Σύγχρονη ρινοπλαστική: Βελτιώνει και διορθώνει τη λειτουργία της μύτης

Ρινοπλαστική: Η Νο1 πιο δημοφιλής πλαστική επέμβαση για άνδρες και γυναίκες που δίνει αρμονία στο πρόσωπό σου.

γυναίκα με ρετινόλη στο πρόσωπο istock

Γράφει ο Διευθυντής του Τμήματος Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής του Νοσοκομείου Λητώ, Χειρουργός ΩΡΛ, Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Μιχάλης Τσούνης MD, PhD

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση η οποία μας επιτρέπει να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε το σχήμα, τις διαστάσεις και γενικά την εξωτερική εμφάνιση της μύτης έτσι ώστε να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ένας έμπειρος και κατάλληλα εκπαιδευμένος ρινοχειρουργός μπορεί να διορθώσει μέσα από την πλαστική της μύτης μια καμπούρα (ύβο), μια χοντρή ή πεσμένη κορυφή, καθώς και μια φαρδιά ή στραβή μύτη.

Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι της ρινοπλαστικής;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ρινοπλαστικής: η κλειστή και η ανοιχτή.

Στην κλειστή μέθοδο οι τομές που επιτρέπουν την πρόσβαση στις δομές της μύτης γίνονται μέσα στις ρινικές θαλάμες.

Στην ανοιχτή ρινοπλαστική πραγματοποιείται μια μικρή, διακριτική τομή στη στυλίδα της μύτης, προσφέροντας στον χειρουργό την απαραίτητη πρόσβαση.

Μια επιτυχημένη ρινοπλαστική, εκτός από το ότι βελτιώνει αισθητά την εμφάνισή μας, ενισχύει επίσης την αυτοπεποίθησή μας και συμβάλλει στην καλύτερη ψυχική μας υγεία.

Τι μπορεί να διορθωθεί παράλληλα με τη ρινοπλαστική;

Εκτός από την αισθητική βελτίωση της μύτης, συχνά είναι αναγκαίο να διορθωθεί και η λειτουργία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επέμβαση που γίνεται ονομάζεται λειτουργική ρινοπλαστική. Έτσι, παράλληλα με την αισθητική παρέμβαση, συγχρόνως πραγματοποιείται η χειρουργική διόρθωση ενός στραβού ρινικού διαφράγματος, η μείωση των υπερτροφικών ρινικών κογχών καθώς και η αφαίρεση ρινικών πολυπόδων αν υπάρχουν.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για ρινοπλαστική;

Άνδρες ή γυναίκες που είναι δυσαρεστημένοι με την εξωτερική εμφάνιση της μύτης τους ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα μπορούν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική. Ένας κατάλληλος υποψήφιος, ωστόσο, θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή ψυχική κατάσταση και οι προσδοκίες του να είναι ρεαλιστικές.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη ηλικία για τη ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική προϋποθέτει την πλήρη ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου και της μύτης. Για τις γυναίκες, αυτό συνήθως επιτυγχάνεται κοντά στην ηλικία των 16 ετών, ενώ για τους άνδρες στην ηλικία των 18 ετών περίπου. Από την άλλη πλευρά, για τους ενήλικες, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας. Έτσι, κάθε ενήλικας που αισθάνεται την ανάγκη να βελτιώσει την εμφάνιση ή τη λειτουργία της μύτης του μπορεί να υποβληθεί σε ρινοπλαστική.

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα που διορθώνονται με τη ρινοπλαστική;

Οι δυνατότητες που προσφέρουν η σύγχρονες τεχνικές της ρινοπλαστικής επιτρέπουν την ολοκληρωμένη διόρθωση ποικίλων προβλημάτων της μύτης. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στην επίτευξη ενός άριστου αποτελέσματος που ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Σημείο κλειδί σε αυτή την προσέγγιση είναι η προσήλωση γιατρού και ασθενή στην επιδίωξη η νέα μύτη να ταιριάζει απόλυτα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Τα πιο συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα που πρέπει να διορθώσουμε κατά τη διάρκεια μιας ρινοπλαστικής είναι τα εξής:

  • Ύβος, δηλαδή η καμπούρα της μύτης
  • Χοντρή ή φαρδιά ρινική κορυφή
  • Πτωτική (‘πεσμένη’) ρινική κορυφή
  • Υπερπροβάλλουσα (πολύ προεξέχουσα) κορυφή
  • Υποπροβάλλουσα κορυφή
  • Στραβή ή λοξή μύτη
  • Μύτη που έχει υποστεί τραυματισμό ή προηγούμενη αποτυχημένη επέμβαση

Πώς εφαρμόζεται;

Η πλαστική μύτης πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα νοσηλευτικά κέντρα. Πριν από την επέμβαση, απαιτείται προεγχειρητικός έλεγχος, που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και αξιολόγηση από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Συνήθως, αυτές οι προεγχειρητικές εξετάσεις πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα του χειρουργείου, λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Στη συνέχεια, ο ασθενής μεταφέρεται στο χειρουργείο όπου του χορηγείται γενική αναισθησία για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Η διαδικασία κατά μέσο όρο διαρκεί δυόμιση με τρεις ώρες, ανάλογα με τη βαρύτητα των αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων που απαιτούν διόρθωση. Αφού ολοκληρωθεί η ρινοπλαστική, ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιό του για ανάρρωση. Εκεί θα παραμείνει υπό τη φροντίδα του ιατρικού προσωπικού για τουλάχιστον έξι ώρες, προτού του επιτραπεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Μετά την εξάωρη παραμονή του, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του ή να παραμείνει στην κλινική μέχρι την επόμενη ημέρα.

Μετά τη ρινοπλαστική

Μετά τη ρινοπλαστική, συνιστούμε συνήθως περίπου μία εβδομάδα ανάπαυσης. Το πρήξιμο μειώνεται αισθητά από την τρίτη ημέρα μετά την επέμβαση, επιτρέποντας στον ασθενή να επανέλθει σε ελαφριές δραστηριότητες. Σε διάστημα δέκα ημερών, οι εξωτερικοί παρατηρητές δεν μπορούν να διακρίνουν ότι έχετε υποβληθεί σε ρινοπλαστική, καθώς το οίδημα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Σε γενικές γραμμές η ρινοπλαστική στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις χαρακτηρίζεται από την απουσία πόνου, τη γρήγορη αποκατάσταση αλλά και τη δυνατότητα για καλαίσθητα και απόλυτα φυσικά αποτελέσματα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i