Ανεξήγητη υπογονιμότητα; Ψάξε το DNA σου, συμβουλεύει μια μοριακή γενετίστρια

Μια μοριακή γενετίστρια επιστρέφει στη βάση των πραγμάτων και απαντά σε όλες όσες θέλουν να αποκτήσουν χωρίς δυσκολίες ένα υγιές μωρό.

υπογονιμότητα

Μήπως είσαι μία από τις πολλές γυναίκες που αποδεικνύεται πως έχουν πρόβλημα γονιμότητας; Σίγουρα δεν είσαι μόνη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από την Αυστραλία, ένα στα έξι ζευγάρια ταλαιπωρείται από τη δυσκολία απόκτησης μωρού.

Η Denise Furness, μοριακή γενετίστρια που οι ασθενείς της είναι κυρίως ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, εξειδικεύεται στον τομέα της προσωποποιημένης ιατρικής όπου προσφέρει εξατομικευμένες θεραπείες σχεδιασμένες να βελτιστοποιήσουν τη συνολική υγεία του ζευγαριού με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η γονιμότητα και των δύο.

Η Furness επικεντρώνεται στη διατροφογενομική και τις βλάβες του DNA σε σχέση με την επίτευξη εγκυμοσύνης και εξηγεί πως παρότι παλιότερα η επιστήμη έβαζε στο μικροσκόπιο μόνο τη γυναίκα, σήμερα είναι ευρέως αποδεκτό πως και οι άντρες επηρεάζονται εξίσου από προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα. “Ο όρος διατροφογενομική είναι απλά μια εντυπωσιακή λέξη για τη βιοχημεία” εξηγεί η Furness, η οποία έχει διδακτορικό στη βιοχημεία και συγκεκριμένα στη γενετική. “Συγκεκριμένα, η διατροφογενομική είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα γονίδια και τη διατροφή σου και πώς αυτά επηρεάζουν την υγεία σου” συνεχίζει.

Όλα τα παραπάνω παίζουν ρόλο στη γονιμότητα, στον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα και σε άλλες υποκείμενες καταστάσεις όπως οι φλεγμονές. “Μέσω των τεστ γενετικής, θα δούμε τι γονίδια έχεις κληρονομήσει, τι παραλλαγές μπορεί να έχεις και τι μπορούμε να κάνουμε από την άποψη της διατροφής και του τρόπου ζωής για να αντισταθμίσουμε αυτές τις παραλλαγές” ολοκληρώνει η ειδικός.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα; Ψάξε το DNA σου, συμβουλεύει μια μοριακή γενετίστρια - εικόνα 1

Πώς θα αυξήσεις τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος

Μάθε το σώμα σου (και το οικογενειακό σου ιστορικό)

“Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου είναι η εκπαίδευση” εξηγεί η Furness. Παρότι η πλειοψηφία των ασθενών της πηγαίνει σε εκείνη για γενετικά τεστ, η Furness λέει πως δεν έχει τόσο νόημα να ξοδέψει κανείς χρήματα για το συγκεκριμένο τεστ αν δεν είναι διατεθειμένος να κάνει διατροφικές αλλαγές και να διαχειριστεί άλλα θέματα όπως το άγχος στη δουλειά και το περιβάλλον που ζει. “Έρχονται σε μένα ζευγάρια που καπνίζουν και τους εξηγώ ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσουν μαζί μου αφού προκαλούν οι ίδιοι βλάβες στο DNA τους”.

Ο ρόλος του περιβάλλοντος

“Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για την υπογονιμότητα. Η ηλικία είναι ένας πολύ σημαντικός, το ίδιο όμως ισχύει και για το περιβάλλον μας” εξηγεί η Furness. “Είμαστε εκτεθειμένοι σε περισσότερα χημικά από ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ανθρώπου, καθώς οι γυναίκες βάζουμε διάφορα πράγματα στο δέρμα και στα μαλλιά μας τα οποία μπορεί να περιέχουν συστατικά που να παρεμποδίζουν το ενδοκρινολογικό μας σύστημα και να επηρεάζουν τις ορμόνες”. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει παντού και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η γενομική. “Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί επειδή είναι γενετικά πιο δυνατοί και κάποιοι άλλοι έχουν προδιάθεση σε ορισμένους τομείς” συμπληρώνει. Η γνώση, ωστόσο, εξασφαλίζει ότι μπορείς να κάνεις τις καλύτερες διατροφικές επιλογές και αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i