Καρκίνος του μαστού: Οι εξελίξεις που δίνουν ελπίδα

Ενώ χιλιάδες survivors και μη στέλνουν το μήνυμα για την αξία της πρόληψης, οι ειδικοί αναλύουν τις καινοτομίες στην τεχνολογία και τις θεραπείες με αφορμή το Μήνα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού.

Screenshot_4

Έξι δημόσια νοσοκομεία εξοπλίστηκαν φέτος με μηχανήματα για εξετάσεις που κάνουμε στο στήθος χάρη στα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη συμμετοχή του κόσμου στον αγώνα δρόμου Greece Race for the Cure του Συλλόγου Άλμα Ζωής. Πλέον οι γυναίκες έχουμε στη διάθεσή μας καλύτερη τεχνολογία για προληπτικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή, πειραματικές μέθοδοι, όπως εκείνη που μελετάται από τους επιστήμονες της ιατρικής σχολής San Antonio του πανεπιστημίου του Τέξας για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού, δίνουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Για τις νέες εξελίξεις στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου που χτυπά μία στις οκτώ γυναίκες μας ενημερώνουν οι ειδικοί.

Οι hi-tech εξετάσεις

Για ποιο λόγο αναπτύσσουμε καρκίνο στο στήθος; Ανάμεσα στις αιτίες είναι η έκθεση των κυττάρων μας σε πληθώρα γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) που ενθαρρύνουν την εμφάνιση της νόσου. Αυτό μπορεί να γίνει π.χ. σε περιπτώσεις περίσσιας λίπους στο σώμα μας γιατί ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα, αλλά επιβαρυντικά έχει φανεί ότι δρα και η χρόνια λήψη αντισυλληπτικών. Μια άλλη αιτία είναι όταν ένα ή περισσότερα γονίδια σε ένα κύτταρο υφίστανται μετάλλαξη (π.χ. βλάβη). Αυτό ίσως οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους, δηλαδή είναι πιθανό μια μετάλλαξη να κληροδοτηθεί από κάποιον γονιό (γονίδιο BRC1, BRC2 κ.ά.) ή να συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μας, χωρίς να υπάρχει ένοχο ιστορικό. Η καινούρια πειραματική μελέτη στο πανεπιστήμιο του Τέξας στοχεύει στην περίπτωση του κληρονομικού καρκίνου και έδειξε ότι με ένα μόριο (MiR223-3p), τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν. Ωστόσο, ακόμη δεν εφαρμόζεται στην κλινική πράξη. Τα ισχυρά όπλα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι άλλα. Όπως αναφέρει ο Βασίλης Βενιζέλος, χειρουργός μαστού, ειδικός μαστολόγος, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μαστού του Metropolitan: «Από τις πιο σημαντικές εξελίξεις είναι τα τεστ “γονιδιακές υπογραφές” (oncotype test, endocredit, mamaprint) για συγκεκριμένους όγκους και δείχνουν αν μια γυναίκα θα ωφεληθεί από την χημειοθεραπεία. Ακόμα, έχουμε τη λεγόμενη νεοεπικουρική χημειοθεραπεία που χορηγείται πριν τη χειρουργική αντιμετώπιση και απευθύνεται σε γυναίκες με το γονίδιο BRC2 και με τριπλά αρνητικό καρκίνο (ένας τύπος καρκίνου που παρουσιάζει συνήθως επιθετική μορφή». Με αυτή τη μέθοδο ο όγκος μειώνεται και ενδέχεται να εξαφανιστεί.

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i