Πόσες μέρες μετά τη σύλληψη βγαίνει θετικό το τεστ εγκυμοσύνης;

Σήμερα, τα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να δείξουν από την πρώτη κιόλας ημέρα της καθυστέρησης -αν όχι και νωρίτερα- εάν είσαι έγκυος ή όχι.

τεστ εγκυμοσύνης - υπογονιμότητα iStock

Το ήξερες ότι στην αρχαία Αίγυπτο βρέθηκαν… τεστ εγκυμοσύνης; Πρόκειται για μια μορφή εξέτασης ούρων που έδειχνε εάν η γυναίκα είναι έγκυος ή όχι! Η γυναίκα ουρούσε καθημερινά πάνω σε σπόρους σιταριού ή κριθαριού και αν τα φυτά μεγάλωναν, σήμαινε ότι ήταν έγκυος. Η σύγχρονη επικύρωση υποδεικνύει ότι το εν λόγω τεστ ήταν περίπου 70% ακριβές στην ανίχνευση της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), μιας ορμόνης που παράγεται από το σώμα μιας γυναίκας αμέσως μετά την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου μέσα στη μήτρα, της ίδιας ορμόνης που και σήμερα επιβεβαιώνει στα τεστ την εγκυμοσύνη.

Διαβάστε Επίσης

Τεστ εγκυμοσύνης: Πόσες μέρες μετά μπορεί να βγει θετικό;

Η Robyn Horsager-Boehrer, M.D., μαιευτήρας γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UTSouthwestern στις ΗΠΑ εξηγεί όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για το θέμα αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι τεστ εγκυμοσύνης με βάση τα ούρα έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Μια γυναίκα που ανυπομονεί να μάθει εάν είναι έγκυος, μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τα τεστ που μπορούν να ανιχνεύσουν μια εγκυμοσύνη μόλις οκτώ ημέρες μετά τη σύλληψη.

Στην ουσία, το πόσες μέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου θα δεις θετικό τεστ, εάν φυσικά είσαι έγκυος, εξαρτάται από τη μέρα της ωορρηξίας. Θεωρητικά, η ωορρηξία συμβαίνει γύρω στην 15η ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών. Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, ένα ωάριο γονιμοποιείται στη σάλπιγγα και στη συνέχεια ταξιδεύει στη μήτρα, όπου εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Μετά την εμφύτευση, αρχίζει η παραγωγή hCG από τα κύτταρα του αναπτυσσόμενου πλακούντα, τις τροφοβλάστες, και τα ίχνη της ορμόνης μπορούν να ανιχνευθούν ήδη οκτώ ημέρες μετά την εμφύτευση.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσες να δεις θετικό αποτέλεσμα αρκετές ημέρες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της περιόδου. Ωστόσο, το πρώτο μέρος του κύκλου, πριν την ωορρηξία, συνήθως είναι πιο ευμετάβλητο από το δεύτερο, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό της καλύτερης στιγμής για ένα πρώιμο τεστ.

Διαβάστε Επίσης

Πότε να κάνεις το τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι

Το χρονικό διάστημα από την πρώτη ημέρα της περιόδου έως την ωορρηξία μπορεί να διαφέρει κατά αρκετές ημέρες από μήνα σε μήνα. Η σεξουαλική δραστηριότητα γύρω από την ωορρηξία οδηγεί στην πιθανότητα γονιμοποίησης ενός απελευθερωμένου ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Αλλά ακόμη και τότε, το χρονικό πλαίσιο για την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου μπορεί να ποικίλλει από μία έως δύο ή ακόμη και τρεις ημέρες, ενώ η hCG δεν παράγεται παρά μόνο εάν συμβεί η εμφύτευση.

Πρακτικά, για να έχεις περισσότερες πιθανότητες να είναι ακριβές το αποτέλεσμα, η καλύτερη μέρα για να κάνεις το τεστ εγκυμοσύνης είναι το πρωί της ημέρας που περιμένεις να σου έρθει περίοδος.

Παρότι το τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι εύκολο και πρακτικό, διάβασε τις οδηγίες πριν το κάνεις και βεβαιώσου ότι έχεις κατανοήσει ποια θα είναι η ένδειξη για "έγκυος" και "μη έγκυος".

Είναι ακριβή τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι; Και τι γίνεται με τα ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα;

Γενικά, τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι θεωρούνται ότι έχουν ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην ανίχνευση της ορμόνης που υποδεικνύει εγκυμοσύνη, της hCG. Ωστόσο, η σωστή χρονική στιγμή, ακόμη και η ώρα της ημέρας που θα κάνεις το τεστ εάν μιλάμε για την πρώτη ή δεύτερη μέρα της καθυστέρησης, παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, ένας λόγος που συστήνεται τα τεστ να γίνονται πρωί είναι επειδή εκείνη την ώρα τα ούρα έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και άρα περιεκτικότητα της χοριακής εάν έχει γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Αναφορικά με τα λανθασμένα αποτελέσματα, ψευδώς θετικά ή αρνητικά, οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Για παράδειγμα, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα:
- Εάν έχεις πιει πολλά υγρά και τα ούρα είναι πολύ αραιωμένα ή το τεστ γίνει αργότερα μέσα στην ημέρα.

- Εάν κάνεις το τεστ πολύ σύντομα μετά την ωορρηξία, όταν δεν έχει υπάρξει αρκετός χρόνος για να εμφυτευτεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο και να ξεκινήσει η παραγωγή hCG.

- Εάν το συγκεκριμένο τεστ δεν έχει μεγάλη ευαισθησία σε χαμηλότερα επίπεδα hCG.

Μπορεί όμως να υπάρξει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

- Μερικές φορές ένα ωάριο θα εμφυτευτεί για λίγο αλλά δεν θα διατηρηθεί. Αυτό ονομάζεται επίσης χημική εγκυμοσύνη ή πρώιμη αποβολή κατά την οποία παράγεται hCG, αλλά η εγκυμοσύνη δεν συνεχίζεται. Ένα τεστ που πραγματοποιείται αρκετές ημέρες πριν από την αναμενόμενη περίοδο μπορεί να δείξει θετικό αποτέλεσμα, αλλά τελικά δεν έχει ξεκινήσει εγκυμοσύνη.

- Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται βοηθητικά για την υπογονιμότητα θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης, οπότε σε αυτή την περίπτωση συζήτησε με το γιατρό σου πριν το κάνεις.

- Τέλος, σπάνια, ορισμένοι όγκοι μπορεί να παράγουν hCG, προκαλώντας θετικό τεστ εγκυμοσύνης ακόμη και όταν η γυναίκα δεν είναι έγκυος.

Μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, τι;

Μίλησε με τον γυναικολόγο σου και ακολούθησε τις οδηγίες του. Είναι πολύ πιθανό να συστήσει να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις που θα μετρήσουν με ακρίβεια τα επίπεδα της hCG και να κλείσετε ένα ραντεβού για να τα πείτε από κοντά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i