5 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ουρολοίμωξη από τον γυναικολόγο

Η σωστή ενημέρωση μπορεί να κρατήσει την ουρολοίμωξη μακριά σου!

γυναίκα τουαλέτα φυσικές λύσεις για τη δυσκοιλιότητα τσούξιμο στην ούρηση vadimguzhva

Συνεργάστηκε ο δρ Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, MD, PhD, MBA, MPH, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης, εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μία στις δύο γυναίκες θα νοσήσουν από ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Μάθε τι ακριβώς ισχύει και πώς μπορείς να την αποφύγεις.

«Μπορεί να έχω υποτροπές από την ουρολοίμωξη;»

Εάν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς το μικρόβιο ή διακόψεις τη θεραπεία πριν ολοκληρωθεί, τότε υπάρχει περίπτωση να έχεις υποτροπή της νόσου. Υποτροπιάζουσα λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος θεωρείται η επανεμφάνιση τριών ή περισσότερων επεισοδίων μέσα σε διάστημα ενός έτους.

«Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου επανεμφάνισης των ουρολοιμώξεων;»

Η σεξουαλική επαφή τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα για γυναίκες που βρίσκονται πριν από την εμμηνόπαυση, η χρήση σπερματοκτόνων, η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων διευκολύνουν την εμφάνιση μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η ανεπάρκεια οιστρογόνων και η κατακράτηση ούρων είναι ισχυροί παράγοντες.

«Είναι η τάση για ουρολοίμωξη κληρονομική;»

Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο η ανατομία του ουρογεννητικού συστήματος όσο και η κληρονομικότητα παίζουν ρόλο στο κατά πόσο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ή την επανεμφάνιση της νόσου.

«Πότε θα ξεκινήσεις θεραπεία;»

Όταν εμφανιστεί κάποιο από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα νερού για τις επόμενες ώρες. Αν δε δεις να υποχωρούν, θα επισκεφθείς το γιατρό σου για εξέταση. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο σύντομα ζητήσεις βοήθεια τόσο το καλύτερο. Η αγωγή που θα ακολουθήσει η έγκυος με ουρολοίμωξη ή ένας άνδρας είναι συνήθως διαφορετική. Θα δεις τα συμπτώματα να υποχωρούν σε 3 έως 5 ημέρες, αλλά είναι σημαντικό να μη διακόψεις τη θεραπεία αν δεν ολοκληρωθεί το διάστημα που έχει υποδείξει ο γιατρός. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι, ακόμα κι αν τα συμπτώματα είναι ελάχιστα, αυτό δε σημαίνει ότι τα μικρόβια έχουν αντιμετωπιστεί.

«Τι μέτρα προφύλαξης να λάβω;»

‣ Πάνω απ’ όλα, δίνε προσοχή στην καθαριότητα. Καθάριζε την ευαίσθητη περιοχή πολύ καλά κάθε φορά που χρησιμοποιείς την τουαλέτα, ώστε να μη μεταφερθούν μικρόβια από τον πρωκτό προς την ουρήθρα.

‣ Πίνε πολύ νερό – και στη συνέχεια επισκέψου την τουαλέτα συχνά. Καθαρίζεται και ενυδατώνεται το ουροποιητικό σύστημα, απομακρύνοντας τα μικρόβια.

‣ Περιόρισε τη χρήση ταμπόν, διαφραγμάτων, σπιράλ, προϊόντων για την ευαίσθητη περιοχή που περιέχουν άρωμα και έλαια.

‣ To καλοκαίρι πρόσεχε στην παραλία την άμμο, τις ξαπλώστρες και την παραμονή με βρεγμένο μαγιό για πολλές ώρες.

‣ Φρόντισε να χρησιμοποιείς ως επί το πλείστον βαμβακερά εσώρουχα και άνετα ρούχα, που θα βοηθήσουν την περιοχή να παραμένει στεγνή.

‣ Απαραίτητη είναι η καλή υγιεινή των δυο συντρόφων πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη. Η ούρηση πριν και μετά θεωρείται πολύ βοηθητική.

Διάβασε επίσης: 5 βασικές συμβουλές για τη γυναικολογική υγεία σου

Διάβασε επίσης: Το γρήγορο τεστ του Shape για τη γυναικολογική υγεία σου – κάν’το!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i