Jimmy Kimmel: Το σπάνιο καρδιακό νόσημα του νεογέννητου γιου του και τι αποκάλυψε ο ίδιος

Μια εξομολόγηση καρδιάς για τη σπάνια συγγενή καρδιοπάθεια του γιου του, αποκάλυψε ο Jimmy Kimmel. Πρόκειται για την τετραλογία Fallot με πνευμονική ατρησία.

kimmel-son

Ο Κίμελ, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια γιατο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο γιος του που γεννήθηκε μέσα στον Απρίλιο και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου.

Ο Μπίλι, έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς αμέσως μετά τη γέννησή του μιας και υποφέρει από μια σπάνια συγγενή καρδιοπάθεια, την τετραλογία Fallot με πνευμονική ατρησία.

Ο μικρός χειρουργήθηκε τρεις ημέρες μετά τη γέννησή του, ενώ θα πρέπει να υποβληθεί και σε δεύτερη διορθωτική επέμβαση μέσα σε τρεις ή έξι μήνες από το πρώτο χειρουργείο.

Συγκινημένος και αρκετές φορές με δάκρυα στα μάτια ο Κίμελ μίλησε για την εύκολη γέννα της συζύγου του Μόλι, το πρόβλημα υγείας του παιδιού του αλλά και το σύστημα υγείας των ΗΠΑ ενώ «τα έχωσε» και στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο τοκετός της Μόλι ήταν εύκολος.Έξι συσπάσεις και βγήκε. Το πρόβλημα στο Μπίλι παρατήρησε μια νοσοκόμα, η οποία διέγνωσε κάτι σαν καρδιακό φύσημα και προβληματίστηκε από το χρώμα στο δέρμα του μωρού. Ήταν κάπως μωβ. Ξαφνικά το δωμάτιο γέμισε κόσμο. Γιατροί, νοσοκόμες, κι άλλοι γιατροί, μηχανήματα, ήρθαν, τον εξέτασαν και αποφάνθηκαν πως δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο στο αίμα του. Είναι τρομακτικό πράγμα», είπε κλαίγοντας.

Η επέμβαση του νεογέννητου Ουίλιαμ Τζον Κίμελ, τον οποίο αποκαλούν Μπίλι, κράτησε τρεις ώρες.

«Ήταν οι τρεις πιο βασανιστικές και μακρύτερες ώρες της ζωής μου. Ευτυχώς, η ιστορία έχει αίσιο τέλος».

Κατά τη διάρκεια του μονολόγου ο παρουσιαστής έδειξε στους τηλεθεατές μια φωτογραφία του μικρού του αμέσως μετά την επέμβαση και ακόμα μία όταν έγινε 10 ημερών.

Jimmy Kimmel: Το σπάνιο καρδιακό νόσημα του νεογέννητου γιου του και τι αποκάλυψε ο ίδιος - εικόνα 1 Jimmy Kimmel: Το σπάνιο καρδιακό νόσημα του νεογέννητου γιου του και τι αποκάλυψε ο ίδιος - εικόνα 2

Τι είναι η τετραλογία Fallot:

Διακρίνεται από τέσσερα χαρακτηριστικά: Το μεσοκοιλιακό έλλειμμα (μια τρύπα ανάμεσα στις κοιλίες, που ονομάζεται “VSD”) και η απόφραξη στη ροή του αίματος από τη δεξιά κοιλία προς τους πνεύμονες (πνευμονική στένωση) είναι τα πιο σημαντικά. Επίσης, η αορτή (η μείζων αρτηρία που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά προς το σώμα) είναι τοποθετημένη επάνω από το μεσοκοιλιακό έλλειμμα, και η δεξιά κοιλία αναπτύσσει πάχυνση («υπερτροφία») του καρδιακού μυός.

Στα περισσότερα παιδιά, η αιτία της τετραλογίας Fallot δεν είναι γνωστή. Είναι ένας συνηθισμένος τύπος συγγενούς καρδιοπάθειας.

Πώς επηρεάζει την καρδιά; Φυσιολογικά η αριστερά πλευρά της καρδιάς αντλεί αίμα μόνο προς το σώμα, και η δεξιά πλευρά της καρδιάς αντλεί αίμα μόνο προς τους πνεύμονες. Σε ένα παιδί με τετραλογία Fallot, το αίμα μπορεί να ταξιδέψει (να κατευθυνθεί) μέσα από την τρύπα (VSD) από τη δεξιά αντλούσα κοιλότητα (δεξιά κοιλία) προς την αριστερά αντλούσα κοιλότητα (αριστερά κοιλία) και έξω προς την αρτηρία του σώματος (αορτή).

Η απόφραξη στην περιοχή της πνευμονικής βαλβίδος, περιοχή που οδηγεί από τη δεξιά κοιλία προς την αρτηρία των πνευμόνων, εμποδίζει την άντληση της φυσιολογικής ποσότητας αίματος προς τους πνεύμονες. Μερικές φορές η περιοχή της πνευμονικής βαλβίδος είναι εντελώς αποφραγμένη (κατάσταση που ονομάζεται «πνευμονική ατρησία»).

Πώς επηρεάζει η τετραλογία Fallot το παιδί ; Τα μωρά και τα νεαρά παιδιά με τετραλογία Fallot που δεν έχει επιδιορθωθεί είναι συχνά μπλε (κυανωτικά). Ο λόγος είναι ότι μερικό φτωχό σε οξυγόνο αίμα αντλείται προς το σώμα μέσω της τρύπας στο τοίχωμα ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά κοιλία αντί να αντλείται προς τους πνεύμονες.

Τι μπορεί να γίνει για την τετραλογία Fallot; Η τετραλογία Fallot αντιμετωπίζεται χειρουργικώς. Αρχικώς μπορεί να γίνει μια προσωρινή εγχείρηση αν το μωρό είναι μικρό ή αν υπάρχουν άλλα προβλήματα. Η πλήρης επιδιόρθωση γίνεται αργότερα. Μερικές φορές (αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις στη σημερινή εποχή) η πρώτη εγχείρηση είναι η πλήρης επιδιόρθωση.

Ο Τζίμι Κίμελ πάντως δεν παρέλειψε να επιπλήξει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις περικοπές που θέλησε να κάνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ τις οποίες δεν ενέκρινε το Κονγκρέσο τελικά.

«Όταν το παιδί σου είναι έτοιμο να πεθάνει, χωρίς να πεθάνει τελικά, δεν πρέπει να έχει σημασία πόσα λεφτά βγάζεις. Ελπίζω να μην το περάσετε ποτέ αυτό, αλλά αν σας τύχει, θα δείτε πόσα παιδιά, που προέρχονται από διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα δέχονται τόσο καλή περιποίηση εκεί μέσα.

Κανένας γονιός δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένος να αποφασίσει αν αντέχει οικονομικά να σώσει το παιδί του ή όχι», τόνισε.

πηγή ιατρικού υλικού για την τετραλογία Fallot: athenspedcard

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i