Βελονισμός & Ψυχοσωματικές ασθένειες: Πώς η μέθοδος επιδρά στον ψυχικό πόνο

Άραγε, η ψυχή "πονάει"; Και πώς μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη;

βελονισμός iStock

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε πονέσει, όχι φυσικά από ένα κοινό τραύμα ή χτύπημα που είναι το προφανές, αλλά εξαιτίας κάποιου περιστατικού που μας συνέβη και μας επηρέασε ψυχολογικά. Είναι γνωστό πως σε ορισμένες περιπτώσεις ο ψυχικός πόνος μπορεί να σωματοποιηθεί και να εκδηλωθεί με τη μορφή ενός στομαχόπονου ή πονοκεφάλου. "Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούμε τη λέξη πονάω τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα, με την επιστήμη να έχει αποδείξει ότι ο μηχανισμός του πόνου είναι ίδιος για την ψυχή και για το σώμα", λέει η Δρ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, επισημαίνοντας ότι είναι εκατοντάδες τα επιστημονικά άρθρα που αναφέρονται στα οφέλη του βελονισμού στον σωματικό πόνο, όπως και αρκετά εκείνα που έχουν γραφεί για τον ψυχικό πόνο.

Κατά τη Δρ. Θεοδωράτου, τα συναισθήματα της απόρριψης, της θλίψης, του θυμού, της έλλειψης αγάπης, του φόβου είναι ορισμένα από εκείνα που "πονάνε". Ειδικότερα, όπως εξηγεί όταν αυτά δεν εκτονώνονται και δεν εκφράζονται, συσσωρεύονται στον οργανισμό και μπορούν εκτός από τον ίδιο τον ψυχικό πόνο να δημιουργήσουν σωματικά προβλήματα και να γίνουν η αρχή διαφόρων ασθενειών. Όπως αυτά που ονομάζουμε "ψυχοσωματικά".   

"Ψυχοσωματικό σημαίνει σύνδεση ψυχικού και σωματικού. Μια ψυχοσωματική πάθηση περιλαμβάνει και τα δύο. Κάποιες σωματικές ασθένειες θεωρείται ότι είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς στην επιδείνωση, λόγω ψυχικών παραγόντων όπως το στρες και το άγχος", αναφέρει η Δρ. Θεοδωράτου.

Με ποιον τρόπο, λοιπόν, δρα ο βελονισμός σε αυτή την περίπτωση;

Ο βελονισμός έχει τοπική αλλά και κεντρική δράση. Η είσοδος της βελόνας κάτω από το δέρμα προκαλεί ενεργοποίηση των τοπικών νευρικών και ορμονικών υποδοχέων και στη συνέχεια αυτό το ερέθισμα φτάνει στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Θεοδωράτου,"τις τελευταίες δύο δεκαετίες μέσω της εφαρμογής των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων και κυρίως της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου fMRI, έχουν καταγραφεί οι κεντρικές δράσεις του βελονισμού σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου,  οι αλλαγές στην ενεργοποίησή τους και στη μεταξύ τους σύνδεση". Παράλληλα, εξηγεί πως "ο βελονισμός έχει την ικανότητα να "ρυθμίζει" τα κέντρα του εγκεφάλου που αφορούν τον πόνο, τόσο σωματικό όσο και ψυχικό. Έτσι ταυτόχρονα έχουμε μείωση των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει βελονισμό γνωρίζουν πολύ καλά την ηρεμιστική επίδραση που έχει ο βελονισμός στο σώμα τους και πόσο μπορεί να απαλύνει την συναισθηματική φόρτιση του οργανισμού”.

Σύμφωνα με την ειδικό, ο βελονισμός έγινε αρχικά γνωστός για την αναλγητική του δράση σε σωματικά προβλήματα. Επίσης, σε περιπτώσεις που χαρακτηρίζουμε ως λειτουργικά προβλήματα, δυσλειτουργίες ή ευαισθησίες του οργανισμού χωρίς παθολογικά ευρήματα από τις κλινικές εξετάσεις, όπως ψυχοσωματικές ή άγνωστης αιτιολογίας καταστάσεις, ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά μέσω νευροπεπτιδίων που προκαλούν ρύθμιση του νευρικού – ενδοκρινικού και ανοσολογικού συστήματος.

"Αϋπνία, υπογονιμότητα, αμμηνόρροια, αλλεργίες, δερματίτιδες αλλά και ψυχικός πόνος είναι μερικές ακόμα από τις ενδείξεις του βελονισμού. Μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις συμβατικές θεραπείες ή να εφαρμοστεί ως μονοθεραπεία", υπογραμμίζει η Δρ. Θεοδωράτου.

Ευχαριστούμε την Δρ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου -Acupuncture Med, Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i