Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου μιλά για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC)

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου έζησε την μαγική εμπειρία και είναι εδώ για να επιβεβαιώσει «κι όμως, γίνεται».

Eliana in Babyland: 17 αλήθειες για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC)

  1. Το VBAC δεν είναι extreme sport.

Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική δεν είναι ένα εξωτικό, παράτολμο εγχείρημα για τρελές ή θαρραλέες. Απλώς τυχαίνει να μην είναι και τόσο διαδεδομένο στην χώρα μας.

Τα λεγόμενα ρίσκα δεν είναι και τόσο μεγάλα – ή τουλάχιστον δεν είναι πολύ μεγαλύτερα από αντίστοιχα ρίσκα που παίρνει μια γυναίκα αποφασίζοντας μια επαναληπτική καισαρική. Στην πραγματικότητα το μοναδικό ρίσκο που παίρνεις είναι εκείνο της ρήξης μήτρας στο σημείο της παλιάς τομής, σε ποσοστό 0,5%.

Tι είναι: VBAC- Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική; Τώρα γίνεται!

φυσιολογικό τοκετό

(photo credits: Monet Nicole)

2. Το οποίο, ακόμη, κι αν είσαι τόσο εξαιρετικά άτυχη ώστε να σου συμβεί, είναι απολύτως αντιμετωπίσιμο με επείγουσα καισαρική τομή. Πρέπει πραγματικά να πάνε όλα κατά διαόλου για να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία τη δική σου ή του μωρού, αλλά από την άλλη πάντα υπάρχει και η πιθανότητα να βγεις από το σπίτι και να σου πέσει ένα πιάνο στο κεφάλι.

3. Μια γυναίκα που επιχειρεί να γεννήσει φυσιολογικά μετά από προηγηθείσα καισαρική, έχει 72% – 75% πιθανότητες να το καταφέρει.

φυσιολογικό τοκετό

(photo credits: Monet Nicole)

4. Πιστεύω βαθιά μέσα μου πως οι περισσότεροι γιατροί που θα σου πουν πως δεν γίνεται να κάνεις VBAC, δεν στο λένε για να αποφύγουν κάτι που τους δυσκολεύει. Στο λένε γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν να το κάνουν. Και επειδή δεν το ξέρουν, το φοβούνται. Κι επειδή το φοβούνται, φοβίζουν και εσένα.

5. Στην Ελλάδα το VBAC θεωρείται εξωτικό φρούτο και δεν έχει αγκαλιαστεί από την μαιευτική κοινότητα. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την χώρα που στέφθηκε και φέτος παγκόσμια πρωταθλήτρια στον αριθμό καισαρικών (κάτι παραπάνω από 57% των γεννήσεων). Εδώ λοιπόν που παραπάνω από τις μισές γυναίκες γεννάνε με χειρουργείο, υπάρχει περίπτωση ο μέσος μαιευτήρας να ασχοληθεί με το να σε ξεγεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική;

φυσιολογικό τοκετό

(photo credits: Monet Nicole)

6. Το πώς θα επιλέξει μια μαμά να φέρει στον κόσμο το παιδί της είναι μια πολύ ιερή, προσωπική επιλογή. Σέβομαι απόλυτα τις μαμάδες που θέλουν να γεννήσουν φυσιολογικά, όσο και εκείνες που θέλουν να γεννήσουν με καισαρική. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες πέφτουν σε γιατρούς που δεν σέβονται αυτή τους την επιλογή.

7. Ρώτα με ό,τι θέλεις για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική. Μόνο μη με ρωτήσεις γιατί αποφάσισα να το κάνω. Αυτό είναι το μόνο που δεν ξέρω πώς να απαντήσω. Η ανάγκη μου να ζήσω την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού ήταν τόσο έντονη και τόσο πηγαία, ανεξήγητη και για τους περισσότερους ακατανόητη. Οι μόνες που μπορούν ίσως να με καταλάβουν είναι άλλες μαμάδες που την στερήθηκαν. Και κυρίως όσες τη στερήθηκαν χωρίς λόγο.

φυσιολογικό τοκετό

(photo credits: Monet Nicole)

8. Όταν ξεκίνησα δειλά δειλά να λέω σε γνωστούς πως θα προσπαθήσω για φυσιολογικό τοκετό, με κοιτούσαν σαν να είμαι ούφο. Στους περισσότερους φαινόταν περίπου το ίδιο επικίνδυνο με το να τους λέω πως θα πάω να κάνω μακροβούτι σε μια λίμνη με πιράνχας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i