Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων: Μπορούν να θεραπευθούν σε μία επίσκεψη;

Τα κονδυλώματα είναι από τα πιο συχνά και τα πλέον διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και προκαλούνται από τον ιό HPV (Human Papillomavirus) – ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων.

young-couple-in-love-lying-embracing-in-bed-picture-id1057126270

O ιός των κονδυλωμάτων έχει πάνω από 100 τύπους, ενώ οι πιο συχνοί είναι οι 6 και 11 – παρήγορο αν σκεφθούμε ότι οι πιο επικίνδυνοι για πρόκληση καρκίνου στα γεννητικά όργανα είναι οι τύποι 16 και 18. Άλλος ένας διαχωρισμός που ισχύει για τους ιούς των κονδυλωμάτων είναι η διάκριση τους σε αυτούς που προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα, που εμφανίζονται στα έξω γεννητικά όργανα και σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία προκαρκινικών αλλοιώσεων στα έσω γεννητικά όργανα.

Πώς μεταδίδονται και πως εμφανίζονται τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τη σεξουαλική επαφή. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση των κονδυλωμάτων είναι ότι η εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να γίνει αρκετούς μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση από τον ιό.

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες εμφανίζονται συχνότερα στο αιδοίο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας και στην περιπρωκτική περιοχή. Στους άνδρες κάνουν την εμφάνιση τους στη βάλανο, στην πόσθη του πέους και στον πρωκτό. Tέλος, και στα δύο φύλα τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν και στο στόμα.

Πολύ συχνά τα κονδυλώματα περνούν απαρατήρητα, καθώς δεν προκαλούν ενοχλήσεις και ο μόνος τρόπος να τα εντοπίσετε είναι να τα δείτε ή να τα ψηλαφίσετε. Μοιάζουν με μικροσκοπικά κουνουπιδάκια, τα οποία μπορεί να είναι το ένα δίπλα στο άλλο ή και μεμονωμένα. Τα κονδυλώματα που αναπτύσσονται στα εσωτερικά γεννητικά όργανα, όπως στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας, εντοπίζονται μόνο με ιατρικές εξετάσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων

Όταν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, ο γιατρός μπορεί να τα δει και να τα αναγνωρίσει με οπτική εξέταση. Εάν τα κονδυλώματα είναι εσωτερικά θα απαιτηθούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

Τεστ οξικού οξέος. Ο γιατρός με ένα ειδικό υγρό λευκαίνει τα κονδυλώματα και τα κάνει πιο ορατά για να εντοπίζονται ευκολότερα με την οπτική εξέταση

Pap test. Η βασική γυναικολογική εξέταση αποκαλύπτει αν υπάρχει μόλυνση από τον HPV.

HPV DNA Ταυτοποίηση με PCR. Αυτή η εξέταση μπορεί να αναγνωρίσει το DNA των ποικιλιών υψηλού κινδύνου HPV που έχουν συνδεθεί με καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Η εξέταση διεξάγεται σε ένα δείγμα κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο. Συνιστάται για τις γυναίκες 30 ετών και άνω, εκτός από το τεστ Παπανικολάου. Επίσης ίδια εξέταση μπορεί να γίνει στους άνδρες με λήψη κυτταρικου επιχρίσματος ή με βιοψία της δερματικής βλάβης που αφαιρείται.

Απαλλαγείτε οριστικά από τα κονδυλώματα γεννητικών οργάνων σε μία επίσκεψη

Ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων (κρέμες τοπικής χρήσης, διαθερμοπηξία, κρυοθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση), η αντιμετώπισή τους με λέιζερ  είναι αυτή που συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

Το Co2 LASER λέιζερ εξαφανίζει τα κονδυλώματα μέσω της εξάχνωσης τους. Ο έμπειρος δερματολόγος στοχεύει με ακρίβεια κάθε κονδύλωμα και η δέσμη του λέιζερ προκαλεί την εξάχνωσή του. Ακολουθεί η απομάκρυνση του κατεστραμμένου δέρματος και η εφαρμογή του λέιζερ ξανά λίγα χιλιοστά περιμετρικά του κονδυλώματος που αφαιρέθηκε. Έτσι, διασφαλίζεται η πλήρης εξάλειψη των κονδυλωμάτων, καθώς εκριζώνονται. Η ταχύτατη άμεση μείωση του φορτίου του ιού που πετυχαίνει η θεραπεία με Laser Co2 ειναι ο καλύτερος σύμμαχος στην πρόληψη των υποτροπών .

Στα πλεονεκτήματα της θεραπείας των κονδυλωμάτων με λέιζερ περιλαμβάνονται ακόμα η απουσία πόνου, η σύντομη διάρκεια και το ότι δεν δημιουργούνται ουλές ή σημάδια.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο, επικεφαλής της δερματολογικής κλινικής DERMADVANCE.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i