Εξωσωματική γονιμοποίηση: Καινοτομίες και νέα επιτεύγματα στις θεραπείες γονιμότητας

Η εξωσωματική γονιμοποίηση εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες μεθόδους, καινοτόμες τεχνικές και επιτεύγματα με την υποστήριξη της τεχνολογίας.

οικογένεια εγκυμοσύνη υπογονιμότητα εξωσωματική εγκυμοσύνη ThitareeSarmkasat

Ευχαριστούμε τον Στέφανο Χανδακά, MD, MBA, PhD, μαιευτήρα-ενδοσκοπικό χειρουργό Αναπαραγωγής, τ. επιμελητή του Princess Royal University Hospital στο Λονδίνο, μέλος διοικητικού και επιστημονικού συμβουλίου Νοσοκομείου "Μητέρα" και του Υγεία ΙVF Athens (drchandakas.gr).

Σήμερα στην Ευρώπη η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας με την εφαρμογή των πιο πρωτοποριακών τεχνικών έχοντας στο πλάι της την ελληνική νομοθεσία, που είναι πλέον από τις πιο προοδευτικές. Η εξωσωματική γονιμοποίηση εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες μεθόδους, καινοτόμες τεχνικές και επιτεύγματα με την υποστήριξη της τεχνολογίας, κάνοντας τη διαδικασία λιγότερο περίπλοκη για τη γυναίκα, αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας. Παρακάτω θα αναλύσουμε καθεμία από αυτές.

Οι καινοτόμες τεχνικές και η σημαντική συμβολή της τεχνολογίας

▶    Τα τελευταία 2 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και η μηχανική μάθηση (machine learning) αποτελούν τα νέα βασικά εργαλεία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με τη βοήθεια αυτών έχει αναπτυχθεί νέος εργαστηριακός εξοπλισμός, με στόχο τη σωστή επιλογή γαμετών και εμβρύων, την πρόβλεψη του αποτελέσματος της θεραπείας και την ταχύτερη επίτευξη εγκυμοσύνης σε πολύ υψηλότερα ποσοστά.

▶    Σημαντικό βήμα αποτελεί, επίσης, η ανάπτυξη του Time Lapse Imaging, που αποτυπώνει φωτογραφικά τα έμβρυα στα διάφορα στάδια της καλλιέργειάς τους στο εργαστήριο, με στόχο τη μελέτη των μορφολογικών χαρακτηριστικών τους. Με αυτό τον τρόπο οι εμβρυολόγοι μπορούν να αποφασίσουν με περισσότερα κριτήρια ποιο έμβρυο είναι ικανό να μας οδηγήσει σε ένα θετικό. Ακόμα μια τέτοια καινοτομία είναι το αυτοματοποιημένο σύστημα κρυοσυντήρησης ωαρίων, με στόχο τη διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών κατάψυξης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου.

▶    Το PRP (πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια) είναι μια νέα και πολύ αποτελεσματική μέθοδος στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Το PRP ενδομητρίου αποτελεί μια θεραπευτική πρόταση για το λεπτό ενδομήτριο, καθώς το επαρκές πάχος είναι βασικός παράγοντας για την εμφύτευση των εμβρύων και την εγκυμοσύνη. Αποτελέσματα αρκετών μελετών αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της τεχνικής PRP στην ανάπτυξη του ενδομητρίου και ως συνέπεια τα αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης. Η διαδικασία της αναζωογόνησης του ενδομητρίου είναι μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία και δεν απαιτείται νάρκωση. 

▶    Το PRP ωοθηκών ή, αλλιώς, η αναζωογόνηση ωοθηκών (Ovarian Rejuvenation) είναι μια καινοτόμος διαδικασία, που δίνει σε όσα ζευγάρια το επιθυμούν τη δυνατότητα να αποκτήσουν βιολογικό παιδί, αντί της δωρεάς ωαρίων. Ευνοεί τη φυσική παραγωγή των ωοκυττάρων σε γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία και έχουν μειωμένο αριθμό και συνήθως κακής ποιότητας ωάρια.

▶    Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (Pre-implantation Genetic Screening – PGS) βασίζεται κυρίως στη μελέτη των χρωμοσωμάτων του εμβρύου, δηλαδή αν περιέχουν τον κανονικό αριθμό χρωμοσωμάτων και είναι υγιή. Αφού γίνει βιοψία την ημέρα 3 ή 5 (στάδιο βλαστοκύστης) της ανάπτυξης του εμβρύου, ελέγχονται και τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων για αριθμητικές ή δομικές ανωμαλίες, που μπορεί να εμποδίζουν την εμφύτευση του εμβρύου, να προκαλούν επανειλημμένες αποβολές ή να οδηγούν σε γέννηση πασχόντων παιδιών. Η επιλογή και η μεταφορά στη μήτρα ευπλοειδών εμβρύων (έμβρυα με φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων) αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Το PGS απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, καθώς το ποσοστό των χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα έμβρυα αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία των γυναικών, σε περιπτώσεις πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και ιστορικού καθ’ έξιν αποβολών ή οικογενειακού ιστορικού χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

▶ Νέα εξατομικευμένα τεστ για τη διάγνωση της υποδεκτικότητας του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια του παραθύρου εμφύτευσης (WOI) είναι σε θέση να προσδιορίσουν την καλύτερη στιγμή του ενδομητρίου για να μεταφερθεί ένα έμβρυο, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης. Το ER Map® και το ERA test είναι μοριακά διαγνωστικά εργαλεία, που βασίζονται στην ανάλυση έκφρασης γονιδίων με λειτουργική συνάφεια στη διαδικασία της δεκτικότητας του ενδομητρίου και την ανοσολογική απόκριση που σχετίζεται με την επιτυχή εμφύτευση εμβρύου. Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να επωφεληθούν από τον ακριβή προσδιορισμό του παραθύρου εμφύτευσης. 

▶ Σημαντικό επίτευγμα έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά την ελάττωση της ποσότητας ορμονών και του αριθμού των χορηγούμενων ενέσεων, όπως ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Μinimal Stimulation In Vitro Fertilization ή Mini IVF), που παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ενώ χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερη φαρμακευτική αγωγή. Η Mini IVF ελαχιστοποιεί την ποσότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες γονιμότητας, αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να δώσει πλεονάζοντα έμβρυα προς κατάψυξη με σκοπό τη χρήση τους σε έναν μεταγενέστερο κύκλο.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i