Η Εύα Λονγκόρια είναι έγκυος στα 42 της: Τι σημαίνει αυτό για τη γονιμότητά σου;

Κάθε φορά που ακούμε ότι ακόμα μία διάσημη έχει μείνει έγκυος σε μία ηλικία που θεωρείται ευρέως πως η γονιμότητα μειώνεται(35), μας γεννιούνται πολλών ειδών απορίες.

shutterstock_738950197 By Jaguar PS

(Η Εύα Λονγκόρια για την ακρίβεια θα είναι 43 όταν θα έχει στα χέρια της το πρώτο της παιδάκι, ένα γιο, την άνοιξη). Ανάμεσα σε αυτές τις ερωτήσεις είναι και οι ακόλουθες:

Μπορώ να περιμένω να κάνω παιδί στα 42 μου; Θα μπορέσω ποτέ να απελευθερωθώ από το αντισυλληπτικό χάπι; Μπορώ άραγε να μεγαλώσω την οικογένειά μου μετά τα 40; Πότε είναι η σωστή ηλικία να καταψύξω ίσως τα ωάριά μου; Σου παρουσιάζουμε τα τελευταία νέα της επιστήμης στον τομέα, με αφορμή αυτά τα ευχάριστα χολυγουντιανά νέα.

Η γονιμότητα δεν πέφτει από ένα βράχο. Μοιάζει περισσότερο με μία κατάβαση σε πλαγιά.

Οι πιθανότητες να μείνεις έγκυος μετά τα 35 όντως μειώνονται, αλλά σταδιακά. Για την ακρίβεια, το 90 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας από 35 μέχρι 39 συλλαμβάνουν μέσα σε δύο χρόνια προσπάθειας. Μία σχετικά πρόσφατη έρευνα του περιοδικού The Atlantic, αναφέρει: «Κάνοντας σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, το 82 τοις εκατό των γυναικών από 35 μέχρι 39 συνέλαβαν παιδί μέσα σε ένα χρόνο, σε σύγκριση με το 86 τοις εκατό των γυναικών από 27 μέχρι 34 χρονών. Η σημαντική πλειοψηφία των γυναικών στα αργά 30 τους θα μπορεί να μείνει έγκυος από μόνη της».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 απλοί τρόποι να αυξήσεις τη γονιμότητα

Η γονιμότητα επίσημα τελειώνει με την εμμηνόπαυση. Όχι νωρίτερα.

Μία μέση γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση στα 51 της χρόνια. Επομένως, είναι δυνατό-αν και πολύ λιγότερο πιθανό- να μείνει έγκυος πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι την ηλικία των 45, μόνο το 10 τοις εκατό των γυναικών μένει έγκυος μέσα σε ένα χρόνο συνουσίας χωρίς αντισύλληψη.

Έχεις περισσότερο χρόνο από αυτόν που πιστεύεις για να καταψύξεις τα ωάριά σου.

Όσον αφορά την κατάψυξη των ωαρίων, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Αλλά μην πανικοβάλλεσαι εάν είσαι 35 και δεν έχεις κλείσει ακόμα κάποιο ραντεβού. «Μία γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της μέχρι την ηλικία των 40. Έπειτα, μπορεί να επιστρέψει χρόνια αργότερα και να έχει μία καλή πιθανότητα να μείνει έγκυος ακόμα και μετά τα 45 της», αναφέρει ο ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής Dr. Steven R. Bayer στο Parents. Μία πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν καταψύξει τα ωάριά τους στα 37 τους χρόνια είχαν μία αρκετά καλή πιθανότητα να κάνουν παιδί.

Όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν παιδιά μετά τα 40

Το 2011, το 20 τοις εκατό των γυναικών στην Αμερική περίμενε μέχρι μετά τα 35 για να δημιουργήσει οικογένεια. Και το ποσοστό των μωρών που γεννήθηκαν από γυναίκες άνω των 40 αυξάνεται. Το 2015, το ποσοστό γεννήσεων από μητέρες ηλικίας 30- 44 ήταν το υψηλότερο που είχε υπάρξει από το 1966, με το ποσοστό γεννήσεων στις γυναίκες από 40 μέχρι 44 να αυξάνεται κατά 4 τοις εκατό μέσα σε έναν μόλις χρόνο(2014-2015). Ακόμα, μία έρευνα γυναικών της Δανίας αποκάλυψε ότι ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά ακόμα στο παρελθόν, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης στην ηλικία των 40 ήταν ίδιες με αυτές των γυναικών στην ηλικία των 20.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i