Παχυσαρκία: η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση

Μάθε ποιες επεμβάσεις εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

παχυσαρκία istock

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan General, Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων (ΕΧΕΠ), esurgery.gr

Η παχυσαρκία αποτελεί μία αυτόνομη πάθηση με διαρκή αύξηση της συχνότητας της, παγκοσμίως. Η νόσος τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει χαρακτήρα επιδημίας, με αποτέλεσμα η έγκαιρη αντιμετώπισή της να αποτελεί πρόκληση για τα συστήματα υγείας αναπτυσσομένων και αναπτυγμένων κρατών.

Τι είναι η παχυσαρκία και πώς προκαλείται;

Η παχυσαρκία αποτελεί την παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται υπερ-συσσώρευση λίπους στον οργανισμό και αύξηση του σωματικού βάρους. Η πρόσληψη περιττών θερμίδων σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν τη βασική οδό πρόκλησης της παχυσαρκίας. Κληρονομικοί, γενετικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες συμμετέχουν σαφώς στον παθοφυσιολογικό μηχανισμό της πάθησης.

Με ποιες σοβαρές παθήσεις συνδέεται η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία, εκτός από την αυτόνομη βλαπτική της επίδραση στον οργανισμό, συνδέεται στενά με μία σειρά σοβαρών μεταβολικών παθήσεων, όπως:

 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
 • Αρτηριακή υπέρταση
 • Δυσλιπιδαιμία
 • Καρδιαγγειακή νόσος
 • Εγκεφαλικά επεισόδια
 • Καρκίνος
 • Υπνική άπνοια
 • Άσθμα
 • Γαστροοισοφαγική παλινδόμηση
 • Πέτρες στη χολή
 • Διαταραχές γονιμότητας

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία

Όλα τα άτομα με παχυσαρκία εφαρμόζουν αρχικά ένα συντηρητικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της πάθησης, υιοθετώντας δίαιτες (συχνά εξαντλητικές), χωρίς πολλές φορές την καθοδήγηση κάποιου ειδικού. Η συντηρητική αντιμετώπιση, αποτελούμενη από δίαιτα, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή, αποτελεί το αρχικό στάδιο για το θερμιδικό έλεγχο, ωστόσο συχνά δεν είναι επαρκής ώστε να προσφέρει μακροχρόνια λύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη μοναδική επιλογή. Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας επιτυγχάνεται μέσω σύγχρονων, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, που πρέπει να διενεργούνται σε εξειδικευμένα κέντρα μεταβολικής χειρουργικής.

Ποιες επεμβάσεις εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Οι σύγχρονες επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας αποτελούν μεταβολικές χειρουργικές παρεμβάσεις. Ο στόχος τους δεν είναι μόνο να επιτύχουν μακροπρόθεσμα σταθερή απώλεια βάρους αλλά να αντιμετωπίσουν και να θεραπεύσουν και τα πολυάριθμα νοσήματα που συχνά συνοδεύουν την παχυσαρκία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πολύπλοκων μηχανισμών που μόνο οι χειρουργικές παρεμβάσεις προσφέρουν.

Η ρομποτική χειρουργική προσπέλαση αποτελεί την πιο σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική επιλογή στη διενέργεια των μεταβολικών χειρουργικών επεμβάσεων καθώς επιτρέπει την ασφαλή, λεπτομερή, αναίμακτη και αποτελεσματική εφαρμογή της χειρουργικής της παχυσαρκίας ακόμη και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου

Οι πιο αποτελεσματικές, σύγχρονες επεμβάσεις αντιμετώπισης της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας, είναι:

 • Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι): Στην επέμβαση αυτή διενεργείται αφαίρεση μεγάλου μέρους του στομάχου, χρησιμοποιώντας λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική προσέγγιση. Η αφαίρεση του τμήματος του στομάχου προκαλεί περιορισμό της λήψης της τροφής σε συνδυασμό με ανορεξία.
 • Γαστρική παράκαμψη (Roux-en-Y gastric bypass)Η γαστρική παράκαμψη περιλαμβάνει την λαπαροσκοπική ή ρομποτική παράκαμψη ενός μεγάλου τμήματος του στομάχου και ενός τμήματος του λεπτού εντέρου. Στην επέμβαση αυτή δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος που υποδέχεται την τροφή, η οποία στη συνέχεια προωθείται στο περιφερικό λεπτό έντερο.
 • Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (one anastomosis gastric bypass): Η γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης είναι μία πιο ισχυρή παρακαμπτήριος επέμβαση, κατά την οποία διενεργείται, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, παράκαμψη ενός μεγάλου τμήματος του στομάχου και περίπου 2 μέτρων του λεπτού εντέρου. Ως εκ τούτου, επέρχεται σημαντικός περιορισμός στην απορρόφηση θερμίδων και σημαντική απώλεια βάρους.
 • Χολοπαγκρεατικές εκτροπές: Πρόκειται για κατηγορία επεμβάσεων που επάγουν μεγάλο βαθμό δυσαπορρόφησης θερμίδων. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, ωστόσο σχετίζονται με ικανό αριθμό μεταβολικών προβλημάτων και επιπλοκών.

Η ορθή επιλογή τη κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων. Αυτό προϋποθέτει λεπτομερή συνέντευξη του παχύσαρκου ατόμου από τον χειρουργό της παχυσαρκίας, διαιτολογική εκτίμηση του υποψηφίου ασθενή, συγκεκριμένες προεγχειρητικές απεικονιστικές, εργαστηριακές και ενδοσκοπικές εξετάσεις και φυσικά επεξήγηση όλων των διαθέσιμων επιλογών. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση του ασθενή από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό είναι υποχρεωτική.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i