Medi Music | Σε ποιες περιπτώσεις συνταγογραφείται η μουσικοθεραπεία;

Ενίσχυσε τις ενδορφίνες σου, ανάρρωσε από την εντατική, μείωσε την κόπωση και το στρες και βρες τον εαυτό σου με τη βοήθεια της μουσικοθεραπείας.

music istock

Στην αρχή της ζωής μας, μας τραγουδούσε η μητέρα μας. Ήταν η πρώτη μας εισαγωγή στην καταπραϋντική και θεραπευτική δύναμη της μουσικής.

Οι Έλληνες γιατροί χρησιμοποιούσαν αυλούς και οι Αιγύπτιοι γιατροί έψαλλαν για να θεραπεύσουν τους αρρώστους. Οι ρωμαϊκές, κινεζικές, ινδικές ή αραβικές παραδόσεις περιείχαν όλες, πολλές έννοιες της μουσικοθεραπείας.

Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα τρέξουμε στη μητέρα μας για να ηρεμήσουμε. Αντ 'αυτού, μπορεί να αναζητήσουμε "χαλαρωτική μουσική" στο Spotify.

Μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη και οι έξυπνοι αλγόριθμοι μπορούν να δημιουργήσουν μουσική με βάση τη βιοανάδραση. Τα βιομετρικά μας δεδομένα δημιουργούν συνθέσεις που ενισχύουν την υγεία και την ευτυχία μας.

Ποιο είδος μουσικής σε βοηθά να αποκοιμηθείς πιο εύκολα;

H μουσικοθεραπεία συνταγογραφείται στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν το Medi Music για να προσφέρουν ένα "μουσικό drip" που καταπολεμά τον πόνο και το άγχος. Το NHS (Σ.Σ.: Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Βρετανία) ερευνά κατά πόσο ένας αλγόριθμος μπορεί να επιμεληθεί μουσικές λίστες που μειώνουν τον πόνο σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Σχεδιάζει επίσης να το δοκιμάσει σε:

  • ασθενείς που αναρρώνουν από την εντατική,
  • παιδιά που φοβούνται τις ενέσεις,
  • ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο ή προεγχειρητικό στρες.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης χρησιμοποιεί μουσική και καραόκε για να αποτρέψει την πρώιμη εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, ο Moby έγραψε ένα ολόκληρο άλμπουμ ως θεραπεία για το άγχος ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες ερευνούν επίσης αυτόν τον τομέα, για να βοηθήσουν στη φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών. Μάλιστα, η φαρμακοβιομηχανία Sanofi κυκλοφόρησε μια λίστα στο Spotify που ανακουφίζει τον πονοκέφαλο ενώ η Reckitt Benckiser, η κατασκεύαστρια εταιρεία του Nurofen, προτείνει μουσικές για καλύτερη ανοχή στον πόνο.

Έρευνα: Αν ακούς μουσική στην προπόνηση θα αργήσεις να κουραστείς!

Τι είναι η μουσικοθεραπεία και που βοηθά;

Η μουσικοθεραπεία είναι η χρήση μουσικής ή/και στοιχείων μουσικής για τη  μείωση του άγχους ή η βελτίωση της ποιότητας ζωής. O μουσικοθεραπευτής συζητά πρώτα για να μάθει περισσότερα για τις ανάγκες, τις μουσικές προτιμήσεις και τις εμπειρίες σου και σχεδιάζει κάθε συνεδρία ειδικά για εσένα. Αξιολογεί επίσης την πρόοδό σου σε κάθε βήμα ενώ μπορεί να συνεργαστεί με άλλους γιατρούς για πιο ολιστική φροντίδα.

Στη μουσικοθεραπεία χρησιμοποιούνται: 

  • ενεργητικές μέθοδοι: όπως ο μουσικός αυτοσχεδιασμός μέσω οργάνων, φωνής και σώματος, η σύνθεση μουσικής, η σύνθεση τραγουδιού και η κίνηση
  • δεκτικές μέθοδοι: όπως η ακρόαση ηχογραφημένης ή ζωντανής μουσικής. Πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια συνεδρία και συνδυασμός ενεργητικών και δεκτικών μεθόδων.

Ωστόσο, η μουσικοθεραπεία δεν είναι το ίδιο με το να ακούς μουσική για να χαλαρώσεις. Η μουσική μπορεί σίγουρα να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για ηρεμία και θεραπεία. Όμως, ο ορισμός της κλινικής μουσικοθεραπείας δηλώνει ότι ένας εξειδικευμένος μουσικοθεραπευτής πρέπει να σχεδιάσει και να σε καθοδηγήσει σε μια θεραπευτική σχέση.

Η μουσικοθεραπεία βοηθά ανθρώπους όλων των ηλικιών (παιδιά, εφήβους και ενήλικες) από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ποιες συνθήκες μπορεί να διαχειριστεί η μουσικοθεραπεία;

"Η Νευρολογική Μουσικοθεραπεία (Neurologic Music Therapy, NMT) είναι ένα κλινικό μοντέλο που καθοδηγείται από την έρευνα και βασίζεται στις εξελίξεις στη νευροεπιστήμη και στην κατανόηση της αντίληψης, της παραγωγής και της εκτέλεσης της μουσικής καθώς και του τρόπου με τον οποίο η μουσική μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τον "μη-μουσικό" εγκέφαλο και τις λειτουργίες της συμπεριφοράς. Αποτελείται από ένα τυποποιημένο σύστημα κλινικών τεχνικών που χρησιμοποιούν τη λειτουργική αντίληψη όλων των ιδιοτήτων της μουσικής για να εκπαιδεύσουν και να επανεκπαιδεύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη σε άτομα με:

  • Άνοια
  • Τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο
  • Εγκεφαλικό
  • Νόσος Πάρκινσον
  • Καρκίνος
  • Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού
  • Διαταραχές διάθεσης
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Αναπτυξιακά προβλήματα
  • Πόνος (οξύς και χρόνιος)
  • Χρήση ουσιών

Περισσότερες πληροφορίες για τη μουσικοθεραπεία μπορεί κανείς να βρει στον Ελληνικό Σύλλογο Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ)
 

Πώς και γιατί η μουσική κάνει καλό στην υγεία μας

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i