Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος: Η προσαρμοσμένη χειρουργική για βέλτιστα αποτελέσματα

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία σωτήρια επέμβαση που παρέχει βελτιωμένη λειτουργικότητα και έντονη ανακούφιση σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστάσεις οστεοαρθρίτιδας ή άλλες μορφές αρθροπάθειας.

αρθροπλαστική γόνατος istock

Τελευταία, η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει δημιουργήσει ένα νέο προσανατολισμό στην επέμβαση αυτή με την εξατομίκευση της διαδικασίας.

Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες απεικόνισης και υπολογιστικού σχεδιασμού για να δημιουργήσει οδηγούς που προσαρμόζονται απόλυτα στη μοναδική ανατομία και τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Μέσω λεπτομερούς απεικόνισης της άρθρωσης του γόνατος και ανάλυσης των δεδομένων, οι χειρουργοί μπορούν να προσαρμόσουν την επέμβαση ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη εφαρμογή και ευθυγράμμιση της πρόθεσης.

Η εξέλιξη της αρθροπλαστικής γόνατος

Κατά την παραδοσιακή αρθροπλαστική γόνατος, χρησιμοποιούνται πολλά εργαλεία για την τοποθέτηση οδηγών και την αφαίρεση του κατεστραμμένου οστού και χόνδρου. Επιπλέον, τοποθετούνται εργαλεία εντός του μηριαίου οστού και της κνήμης για την τοποθέτηση και την ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων.

Στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος, οι οδηγοί κατασκευάζονται ειδικά για τον κάθε ασθενή, σύμφωνα με τη μοναδική του ανατομία. Κατά την επέμβαση, πέραν των εξατομικευμένων οδηγών, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία για τη σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων, χωρίς την ανάγκη για οδηγούς που εισέρχονται μέσα στον αυλό των οστών. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του χειρουργείου, συμβάλλοντας έτσι σε μία λιγότερο επεμβατική διαδικασία, με μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Πώς γίνεται η εξατομίκευση;

Η διαδικασία προσαρμογής ξεκινά με λεπτομερή απεικόνιση της άρθρωσης του γόνατος μέσω τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας. Οι εικόνες αυτές χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου του γόνατος, επιτρέποντας στους χειρουργούς να οπτικοποιήσουν ακόμη και τις πιο περίπλοκες λεπτομέρειες της άρθρωσης. Βασιζόμενοι σε αυτές τις πληροφορίες, σχεδιάζονται οδηγοί που προσαρμόζονται απόλυτα στη φυσική ανατομία του ασθενή, ενώ καταρτίζεται και το αντίστοιχο χειρουργικό πλάνο, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη εφαρμογή και ευθυγράμμιση.

Ποια είναι τα οφέλη

Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο, όπως:

1. Μικρότερες Τομές: Καθώς δεν χρειάζεται να εισέλθουν ειδικά εργαλεία εντός του μηριαίου και της κνήμης για την τοποθέτηση και την ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων, οι τομές που πραγματοποιούνται είναι σημαντικά μικρότερες.

2. Μικρότερο Χειρουργικό Τραύμα: Εξαιτίας των μικρότερων τομών και την αποφυγή τοποθέτησης οδηγών εντός του αυλού των οστών, η επίδραση στα γύρω μαλακά μόρια είναι λιγότερο τραυματική. Επίσης, αφαιρείται η λιγότερο δυνατή ποσότητα μηριαίου οστού και κνήμης.

3. Υψηλή ακρίβεια: Η προσαρμογή των οδηγών και των χειρουργικών σχεδίων στην ανατομία κάθε ασθενή εξασφαλίζει υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας στην τοποθέτηση και ευθυγράμμισή τους.

4. Μικρότερη Διάρκεια Χειρουργείου: Επειδή οι μετρήσεις του γόνατος δεν πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μειώνεται ο χρόνος του χειρουργείου.

5. Μικρότερη Απώλεια Αίματος και Λιγότερες Επιπλοκές: Η λιγότερη επεμβατική φύση της εξατομικευμένης αρθροπλαστικής οδηγεί σε μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

6. Λιγότερος Μετεγχειρητικός Πόνος και Ταχύτερη Αποκατάσταση: Η ακριβής τοποθέτηση των μοσχευμάτων και προσαρμογή της επέμβασης στις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενούς, μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο και επιταχύνει την αποκατάσταση και την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

7. Υψηλή Λειτουργικότητα: Η σωστή εφαρμογή των εμφυτευμάτων και η ακριβής διόρθωση των παραμορφώσεων του γόνατος προσφέρει εξαιρετική κινητικότητα της χειρουργημένης άρθρωσης.

8. Μακροπρόθεσμη επιτυχία: Οι μελέτες δείχνουν ότι η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος οδηγεί σε βέλτιστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών.

Συμπέρασμα

Η Εξατομικευμένη Αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία καινοτόμο και αποτελεσματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εκφυλιστικών παθήσεων του γόνατος, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής, υψηλή λειτουργικότητα της άρθρωσης και μακροπρόθεσμη επιτυχία της επέμβασης.

Ευχαριστούμε τον Ορθοπεδικό Χειρουργό - Αθλητίατρο Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα, Επιμελητή Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ, καθώς και στο Ιατρικό Κέντρο - Κλινική Ψυχικού, Ειδικευθείς στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λυών, Γαλλία, www.georgokostasorthopaedics.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i