Κατάψυξη ωαρίων: Η λύση για παράταση και διατήρηση της γονιμότητας

Σήμερα μπορείς να κάνεις pause τον χρόνο και να διατηρήσεις για πολύ περισσότερο χρόνο τη γονιμότητά σου επιλέγοντας την κατάψυξη ωαρίων.

κατάψυξη ωαρίων γονιμότητα istock

Από τον Ιωάννη Καλογήρου  MD, DFFP, DRCOG, PhD, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών (womanclinic.gr)

Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς στην αναπαραγωγική ιατρική είναι η διατήρηση της γονιμότητας στις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες. Η σύγχρονη πρόοδος της επιστήμης έχει αλλάξει τους κανόνες της μοντέρνας ιατρικής και  ιδίως τους κανόνες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την κατάψυξη ωαρίων.

Ο νέος πρωτοποριακός νόμος που έχει ψηφιστεί προσφέρει τη δυνατότητα σε όσες γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν παιδί να μπορούν τώρα να προβούν σε κατάψυξη των ωαρίων τους για μελλοντική χρήση έως και την ηλικία των 54 ετών.

Κατάψυξη ωαρίων: Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται αυτή η επιλογή

Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που σταδιακά και με το πέρασμα του χρόνου φθίνει. Η γυναίκα σήμερα έχει προτεραιότητα να σπουδάσει και να κάνει καριέρα, ενώ συνήθως αποφασίζει να κάνει οικογένεια συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία και μόνο όταν βρει τον κατάλληλο σύντροφο. Όμως μετά την ηλικία των 35 φαίνεται ότι οργανικά κάτι αλλάζει, με αποτέλεσμα τη μειωμένη γονιμοποιητική ικανότητα που αρχίζει κυρίως από την ηλικία των 36-38 ετών.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις σε σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, σε κάθε ηλικία, επίσης επηρεάζουν τη γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών. Για τις γυναίκες αυτές υπάρχει δυνατότητα κατάψυξης των ωαρίων τους πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων

Οι ωοθήκες της γυναίκας διεγείρονται με φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή ωαρίων. Με τη διαδικασία της ήπιας αναισθησίας γίνεται ωοληψία, δηλαδή συλλογή και κατάψυξη των ωαρίων με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) για την κρυοσυντήρησή τους.

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να τεκνοποιήσει, πραγματοποιείται απόψυξη των ωαρίων, γονιμοποίηση από το σπέρμα του συντρόφου και τοποθέτηση στη μήτρα της. Η διαδικασία έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας ακόμα και αν η γυναίκα βιολογικά βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. 

Όσο μικρότερη η ηλικία της γυναίκας κατά την κατάψυξη των ωαρίων τόσο πιο υψηλό είναι και το ποσοστό επιτυχούς εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό λοιπόν να προβούμε όσο το δυνατόν σε νεαρότερη ηλικία σε κατάψυξη ωαρίων και να διαφυλάξουμε την γονιμότητά μας για τα επόμενα χρόνια.

Η διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων είναι απλή, ασφαλής, και επιτρέπει την τεκνοποίηση μέχρι και την ηλικία των 54 ετών για την Ελλάδα βάσει του τελευταίου πρωτοποριακού νόμου του 2022 για τη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έχουν πλέον γεννηθεί πολλά παιδιά από καταψυγμένα ωάρια και όλες οι επιστημονικές μελέτες συμφωνούν ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα υγείας συγκριτικά με παιδιά που έχουν γεννηθεί από εξωσωματική με "φρέσκα" ωάρια.

Η διαδικασία αυτή είναι πρωτοποριακή και έχει απελευθερώσει χιλιάδες γυναίκες από το άγχος της ηλικίας… ώστε να μπορούν πια να λένε επάξια όπως και οι άνδρες ότι δεν μεγαλώνουν απλά ωριμάζουν!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i