Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.
Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Παρά τη συνεχή αύξηση, ο καρκίνος μαστού παραμένει σπάνιος στις νέες γυναίκες μέχρι τα 40 και είναι ανύπαρκτος σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.
Κάποιες μελέτες έχουν δείξει, ότι η μέτρια κατανάλωση σόγιας μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά όταν η σόγια καταναλώνεται από μικρή ηλικία. Κάποιες άλλες μελέτες, προτείνουν ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να είναι προστατευτική έναντι του καρκίνου του μαστού. Τι αληθεύει όμως;
H ειδικός, Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), ενημερώνει σχετικά με αυτό το ζήτημα αν και κατά πόσο η κατανάλωση σόγιας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Σόγια και καρκίνος του μαστού
Τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας δεσμεύονται στους υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα επιλεκτικά. Δηλαδή αυξάνουν τη δράση τους σε ιστούς όπως είναι τα οστά, και μειώνουν τη δράση των οιστρογόνων σε ιστούς όπως είναι ο μαστός.
Και πιθανόν αυτός να είναι και ο λόγος που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλά και υποτροπής του καρκίνου του μαστού.
Επίσης, η κατανάλωση σόγιας φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, με μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου, αλλά και με αύξηση της οστικής πυκνότητας ιδιαίτερα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
Τα οφέλη από την κατανάλωση σόγιας εξαρτώνται κι από την ικανότητα της μικροβιακής σου χλωρίδας να τη μεταβολίζει αποτελεσματικά, τονίζει η Δήμητρα Παπαμίχου. Κι αυτό δεν είναι το ίδιο σε κάθε άνθρωπο. Ωστόσο ακόμη κι όσοι δεν έχουν τα κατάλληλα βακτήρια φαίνεται πως μπορούν να έχουν κάποια οφέλη έστω και μειωμένα.
"Προσωπικά προτιμώ βιολογική σόγια γιατί εκτός από τον περιορισμό σε συνθετικά φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα κλπ δεν μπορεί να είναι γενετικά τροποποιημένη" συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στο θυρεοειδή, η κατανάλωση σόγιας φαίνεται να έχει ελάχιστη επίδραση στη λειτουργία του σε υγιή άτομα.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας σε υψηλή δόση (κυρίως συμπληρώματα) μπορεί να εμποδίσουν σε κάποιο βαθμό την απορρόφηση θυρεοειδικών ορμονών σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.
Γενικά όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τη σόγια εντελώς, αλλά θα πρέπει να τηρούν κάποιες προφυλάξεις, όπως το να λαμβάνουν τα φάρμακα τους σε χρονική απόσταση από την κατανάλωση σόγιας και να διασφαλίζουν ότι έχουν επαρκή πρόσληψη ιωδίου στη διατροφή τους.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου!
Διάβασε επίσης:
Η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες άνοιας κατά 31% - νέα μελέτη
Καρκίνος του Μαστού | Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση της νόσου
5 αλλαγές στον τρόπο ζωής σου που θα μειώσουν τις πιθανότητες καρκίνου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr