Covid-19 και περίοδος: Ο αντίκτυπος στην ευημερία των γυναικών

Ακανόνιστες περίοδοι, θρόμβοι, εξάρσεις συμπτωμάτων και πώς συνδέονται με την Covid-19.

woman period iStock

Πολλές γυναίκες με μακροπρόθεσμο Covid-19, που συνεχίζουν δηλαδή να αντιμετωπίζουν συμπτώματα ακόμη και μήνες μετά την ασθένεια, τα οποία θα έπρεπε να έχουν υποχωρήσει, επισημαίνουν ότι ο ιός έχει επίσης επηρεάσει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους.

Τα άτομα με μακροπρόθεσμο Covid-19 συχνά εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση ή πονοκεφάλους, και κατά τους επόμενους μήνες μετά την αρχική ασθένεια, ενώ θα έπρεπε να διαρκέσουν συνολικά περίπου 2 εβδομάδες. Οι λόγοι για τους οποίους τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να βιώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα παραμένουν ασαφείς. Ωστόσο, οι ερευνητές και οι γιατροί αρχίζουν τώρα να εξετάζουν πιθανούς μηχανισμούς και τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης ατόμων με μακροπρόθεσμο Covid-19.

Ακανόνιστες περίοδοι, θρόμβοι, εξάρσεις συμπτωμάτων

Οι περισσότερες από τις γυναίκες που νοσούν με μακροπρόθεσμο Covid-19 αναφέρουν στην ιατρική ιστοσελίδα Medical Health, ότι από τότε που προσβλήθηκαν, έχουν ακανόνιστες περιόδους, ασυνήθιστη πήξη του αίματος περιόδου τους ή επιδεινωμένο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ωστόσο, ενώ πολλές παρουσιάζουν κάποιες αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο τους, η μορφή αυτών των διαταραχών ποικίλλει. Σε άλλες ξεκινούν αμέσως μόλις προσβληθούν από τον ιό, ενώ σε άλλες μπορεί λίγο αργότερα από την αρχική ασθένεια. Ακόμη, είναι σύνηθες να μην έχουν καθόλου περίοδο για έναν μήνα και να επιστρέψει ούσα ασταθής και με μεγαλύτερη διάρκεια από την κανονική. Αρκετές γυναίκες επίσης παρουσιάζουν ασυνήθιστη ποσότητα θρόμβων ή μέγεθος θρόμβων στην εμμηνορροϊκή τους ρύση.

Επιπλέον, γυναίκες έχουν αναφέρει ότι έρχονται αντιμέτωπες με αύξηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της Covid-19, όπως η δύσπνοια, το διάστημα που τους έρχεται η περίοδος ή και ότι παρά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών έχουν κανονικά περίοδο. Από τα συμπτώματα αυτά δεν εξαιρούνται και όσα έχουν συναισθηματικό αντίκτυπο όπως οι έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις το διάστημα της περιόδου.

Σε άλλες, οι αλλαγές που παρατήρησαν στον εμμηνορροϊκό κύκλο προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τις αναφερόμενες συνδέσεις μεταξύ της Covid-19 και των καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μάλιστα, επειδή ακόμη δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε εξειδικευμένους πόρους μέσω των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, πολλές είναι όσες σπεύδουν να ενημερωθούν για τα συμπτώματά τους αλλά και την αντιμετώπισή τους από διαδικτυακές ομάδες που δημιουργήθηκαν από άτομα σε παρόμοιες καταστάσεις, από online forums συζητήσεων και βίντεο στο YouTube.

Ιατρική άποψη για το θέμα

Η αλήθεια είναι πως παραμένει ασαφές γιατί οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να επηρεαστούν κατά τη διάρκεια και μετά την Covid-19. Ωστόσο, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία των ειδικών για το πώς οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν απροσδόκητα να επηρεάσουν τις περιόδους, οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες έχουν προσφέρει στο Medical Health κάποιες πιθανές εξηγήσεις.

Η Δρ Linda Fan, επίκουρος καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών και επικεφαλής του τμήματος Γυναικολογίας και Διευθυντής Γυναικολογικής Ποιότητας και Ασφάλειας στην Ιατρική Σχολή του Yale στο New Haven, τόνισε ότι: "Το ίδιο το άγχος είναι γνωστό ότι προκαλεί εμμηνορροϊκές ανωμαλίες διαταράσσοντας τον άξονα υποθαλάμου υπόφυσης-ωοθηκών (ουσιαστικά το ορμονικό σύστημα που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να επικοινωνεί με τις ωοθήκες). Το βλέπουμε αυτό σε άτομα που βιώνουν άλλες χρόνιες ασθένειες, άγχος ή PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες)".

Η Δρ Fan υπέθεσε ότι ο νέος κορoνοϊός θα μπορούσε να επηρεάσει τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. "Οι δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του SARS-CoV-2 είναι αρκετά περιορισμένες. Ωστόσο, ο ιός θα μπορούσε να επιτεθεί στην ωοθηκική λειτουργία άμεσα με βάση μερικές από τις επιπτώσεις του ιού σε άλλα όργανα. Οι μελέτες από την Κίνα φέτος αποκάλυψαν ότι το 25% των ατόμων με Covid-19, παρουσιάζουν και εμμηνορροϊκές αλλαγές. Αυτές φαίνεται να επιστρέφουν και μετά την ανάρρωση των γυναικών από τη νόσο, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν αλλαγές στη γονιμότητα".

Η Δρ Valinda Nwadike, πιστοποιημένη μαιευτήρας-γυναικολόγος με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει στο Medical Health ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορεί να εξαρτώνται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της ασθένειας σε άτομα που είχαν Covid-19. "Οι συννοσηρότητες (συνυπάρχουσες ασθένειες) επηρεάζουν επίσης τη διάρκεια και τη βαρύτητα του κύκλου".

Παρόλο που μία ή δύο καθυστερημένες ή διαφορετικές από τις συνηθισμένες περίοδοι δεν πρέπει να προκαλούν πάρα πολύ άγχος στις γυναίκες που νόσησαν με Covid-19, καλό είναι να μιλήσουν με τους γιατρούς τους και να υποβληθούν στις κατάλληλες εξετάσεις εάν είναι απαραίτητο.

"Είναι σκόπιμο να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι είχατε κάποια εμμηνορροϊκή ανωμαλία. Μπορεί να σας συστήσουν να κάνετε άλλες εξετάσεις, όπως μια εξέταση αίματος για να ελέγξουν για πιθανή αναιμία, εγκυμοσύνη ή τη λειτουργία του θυρεοειδούς", δήλωσε η Δρ Fan. Εάν η αιμορραγία είναι πιο έντονη ή μεγαλύτερη σε διάρκεια από το συνηθισμένο, οι ορμονικές επιλογές θεραπείας μπορεί να βοηθήσουν. Ακόμη, η Δρ Fan συμβουλεύει τις γυναίκες να κρατούν ένα λεπτομερές αρχείο αυτών των αλλαγών στην περίοδό τους.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i