Τι σημαίνει να έχεις πυκνό μαστό και πώς μπορεί να επηρεάζει τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού

Μπορεί όλες να θέλουμε στητό και "γεμάτο" στήθος, ωστόσο ο πυκνός μαστός μπορεί να κρύβει κάποιες δυσκολίες για τη διάγνωση ορισμένων παθήσεων και κυρίως του καρκίνου του μαστού.

σουτιέν iStock

Όσο κι αν αρκετές γυναίκες θα ονειρεύονταν να έχουν ένα στητό και γεμάτο στήθος, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι πως τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλλιακά για εκείνες που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Ο λόγος είναι πως το στήθος που μένει στη θέση του και είναι σφιχτό, εσωτερικά αποτελείται κυρίως από αδενικό ιστό και όχι λίπος. Αυτό είναι με δυο λόγια ο πυκνός μαστός και στη συνέχεια θα δούμε γιατί έχει σημασία για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Τι σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει πυκνό μαστό;

Σύμφωνα με την κλινική Mayo στις ΗΠΑ, πρόκειται για κάτι αρκετά σύνηθες, το οποίο αντιλαμβάνεται ο μαστολόγος από την ψηλάφηση αλλά και τη μαστογραφία. Ο ιστός του μαστού αποτελείται από γαλακτοφόρους αδένες, γαλακτοφόρους πόρους, υποστηρικτικό ιστό (πυκνός ιστός του μαστού) και λιπώδη ιστό (μη πυκνός ιστός του μαστού). Όταν εξετάζονται σε μια μαστογραφία, οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν περισσότερο πυκνό ιστό από ό,τι λιπώδη ιστό. Στην περίπτωση ενός φυσιολογικού μαστού, στην μαστογραφία ο μαστός απεικονίζεται σκούρος και διαυγής. Αντίθετα, ένας πυκνός μαστός φαίνεται ως μία λευκή περιοχή, που δυσκολεύει τον γιατρό να δει καθαρά τυχόν αλλοιώσεις ή ογκίδια στο εσωτερικό του.

Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν πυκνό μαστό και άλλες όχι;

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μία απόλυτη απάντηση που να εξηγεί γιατί άλλες γυναίκες έχουν πυκνότερο ιστό στον μαστό κι άλλες όχι. Ωστόσο, είναι πιθανότερο να έχουν πυκνό μαστό γυναίκες που: είναι νεότερες, αφού με την ηλικία χάνεται η πυκνότητά του - χωρίς αυτό να είναι απόλυτο-, έχουν μικρότερη μάζα σώματος και λιγότερο λίπος ή που λαμβάνουν θεραπεία με ορμόνες για την εμμηνόπαυση. 

Τα 4 επίπεδα της πυκνότητας του μαστού

Ο μαστολόγος ή ο ακτινοδιαγνώστης που μπορεί να διαβάσει τη μαστογραφία σου, μπορεί να καταλάβει και να αναγνωρίσει την ποσότητα του ιστού και να σε τοποθετήσει στις 4 κατηγορίες που υπάρχουν (και χωρίζονται στα γράμματα A,B, C,D).

  • Στην κατηγορία Α βρίσκονται γυναίκες με μαστούς που αποτελούνται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από λίπος. Μία στις 10 γυναίκες έχει αυτό το αποτέλεσμα.
  • Στην κατηγορία Β κατηγοριοποιούνται οι μαστοί όπου όπου εσωτερικά υπάρχουν περιοχές αυξημένου αδενικού ιστού, ωστόσο η πλειονότητα του ιστού του μαστού αποτελείται από λίπος. Το αποτέλεσμα αυτό λαμβάνουν 4 στις 10 γυναίκες.
  • Στην κατηγορία C εντοπίζεται ετερογενής πυκνότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές περιλαμβάνουν μη πυκνό ιστό, ωστόσο η πλειονότητά του είναι πυκνή. Συνήθως 4 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία.
  • Στην κατηγορία D η μαστογραφία υποδηλώνει πως ο μαστός είναι εξαιρετικά πυκνός, που σημαίνει πως σχεδόν ολόκληρος ο ιστός είναι πυκνός (πολύς αδενικός μαστός και ελάχιστο λίπος). 1 στις 10 γυναίκες έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί πως οι γυναίκες που ανήκουν στις κατηγορίες C και D, που έχουν πυκνό μαστό, χρειάζεται να επισκέπτονται τακτικά τον μαστολόγο τους και να υποβάλονται σε μαγνητική μαστογραφία η οποία δίνει περισσότερα διαγνωστικά στοιχεία.

Πώς ο πυκνός μαστός συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Η πυκνότητα του μαστού αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα σε ό,τι αφορά την εξέταση για τον καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα, ένας πυκνός μαστός αυξάνει τις πιθανότητες ο καρκίνος του μαστού να περάσει αρχικά απαρατήρητος από τη μαστογραφία, δεδομένου ότι ο πυκνός ιστός στον μαστό μπορεί να κρύβει έναν αρχόμενο όγκο. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν το γιατί. 

Ποιες εξετάσεις συνίστανται στην περίπτωση του πυκνού μαστού;

Αναμφίβολα, η μαστογραφία είναι η πιο αποτελεσματική εξέταση που μια γυναίκα μπορεί να κάνει για να διαπιστώσει αν εντοπίζονται ευρήματα - ανεξάρτητα από την πυκνότητα του ιστού στο στήθος της. Σίγουρα, για έναν πυκνό μαστό, η διάγνωση θα είναι πιο δύσκολη, όμως δεδομένου ότι πλέον οι μαστογραφίες είναι ψηφιακές, δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους ειδικούς για να "διαβάσουν" την εξέταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Mayo οι γυναίκες με πυκνό μαστό, αλλά κανέναν άλλο παράγοντα για καρκίνο του μαστού, έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με τον μέσο όρο. Συνεπώς, ο ετήσιος έλεγχος σε ηλικίες άνω των 40 είναι "υποχρεωτικός". Ωστόσο, πέρα από τη μαστογραφία, υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετα. 

Πιο αναλυτικά, υπάρχει και η επιλογή της 3-D μαστογραφίας, όπου μέσω ακτίνων X συγκεντρώνονται διάφορες φωτογραφίες από διαφορετικές γωνίες του μαστού. Επιπλέον, μία μαγνητική τομογραφία στο στήθος, είναι κατάλληλη για γυναίκες που έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή που υπάρχει κάποιο αμφισβητούμενο εύρημα. Ο μαστολόγος μπορεί επίσης να συστήσει το υπερηχογράφημα μαστών που αναλύει τον ιστό, ενώ η μοριακή απεικόνιση μαστών  ή σπινθηρομαστογραφία, εξέταση στην οποία αντιδρά διαφορετικά ένας φυσιολογικός ιστός και ένας καρκινικός.

Σε κάθε περίπτωση μη διστάσεις να συμβουλευθείς τον γιατρό σου για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνεις για την υγεία του στήθους σου και τη συχνότητά τους. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i