Εμβόλια mRNA για τον κορονοϊό: Είναι ασφαλή; Γιατί δημιουργήθηκαν τόσο γρήγορα; Αλλάζουν το DNA μας;

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος απαντά σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

vaccine-picture-id1214419208 AlexSava

Ο αγώνας ταχύτητας για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού SARS-COV-2 έχει οδηγήσει στο να έχουμε πλέον εγκεκριμένα εμβόλια για τον κορονοϊό, σε ταχύτητα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Και παρότι πολλοί αναρωτιούνται και εκφράζουν δυσπιστία για το αν και το κατά πόσο τα εμβόλια που παράγονται με τέτοια ταχύτητα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, άνθρωποι που γνωρίζουν την πραγματικότητα εκ των έσω είναι σε θέση να δώσουν έγκυρες απαντήσεις.

Γιατί τα εμβόλια για τον κορονοϊό δημιουργήθηκαν τόσο γρήγορα;

«Όλοι γνωρίζαμε ότι υπήρχαν περισσότερες από 200 προσπάθειες διεθνώς για την ανακάλυψη εμβολίων. Κάτι παρόμοιο δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Αλλά δεν ήταν μόνο η μεγάλη συμμετοχή πανεπιστημίων και ερευνητών στην ανακάλυψη των εμβολίων. Είχαμε και σημαντικές συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και εταιρειών (Οξφόρδη/AstraZeneca, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και Moderna) ή μεταξύ εταιρειών (Pfizer και BioNTech). Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις χρηματοδότησαν με σημαντικά ποσά την έρευνα και την παραγωγή των εμβολίων. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες εθελοντές πήραν μέρος στις κλινικές δοκιμές. Έτσι επιτεύχθηκε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Να έχουμε τρία (και σύντομα πιστεύω περισσότερα) αποτελεσματικά εμβόλια» εξηγεί ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος. «Είναι σαφές πως σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να περάσουν χρόνια γιατί δεν υπάρχουν οι συνεργασίες, οι επενδύσεις και ο αριθμός των εθελοντών. Για παράδειγμα λόγω των μικρών επενδύσεων ενδέχεται να καθυστερήσει σημαντικά η βελτιστοποίηση και η προσαρμογή των υπαρχουσών τεχνολογιών και πλατφόρμων για την ανακάλυψη των νέων φαρμάκων. Τώρα όμως είχαμε μια παγκόσμια κινητοποίηση που αξιοποίησε όλες τις επιστημονικές γνώσεις και δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανακάλυψη εμβολίων», συνεχίζει.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια για τον κορονοϊό;

«Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Τα εμβόλια δοκιμάζονται σε περισσότερους από 20.000 εθελοντές» απαντά ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. «Η μεγάλη πλειοψηφία των παρενεργειών συμβαίνουν στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου. Μπορεί να έχουμε παρενέργειες αργότερα; Ναι, μπορεί, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχουν στοιχεία τουλάχιστον 2 μηνών για την ασφάλεια του. Όσον αφορά τις παρενέργειες των φαρμάκων, ας δούμε την παρακεταμόλη. Αν διαβάσετε τις σπάνιες ή ανεπιθύμητες ενέργειες που γράφει το χαρτάκι στη συσκευασία, θα δείτε πως είναι σπάνιες μεν, αλλά μπορεί να υπάρξουν. Αλλά παρ’ όλα αυτά παίρνουμε παρακεταμόλη, σωστά; Γιατί; Γιατί την έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε ότι οι παρενέργειες είναι μικρές και σπάνιες».

Τι είναι τα εμβόλια mRNA;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα εμβόλια mRNA δεν μας μεταφέρουν τον κορονοϊό και δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA μας. «Όπως και οι άλλοι τύποι εμβολίων COVID-19, τα εμβόλια τύπου ‘mRNA’ δίνουν οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορονοϊού, όπως τις ακίδες που έχουν στην επιφάνειά τους (ή τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το ‘ξένο σώμα’ και ξεκινά η πολύπλοκη - να εξηγηθεί αλλά τυπική για το σώμα- διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και στη φυσική λοίμωξη από COVID-19. Στο τέλος της διαδικασίας, το σώμα μας έχει μάθει πως να μας προστατεύει από μελλοντικές μολύνσεις».

Μπορεί το εμβόλιο mRNA να τροποποιήσει το DNA αυτών των κυττάρων;

Όχι, είναι η απάντηση του καθηγητή. «Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν είχαν ξανακούσει για τα mRNA εμβόλια. Αυτού του τύπου τα εμβόλια είναι νέα, όχι άγνωστα. Και ναι, προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA αλλά πολλά βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, για διάφορους τύπους καρκίνου αλλά και για ιούς, όπως για παράδειγμα γρίπη, ζίκα και κυτταρομεγαλοϊό (CMV). Εξ ου και γιατί όταν ήταν διαθέσιμες οι απαραίτητες πληροφορίες (όπως η γενετική αλληλουχία του ιού, και οι πιθανές δομές της πρωτεΐνης ακίδας) οι επιστήμονες προχώρησαν στη χρήση υπαρχουσών πλατφορμών και άρχισαν να σχεδιάζουν COVID-19 mRNA εμβόλια. Οι στόχοι πραγματοποιήθηκαν και δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων στην ανάπτυξη των εμβολίων.

Η επιτυχία των εμβολίων mRNA είναι σημαντική και πολυδιάστατη και η λύση διεπιστημονική, καθώς οι ερευνητές αντιμετώπιζαν για δεκαετίες πολλές από αυτές τις προκλήσεις που ανέφερα εν συντομία».

Διάβασε επίσης: Εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (ΜΜR): Μειώνει την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά με κορονοϊό

Διάβασε επίσης: Θα πρέπει να ανησυχήσεις για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά της γρίπης;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i