Ασφαλές σεξ: Ο κανόνας των 30 λεπτών και άλλα tips

Ο κανόνας αυτός δεν είναι ο μόνος όταν μιλάμε για την υγεία μας και τις ερωτικές σχέσεις.

ζευγάρια

Γράφει η Στέλλα Ροΐδη, µαιευτήρας-γυναικολόγος, µε εξειδίκευση στην παιδική και εφηβική γυναικολογία (roidi.gr) 

Παρότι θα έπρεπε να είναι βασική γνώση, ας το επαναλάβουμε: Στην ερωτική επαφή μεταξύ γυναικών ή αντρών επίσης πρέπει να υπάρχουν πάντα προφυλάξεις, αφού και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να μεταφερθούν λοιμώξεις. Και το προφυλακτικό είναι μια βασική μέθοδος προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιείται ακόμη κι αν παίρνουμε αντισυλληπτικά χάπια ή εφαρμόζουμε κάποια άλλη μέθοδο αποφυγής της εγκυμοσύνης. 

Η σωστή χρήση του προφυλακτικού 

•    Προφυλακτικό πριν από την επαφή: Πάντα να φοράτε το προφυλακτικό 
πριν υπάρξει οποιαδήποτε επαφή μεταξύ του πέους και του κόλπου, 
του στόματος ή του πρωκτού.
•    Νέο σεξ, νέο προφυλακτικό: Χρησιμοποιήστε ένα νέο προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ.

Ο κανόνας των 30 λεπτών: νέο προφυλακτικό

Εάν έχετε μια μακρά σεξουαλική επαφή, αλλάξτε προφυλακτικά μετά από 30 λεπτά. Η τριβή μπορεί να αποδυναμώσει το προφυλακτικό, καθιστώντας πιο πιθανό να σπάσει.
•    Ένα προφυλακτικό τη φορά.
    Ποτέ μη χρησιμοποιείτε δύο προφυλακτικά μαζί. Θα τρίβονται μεταξύ τους και αυτή η τριβή μπορεί να τα αποδυναμώσει και να τα κάνει πιο πιθανό να σπάσουν.
•    Διατηρήστε τα προφυλακτικά δροσερά. Η θερμότητα μπορεί να τα αλλοιώσει, οπότε αποθηκεύστε τα κάπου δροσερά και στεγνά.
•    Τα προφυλακτικά δε διαρκούν για πάντα. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία, καθώς τα προφυλακτικά δε διαρκούν για πάντα.
•    Μη χρησιμοποιείτε λοσιόν σώματος, ενυδατική κρέμα, λάδι μασάζ, λάδι σώματος, κραγιόν ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν με βάση το λάδι, όπως βαζελίνη, με προφυλακτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να αποδυναμώσουν το προφυλακτικό, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό, επιλέξτε ένα με βάση το νερό.
•    Στοματικό σεξ και προφυλακτικά.
Η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων του HIV και της σύφιλης και εκείνων που επηρεάζουν το στόμα ή τον λαιμό, όπως ο έρπης, η γονόρροια και τα χλαμύδια. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά προφυλακτικά για ποικιλία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i