Τεχνική All Inside: Η πρωτοποριακή μέθοδος για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ζητήσαμε από τον ειδικό να μας εξηγήσει την τεχνική και πώς μπορεί να αποκαταστήσει τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

woman run Pexels

Η αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται χειρουργικά με αρθροσκόπηση του γόνατος και πλαστική του συνδέσμου (συνδεσμοπλαστική). Η τελευταία περιλαμβάνει τη χρήση ενός μοσχεύματος που λαμβάνεται από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος και τοποθετείται στην ανατομική θέση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που έχει υποστεί ρήξη.

Οι δυο τύποι μοσχευμάτων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι ο επιγονατιδικός τένοντας, καθώς και οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων (ισχνού και ημιτενοντώδη).

Η συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου χαρακτηρίζεται γενικά από άριστα λειτουργικά αποτελέσματα και εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Μικρότερης διάρκειας χειρουργική επέμβαση
  • Μόνο μία ημέρα νοσηλείας
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς και επιστροφή στις δραστηριότητές του

Τεχνική All Inside

Η πιο σύγχρονη προσέγγιση στη συνδεσμοπλαστική για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η τεχνική All Inside. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακά μετεγχειρητικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τις υψηλές απαιτήσεις των επαγγελματιών του αθλητισμού.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική τεχνική, η οποία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες αρθροσκοπικές προσεγγίσεις:

  • Χρησιμοποιείται ένας μόνο τένοντας για τη δημιουργία μοσχεύματος, με αποτέλεσμα πλήρες εύρος κίνησης του γόνατος.
  • Το μόσχευμα λαμβάνεται από την οπίσθια επιφάνεια του γόνατος, με συνέπεια αφενός να αποφεύγεται ο πόνος κατά το γονάτισμα κι αφετέρου να επιτυγχάνεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω της απουσίας τομών σε εμφανή σημεία του γόνατος.
  • Ελάχιστα παρεμβατική τεχνική που αφήνει στον ασθενή λιγότερες ουλές και λιγότερο άλγος
  • Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν ανοίγονται πλέον πλήρη διαμπερή τούνελ όπως με την κλασική μέθοδο. Τα περιορισμένης έκτασης τούνελ διανοίγονται αρθροσκοπικά μέσα από το γόνατο αφήνοντας περισσότερο οστό στη θέση του.
  • Η παρέμβαση στην κνημιαία επιφυσιακή πλάκα είναι ελάχιστη.
  • Δυνατότητα επέμβασης σε παιδιά ή εφήβους χωρίς διαταραχή της ανάπτυξής τους.

All Inside Αποκατάσταση σε Παιδιά και Εφήβους

Η Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου αποτελεί ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα σε παιδιά και εφήβους με σκελετό σε ανάπτυξη. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι ορθοπαιδικοί απέφευγαν τη χειρουργική αποκατάσταση του ΠΧΣ σε τόσο νεαρά άτομα. Ο λόγος ήταν ο φόβος τραυματισμού του οστού στην περιοχή της ανάπτυξης κατά την επέμβαση. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αστάθειας, τραυματισμών στον μηνίσκο (21%-100% των παιδιατρικών ασθενών) και τον χόνδρο, οστεοαρθρίτιδας και μειωμένης δραστηριότητας.

Επίσης, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις ενηλίκων είναι ακατάλληλες για σκελετικά ανώριμους ασθενείς, εξαιτίας του κινδύνου επιφυσιακών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της απόκλισης μήκους των άκρων και των γωνιακών παραμορφώσεων.

Η τεχνική All-Inside αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που, όπως αναφέραμε, αποκαθιστά τον σύνδεσμο με ένα μόσχευμα και εκτελείται μέσω της διάνοιξης μικρών οπών στο γόνατο και δίχως μεγάλες τομές. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται το πρήξιμο και τα αιματώματα των μαλακών ιστών, ενώ η αποκατάσταση του συνδέσμου απλοποιείται σημαντικά, διασφαλίζοντας τη φυσιολογική σταθερότητα για το γόνατο και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών από την επιφυσιακή πλάκα της κνήμης.

Αποκατάσταση

​Μετά την αρθροσκόπηση με την τεχνική All Inside, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για 1 ημέρα, ενώ μπορεί να σηκωθεί άμεσα και να βαδίσει με τη βοήθεια βακτηριών, καθώς επίσης και να ξεκινήσει τις φυσικοθεραπείες αποκατάστασης.

Ως επέμβαση, η αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου με την τεχνική All Inside θεωρείται τεχνικά απαιτητική και η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ακρίβεια και λεπτότητα στους χειρισμούς. Γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εξειδίκευση του χειρουργού στην εν λόγω τεχνική και σημαντική εμπειρία.

Ευχαριστούμε πολύ τον ορθοπαιδικό χειρουργό - αθλητίατρο Ιωάννη Ν. Χιώτη, αναπλ. διευθυντή Γ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, επιστημονικό συνεργάτη Ιατρικής Σχολής Αθηνών - Έδρα Ανατομίας, μέλος Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ - ΕΟΚΑΝ και πιστοποιημένο στο χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ για αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος, chiotisioannis.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i