Έρευνα: Γιατί οι άνδρες είναι πιο γκρινιάρηδες όταν αρρωσταίνουν; (επιτέλους, μάθαμε!)

Αποτελεί κοινή παραδοχή των γυναικών ότι όταν ο άνδρας αρρωσταίνει, γίνεται ένα παραπονιάρικο και ενίοτε γκρινιάρικο παιδί, που πονάει συνεχώς, θέλει φροντίδα και προσοχή. Η επιστήμη το επιβεβαιώνει.

άντρας άρρωστος

Σίγουρα το θέμα έχει πρωταγωνιστήσει σε άπειρες συζητήσεις και είναι πράγματι δημοφιλής η θεωρία ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν ακόμη και το απλό κρυολόγημα, ως θανατηφόρο νόσο, ενώ οι γυναίκες παραμένουν στη θέση τους με στρατιωτική πειθαρχία, ακόμη και αν υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα κάποιας ίωσης. Τελικά, φαίνεται πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το γεγονός!

Ερευνητές ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, ανδρών και γυναικών, αντιδρούν διαφορετικά στις εισβολές ιών. Η πρόσφατη μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, δείχνει ότι πράγματι το αρσενικό φύλο πλήττεται σκληρότερα από ορισμένες ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, έδειξε ότι τα αρσενικά ποντίκια εμφάνιζαν περισσότερα και εντονότερα συμπτώματα της ασθένειας από τα θηλυκά όταν εκτέθηκαν σε βακτήρια που τους προκάλεσαν ασθένεια με συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Τα αρσενικά είχαν επίσης περισσότερες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του σώματός τους και τους πήρε περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

Μελέτες, με ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και σε ποντίκια, δείχνουν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ανδρών έχουν περισσότερους ενεργούς υποδοχείς για ορισμένα παθογόνα, λέει ο Δρ. Klein, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg.

«Δεν είναι πάντα η παρουσία του μικροβίου ή η παρουσία του ιού που μας κάνει να αρρωστήσουμε», λέει ο Klein. «Είναι το ανοσοποιητικό μας και η έρευνα δείχνει ότι τα κύτταρα των ανδρών έχουν αυξημένη απόκριση στη μόλυνση, η οποία συμβάλλει στη συνολική αίσθηση της ασθένειας».

Έρευνα: Γιατί οι άνδρες είναι πιο γκρινιάρηδες όταν αρρωσταίνουν; (επιτέλους, μάθαμε!) - εικόνα 1

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητός ακόμη, αλλά μια υπόθεση είναι ότι η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα επηρεάζουν τους υποδοχείς του ανοσοποιητικού με διαφορετικούς τρόπους.

Μια άλλη θεωρία, που διατυπώνεται από μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Cambridge, είναι ότι οι άνδρες έχουν από τη φύση τους πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να «φρενάρουν» σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Μια ακόμη έρευνα δείχνει ότι επειδή οι γυναίκες περνούν πιο εύκολα τα παθογόνα στα παιδιά τους, έχουν δημιουργήσει περισσότερες φυσικές άμυνες εναντίον τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i