Kολικός νεφρού: Ποια είναι τα αίτια και πώς να τον αντιμετωπίσεις;

Ο πόνος του κολικού νεφρού θεωρείται ότι μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με τις ωδίνες του τοκετού. Πώς αντιμετωπίζεται;

ενδομητρίωση πόνοι περιόδου πόνος κοιλιά chokja

Ο κολικός του νεφρού είναι ένας ισχυρότατος πόνος που μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με τις ωδίνες του τοκετού.

Ποια είναι τα αίτια του κολικού νεφρού

Οφείλεται σε μία απροειδοποίητη και σημαντική απόφραξη του συστήματος αποχέτευσης του νεφρού, συνηθέστερα από κάποια πέτρα,  γι΄αυτό και  αιφνιδιάζει τον ασθενή. Η σφοδρότητα του πόνου μπορεί να προκαλέσει μία γενική αδιαθεσία στο σώμα, που μπορεί να εκδηλωθεί με αδυναμία, εφίδρωση, ναυτία -έμετο και μετεωρισμό της κοιλιάς. Συχνά ο ασθενής δεν βρίσκει ικανοποιητική στάση στο σώμα του, και αυτό τον κάνει να κινείται συνεχώς.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν προκύπτει κολικός νεφρού

Ο κολικός του νεφρού συχνά σηματοδοτεί μία αλληλουχία γεγονότων που αφορούν την πορεία της πέτρας. Αν η πέτρα είναι μικρότερη από 5-6χιλιοστά και ομαλή τότε παρασύρεται από τα ούρα και κατεβαίνει προς την ουροδόχο κύστη. Κατά την κάθοδό της αυτή είναι δυνατόν να παρουσιάζει συμπτώματα που μαρτυρούν την πορεία της, όπως πόνος που αλλάζει θέση, συχνουρία, δυσουρία τοπικό βάρος κ.α. Στην περίπτωση αυτή μετά την παυσίπονη αντιμετώπιση του οξέως επεισοδίου  επιλέγουμε, ανάλογα τον ασθενή, την καταλληλότερη "αγωγή αποβολής λίθου" και αναμένουμε παρακολουθώντας τον ασθενή να αποβληθεί, φυσικά η πέτρα , εντός λίγων ημερών. Στην περίπτωση που η υπεύθυνη πέτρα ξεπερνά τα 5-6 χιλιοστά  ή είναι ανώμαλης επιφανείας, τότε απαιτείται μεγάλη προσοχή, αφού έχει μεγάλες πιθανότητες να ενσφηνωθεί σε κάποιο σημείο δημιουργώντας πλήρη απόφραξη. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα χρειαστεί άμεση αποσυμφόρηση του πάσχοντος νεφρού αφού τα παυσίπονα δεν θα μπορούν να καταστείλουν τη σφοδρότητα του πόνου, τα εγκλωβισμένα ούρα θα μαζεύουν μικρόβια και θα μετατρέπονται σταδιακά σε πύον οδηγώντας σε Οξεία αποφρακτική πυελονεφρίτιδα , μία σοβαρή και απειλητική κατάσταση.

Η αντιμετώπιση

Το ιδανικό θα ήταν, προ της εγκατάστασης της πυελονεφρίτιδας, με τη διαπίστωση της παραμονής της πέτρας, να δρομολογηθεί η Laser ενδοσκοπική και αναίμακτη  λιθοτριψία της, που σήμερα είναι ότι καλύτερο μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μάλιστα η χρήση εύκαμπτων ατραυματικών εργαλείων και Laser εξοπλισμού τελευταίας γενεάς, περνώντας από την φυσική οδό των ούρων, χωρίς τομές ή οπές, λύνει άμεσα το πρόβλημα, χωρίς βιολογική καταπόνηση του ασθενούς και χωρίς να απαιτείται πάντα διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο κολικός του νεφρού αφορά ένα ζωτικό όργανο και για το λόγο αυτό προκαλεί έναν μεγάλο συναγερμό στο σώμα. Η παρακολούθηση του ασθενούς και η επιβεβαίωση της αποβολής της πέτρας είναι σημαντικές ενέργειες για τη διαφύλαξη της καλής λειτουργίας και υγείας του νεφρού. Ευχαριστούμε την Ματίνα Βλάχου MD FEBU, Επιστημονική Διευθύντρια Ουρολογικού Ινστιτούτου Laser , α. Διευθύντρια Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i