Εχινάκεια και κορονοϊός: Μπορεί η εχινάκεια να μας προστατέψει; Επιστημονική δημοσίευση απαντά.

Η εχινάκεια είναι ένα βότανο γνωστό για τη δράση του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

εχινάκεια Werner Meidinger

Από τη Ζαφειρένια Παπαζαφειρίου, DPharm MSc στη Φυτοθεραπεία και Regulatory Affairs Manager στην εταιρεία Healthcode

Η εχινάκεια είναι ένα πανίσχυρο και ωφέλιμο βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους. Κάθε μέρος του φυτού αυτού, από τις ρίζες μέχρι τα πέταλα του άνθους του, είναι πλούσιο σε συστατικά που συνεργούν μεταξύ τους για να επιτευχθεί πληθώρα από ευεργετικές ιδιότητες, όπως η αντιϊκή και η αντιφλεγμονώδης.

Όπως και άλλα βότανα, τα οφέλη της εχινάκειας για την υγεία προέρχονται από μία ποικιλία φυτοχημικών και θρεπτικών ουσιών που περιέχει, τα οποία περιλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, αλκυλαμίδια, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνη C, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Πώς βοηθάει η εχινάκεια το ανοσοποιητικό μας

Το ανοσοποιητικό μας (πρέπει να) είναι ισχυρό και ο ρόλος του είναι να διατηρεί την ομοιόσταση κρατώντας μακριά μας μικρόβια και ιούς. Δεν είναι όμως πάντα στην καλύτερη φόρμα του, ενώ οι πολλές μεταλλάξεις των ιών και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μας κάνουν πιο ευάλωτους.

Μια εναλλακτική προφύλαξη και αντιμετώπιση των ιώσεων της εποχής μας έρχεται από τη φύση: Ενισχύουμε τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του ίδιου του οργανισμού ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί φυσικά από ιούς και βακτήρια, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία ανθεκτικών στις θεραπείες στελεχών τους. Εδώ η Echinacea purpurea έχει ένα μοναδικό και αναγκαίο θεραπευτικό ρόλο.

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη δράση της εχινάκειας (Echinacea purpurea) κατά του Covid-19

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Virology Journal δημοσίευσε την in vitro εργαστηριακή μελέτη σχετικά με τη δράση του εκχυλίσματος αιθυλικής αλκοόλης (βάμμα) φρέσκιας Echinacea purpurea βιολογικής καλλιέργειας έναντι των κορονοϊών (συμπεριλαμβανομένου του SARS Covid-19). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Spiez, του Ελβετικού ομοσπονδιακού ινστιτούτου πολιτικής προστασίας με τίτλο ‘In vitro virucidal activity of Echinaforce®, an Echinacea purpurea preparation, against coronaviruses, including common cold coronavirus 229E and SARS-CoV-2’. Τα πειράματα έγιναν σε προσομοιωμένα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών (MucilAir™) όπου παρατηρήθηκε ότι η Echinacea purpurea έχει ανασταλτική δράση κατά των κορονοϊών.

Είναι αναγκαίο να διεξαχθούν περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του βάμματος φρέσκιας Echinacea purpurea στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ταυτόχρονα είναι αναμφίβολο και αποδεδειγμένο ότι συμβάλλει σημαντικά στην ολιστική ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Διάβασε επίσης: Ανοσοποιητικό: Τι κάνει, τα όργανα που περιλαμβάνει, το μυστικό της επιτυχίας του!

Διάβασε επίσης: Πρωινό για δυνατό ανοσοποιητικό: Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να θυμάσαι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i