Τai chi + υγεία: Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες στρέφονται σε αυτή τη ΜΗ ανταγωνιστική πολεμική τέχνη;

Τα οφέλη για την υγεία και οι τύποι tai chi.

tai chi iStock

Το tai chi είναι μια μη ανταγωνιστική πολεμική τέχνη γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία. Συνδυάζει την ήπια σωματική άσκηση και τις διατάσεις με την ενσυνειδητότητα.

Οι έρευνες έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα, αλλά μέχρι τώρα δείχνουν ότι το tai chi μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της ισορροπίας, τη φυσική κατάσταση και την ευλυγισία. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων στους ηλικιωμένους, αλλά και τον πόνο και τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διαβάστε Επίσης

Αυτή η πολεμική τέχνη είναι μια αρχαία κινεζική παράδοση που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το tai chi για την ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Άλλοι ισχυρίζονται ότι προάγει τη γαλήνη και την εσωτερική ηρεμία.

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλές για άτομα όλων των ηλικιών, καθώς δεν ασκεί υπερβολική πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις.

Οφέλη του tai chi

Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι το tai chi προσφέρει μια σειρά από οφέλη για άτομα με και χωρίς χρόνιες παθήσεις. Τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν:

  • βελτίωση της ισορροπίας
  • διαχείριση του πόνου
  • βελτίωση του ύπνου
  • ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • μείωση του κινδύνου πτώσης σε ηλικιωμένους ενήλικες

Χρόνιος πόνος

Αρκετές μικρές μελέτες δείχνουν ότι το tai chi μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον χρόνιο πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και η ινομυαλγία. Θα μπορούσε ακόμη να βελτιώσει τα συμπτώματα δυσκαμψίας και πόνου της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και τη σωματική λειτουργία.

Το tai chi φαίνεται επίσης να έχει κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση του για τη διαχείριση της ινομυαλγίας, ενώ αρκετοί αναφέρουν ότι είδαν βελτίωση με τα προβλήματα ύπνου που τους ταλαιπωρούσαν και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πόνου και της κόπωσης σε άτομα με ινομυαλγία.

Ακόμη, ο συνδυασμός του tai chi με την εκπαίδευση mindfulness θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας και τις λειτουργικές δυσκολίες.

Χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Ορισμένοι ασκούμενοι του tai chi το επαινούν ως αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης για άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα και οποιεσδήποτε μελέτες που δείχνουν βελτίωση αναφέρουν ότι τα ευρήματα ήταν ασήμαντα.

Το tai chi μπορεί να είναι ευεργετικό για πολλούς τομείς της καρδιαγγειακής υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, αλλά επειδή η ποιότητα των μελετών ήταν χαμηλή, οι ερευνητές δεν έβγαλαν οριστικά συμπεράσματα.

Διαβάστε Επίσης

Ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία

Το tai chi είναι μια ήρεμη, ρευστή πολεμική τέχνη που έχει συσχετισμούς με την ενσυνειδητότητα και την ψυχολογική ευεξία. Ενώ είναι μια ήπια, χαμηλής όχλησης δραστηριότητα, οι άνθρωποι θα πρέπει να ζητούν ιατρική συμβουλή πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όποιον είναι:

  • μεγαλύτερης ηλικίας
  • έγκυος
  • αντιμετωπίζει πόνο στην πλάτη ή οστεοπόρωση

Τύποι tai chi

Υπάρχουν πέντε διαφορετικά στυλ tai chi, που χρονολογούνται από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Το καθένα έχει ένα μοναδικό σύνολο μεθόδων και αρχών, καταγωγή και ημερομηνία προέλευσης.

Αυτά είναι:

  • To Chen, το οποίο ξεκίνησε κάποια στιγμή μεταξύ 1528 και 1587
  • To Yang, το οποίο ξεκίνησε κάποια στιγμή μεταξύ 1799 και 1872
  • To Wu ή Wu Hao, το οποίο ξεκίνησε κάποια στιγμή μεταξύ 1812 και 1880
  • Το Wu, το οποίο ξεκίνησε κάποια στιγμή μεταξύ 1870 και 1942
  • Το Sun, το οποίο ξεκίνησε κάποια στιγμή μεταξύ 1861 και 1932

Ορισμένες από αυτές τις μορφές tai chi επικεντρώνονται στην υγεία, ενώ άλλες δίνουν έμφαση στον ανταγωνισμό ή την αυτοάμυνα.

Οι άνθρωποι που σκέφτονται να παρακολουθήσουν μαθήματα tai chi θα πρέπει να μιλήσουν με έναν έμπειρο εκπαιδευτή για το ποιο στυλ θα επιλέξουν και αν θα προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη.

Ιστορία του tai chi

Η πραγματική προέλευση του tai chi παραμένει ένα μυστήριο, αλλά οι έννοιές του έχουν τις ρίζες τους στην κινεζική ιστορία, τον Ταοϊσμό και τον Κομφουκιανισμό.

Ο Zhang Sanfeng, ένας ταοϊστής μοναχός του 12ου αιώνα, πιστεύεται ότι είναι ο ιδρυτής του tai chi. Ορισμένες ιστορίες υποστηρίζουν ότι ο Zhang Sanfeng εγκατέλειψε το μοναστήρι του για να γίνει ερημίτης και μετά από αυτό δημιούργησε μια μορφή πάλης βασισμένη στην ηπιότητα.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i