Κονδυλώματα: Από τι προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα κονδυλώματα και τη θεραπεία τους.

antimetopisi-kondylomaton

Θεωρούνται το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί που δεν τα γνωρίζουν. Τα κονδυλώματα αφορούν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV, γνωστό και ως ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, και μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για εμποδίσει τη μετάδοσή του ιού στα γεννητικά όργανα, ενώ είναι εύκολο να εξαπλωθεί και στις γειτονικές περιοχές του δέρματος, κυρίως μέσω του ξυρίσματος και της τριβής με σφουγγάρια και πετσέτες. Τα κονδυλώματα διακρίνονται σε "χαμηλού" και "υψηλού" κινδύνου. Τα πρώτα θεωρούνται καλοήθεις δερματικές βλάβες, ενώ τα δεύτερα σχετίζονται με την ανάπτυξη δυσπλασιών και κακοήθειας. Συχνά τα στελέχη χαμηλού και υψηλού κινδύνου συνυπάρχουν, επομένως η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι αναγκαία.

Κονδυλώματα σε άντρες και γυναίκες

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι επίπεδα και σκουρόχρωμα ή να έχουν και τη μορφή ενός μικρού κουνουπιδιού. Αρκετές φορές όμως δεν είναι άμεσα ορατά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Τα κονδυλώματα στους άνδρες είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Εντοπίζονται στην περιοχή της ουρήθρας, του πέους, του όσχεου, του εφηβαίου, καθώς και στη βουβωνική και περιπρωκτική περιοχή. Στις γυναίκες τα κονδυλώματα προσβάλλουν το αιδοίο, τον κόλπο, το εφήβαιο, καθώς και την περιπρωκτική, την περινεϊκή και τη βουβωνική χώρα. Ακόμα, παρατηρούνται και στα δύο φύλα στη στοματική κοιλότητα, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ ο HPV είναι υπεύθυνος σχεδόν για το 100% των περιπτώσεων καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων με εξελιγμένα LASER CO2 αποτελεί την πιο ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο, που εγγυάται απαλλαγή από τα κονδυλώματα, χωρίς πόνο, σημάδια και ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Η θεραπεία επιτρέπει ταχεία επούλωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Αρχικά, είναι σημαντικό να γίνει μια ολοκληρωμένη διάγνωση. Αυτό ξεκινάει με τη λεπτομερειακή ανίχνευση όλων των βλαβών, μέσω ειδικών δερματολογικών και δερματοσκοπικών οργάνων, μεγεθυντικών φακών και μιας ισχυρής δέσμης φωτός. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι απαραίτητο να εντοπιστούν ακόμα και οι βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Όλες οι βλάβες εξαλείφονται με τη χρήση του εξελιγμένου LASER CO2, το οποίο αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη και ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων. Σε κάθε θεραπεία εξαλείφονται τα κονδυλώματα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή. Επειδή όμως ο ιός HPV έχει χρόνο επώασης περίπου 8 μηνών, είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική παρακολούθηση για τους επόμενους 8 μήνες, ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν τυχόν θυγατρικές βλάβες και αποφευχθούν υποτροπές. Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i