H γονιμότητα του άνδρα μετά τα 50: Τα βασικά δεδομένα

Τι ισχύει και τι πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν σε αυτή την ηλικία.

άντρας μπαμπάς μωρό istock

Της Αλεξίας Χατζηπαρασίδου, MSc, PMI-RMP, Sr. Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab Fertility Clinic

Όλοι μας έχουμε ακούσει ιστορίες ανδρών που απέκτησαν παιδί σε ηλικίες μετά τα 50. Τι γίνεται όμως όταν από σποραδικές περιπτώσεις αυτό τείνει να μετατραπεί σε ένα καθημερινό φαινόμενο; Οι απαιτήσεις της εποχής μας και ο τρόπος ζωής οδηγούν συχνά τον σύγχρονο άνδρα σε τέτοιες αποφάσεις. Είναι όμως η ανδρική γονιμότητα πάντα δεδομένη, ώστε όταν "τα θέλω" για τη δημιουργία οικογένειας τεκμηριωθούν αυτά συνοδεύονται πάντα από "τα μπορώ" για έναν άνδρα;

Έχει και ο άνδρας το δικό του βιολογικό ρολόι;

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μείωση γονιμότητας με το χρόνο δεν είναι μόνο γυναικείο προνόμιο. Φαίνεται ότι και οι άνδρες βιώνουν σημαντική μείωση της γονιμότητας καθώς μεγαλώνουν. Ενώ συνεχίζουν να έχουν ενεργή και φυσιολογική σεξουαλική ζωή, η αναπαραγωγική τους δυναμική σταδιακά μειώνεται.

Η μείωση της γονιμότητας ενός άνδρα είναι θέμα ποιοτικό

Η συχνότητα υπογονιμότητας σε άνδρες μετά τα 50 είναι αυξημένη. Παρατηρείται δηλαδή μια σταδιακή μείωση στον συνολικό αριθμό των κινούμενων σπερματοζωαρίων που παράγει ανά εκσπερμάτωση με την ηλικία. Ακόμη και όταν δεν παρατηρούνται αποκλείσεις και ο άνδρας συνεχίζει να παράγει ένα μεγάλο αριθμό κινούμενων σπερματοζωαρίων, τα λειτουργικά και γενετικά χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων σταδιακά υποβαθμίζονται καθιστώντας τα σπερματοζωάρια ολοένα και πιο αδύναμα να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την επίτευξη υγειούς εγκυμοσύνης.  

Γονιμότητα και τρόπος ζωής

Τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο τρόπος ζωής του άνδρα πριν αλλά και μετά τα 50, μπορεί να έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγική του δυνατότητα. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και το αυξημένο σωματικό βάρος, αποτελούν τους κυρίαρχους επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία αλλά και τη γονιμότητα ενός άνδρα στη σύγχρονη εποχή. Η επίπτωση όμως των παραγόντων αυτών φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στους άνδρες μετά τα 50, μια και τα σπερματοζωάρια που παράγουν είναι σημαντικά πιο ευάλωτα!

Υγεία και Γονιμότητα

Η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως διαβήτης, αυτοάνοσα, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά. που συχνά λαμβάνονται από άνδρες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματός τους με αποτέλεσμα είτε τη δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης για τη σύντροφο είτε την αύξηση της πιθανότητας αποβολών.

Η πρόληψη δίνει πλεονέκτημα

Ο προληπτικός έλεγχος γονιμότητας στη νεαρή ηλικία, από 20 ως 30 έτη και ο περιοδικός ιατρικός έλεγχος από ειδικούς ανδρολόγους  μπορεί να δράσουν καταλυτικά για την προστασία της γονιμότητας ενός άνδρα αλλά και να τον βοηθήσουν να πάρει σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλίσει την πατρότητά του στο μέλλον, όπως η προληπτική κρυοσυντήρηση σπέρματος πριν τα 40 έτη.

Η Επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής δίπλα στον άνδρα

Η επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στέκεται δίπλα στον άνδρα μετά τα 50 και τον υποστηρίζει με όλα της τα μέσα. Νέα σημαντικά εργαλεία επιλογής σπερματοζωαρίων, προηγμένα συστήματα καλλιέργειας εμβρύων, τεχνητή νοημοσύνη και προεμφυτευτική γενετική διάγνωση έχουν βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα επιλογής των εμβρύων με την υψηλότερη πατρική υποστήριξη για την επίτευξη υγιούς κύησης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί μετά τα 50

Όλοι οι άνδρες πάνω και κάτω από τα 50 είναι καλό να γνωρίζουν ότι η τόσο η ποσότητα όσο  και ποιότητα των σπερματοζωαρίων τους, καθορίζουν την αναπαραγωγική τους δυναμική.

Η ανδρική γονιμότητα επηρεάζεται με το χρόνο!

Τα σπερματοζωάρια που παράγει ένας άνδρας πάνω από τα 50 θεωρούνται πιο ευάλωτα σε παράγοντες όπως καπνός, αλκοόλ, φαρμακευτικές  αγωγές, αυξημένο σωματικό βάρος κλπ.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής αλλά και εγκεκριμένα συμπληρώματα και αντιοξειδωτικά μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τόσο τα ποιοτικά όσο και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά τους σπέρματος.

Αλεξία Χατζηπαρασίδου
Αλεξία Χατζηπαρασίδου embryolab

#SHAPEAWARENESS Με την ευγενική χορηγία της FARAN

Faran logo

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i