Εφηβεία: Πότε... αρχίζει το σεξ; Οι συμβουλές της ψυχολόγου προς όλους τους γονείς

Ένα δύσκολο θέμα για πολλούς γονείς είναι να αποδεχτούμε ότι το παιδί μας είναι πλέον σεξουαλικά δραστήριο.

romantic-couple-on-a-date-at-a-restaurant-picture-id1026721734 jacoblund

Από τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια (marinamoscha.life)

«Το παιδί μας μεγάλωσε!». Είναι η γνωστή φράση που λέμε καμαρώνοντας τα παιδιά μας. Το εννοούμε όμως πράγματι ή το λέμε «κατά περίσταση»; Συχνά ως γονείς λειτουργούμε με «διπλά μηνύματα», όπως, για παράδειγμα, σε έναν έφηβο 17 ετών, όπου, από τη μία, είναι μεγάλος για να πηγαίνει μόνος του στο φροντιστήριο ή να κάνει τις δουλειές που θέλουμε, από την άλλη, μικρός για να κάνει αυτά που θέλει εκείνος. Τα διπλά μηνύματα προκαλούν σύγχυση, κυρίως στον έφηβο, ο οποίος παίρνει το πράσινο φως «υπό τις δικές μας προϋποθέσεις» όμως. Πράγματι, είναι δύσκολο να αποδεχτούμε πως το παιδί μας δεν είναι πλέον παιδί, όπως και τη σημειολογία ότι «το παιδί μου έχει μεγαλώσει και σύντομα δε θα με έχει ανάγκη πια, μπορεί μόνο του να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του, ακόμα και για τη… σεξουαλική του ζωή», η οποία, σύμφωνα με έρευνες, σήμερα ξεκινά γύρω στα 14 χρόνια, όσο σοκαριστικό και αν μας φαίνεται. Πολλοί προσπαθούμε να αποτρέψουμε το να συμβεί, εμείς χρειάζεται να προστατέψουμε το βλαστάρι μας, εφόσον εκείνο «δε γνωρίζει» και εύκολα μπορεί να παρασυρθεί, κυρίως αν είναι κορίτσι! Κι όμως, είναι μια πραγματικότητα, είτε μας αρέσει είτε όχι!

Γονείς εφήβων: Ένας απαιτητικός ρόλος

Ο έφηβος και η έφηβη είναι πιθανό να θέλουν να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους με διακριτικότητα, ώστε όχι μόνο να γνωρίζουν, αλλά και να νιώθουν ότι, αν κάτι χρειαστούν από εμάς, είμαστε εκεί για να συμβουλέψουμε και να δώσουμε έγκυρη πληροφόρηση γύρω από σεξουαλικά ζητήματα – και όχι μόνο. Οι φωνές και οι εντάσεις, τα «κηρύγματα» για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για την «πρώτη φορά», οι απειλές, οι απαγορεύσεις και οι τιμωρίες δε χωράνε, μάλιστα το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να πετύχουμε την απομάκρυνσή τους από εμάς και να σπρώξουμε τελικά τα παιδιά μας στην αναζήτηση της πληροφόρησης από άλλα ακατάλληλα άτομα ή στο Διαδίκτυο. Δε θα πανικοβληθούμε λοιπόν, αν αντιληφθούμε πως ήρθε η ώρα να ανοίξουν τη σεξουαλικότητά τους και να δοκιμάσουν την πρώτη τους φορά. Αντίθετα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τους θυμίσουμε όλα όσα λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια γύρω από τη σεξουαλική αγωγή, να μιλήσουμε για την προφύλαξη και να τους δώσουμε έγκυρη πληροφόρηση. Αν, πάλι, δεν είχαμε φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια να αναφερθούμε στα σεξουαλικά ζητήματα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνουμε έστω και τώρα, φτάνει βέβαια να έχουμε καλλιεργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης. Μπορεί να νιώσουμε αμήχανα, το παιδί μας όμως θα καταλάβει πως μπορεί να μας εμπιστευτεί για ό,τι χρειαστεί και δε θα μας κρατά έξω από τη ζωή του.

Ώρα για αποδοχή και επικοινωνία

Ας αποδεχτούμε πως το παιδί μας μεγάλωσε πια και πως, ναι, είναι σεξουαλικά δραστήριο! Πολλές φορές, μέσα στις δικές μας αντιστάσεις κατασκευάζουμε δικαιολογίες για να αποδείξουμε ότι «δεν πρέπει να γίνει τώρα», όπως, για παράδειγμα, ότι θα παραμελήσει τα μαθήματα, το σχολείο, δε θα περάσει στις πανελλήνιες, πιο απλά, δε θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της ηλικίας του και πως μπορεί να στιγματιστεί η πρόοδός του. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει ασφαλώς, όπως επιβεβαιώνεται και από πανεπιστημιακή έρευνα.

Διάλογος, συζήτηση, συμβουλές και σωστή ενημέρωση: Αυτός είναι ο ρόλος μας πλέον ως γονείς δίπλα στο παιδί μας. Οφείλουμε να αποδεχτούμε πως δεν είναι πια παιδί, αλλά έφηβος, που σε λίγο καιρό θα βγει στην κοινωνία έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο ρόλος μας είναι να είμαστε δίπλα του, να επικοινωνούμε ανοιχτά μέσα από διαλογικές συζητήσεις, να συμβουλεύουμε όπου χρειάζεται και όχι να επιβάλλουμε τις δικές μας απόψεις ή να προσπαθούμε να το τρομάξουμε για να αποφύγουμε το γεγονός ότι αυτή είναι η φυσιολογική πλέον κατάληξη. Το παιδί μάς έχει ανάγκη ακόμη, έχει την ανάγκη όμως ενός «ανοιχτού» και προοδευτικού γονιού, που συμβαδίζει με την εποχή του και νιώθει ότι πραγματικά μπορεί να τον εμπιστευτεί. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι εκείνη που θα φέρει και επιθυμητά αποτελέσματα, εφόσον έχουμε ήδη δώσει από τα προηγούμενα χρόνια τα εφόδια κριτικής σκέψης και αυτοσεβασμού.

Διάβασε επίσης: Εφηβεία και αλκοόλ: Πόσο αλκοόλ να «επιτρέπουμε» ως γονείς να πίνουν οι έφηβοι; Πότε να ανησυχήσουμε; Η ψυχολόγος απαντά!

Διάβασε επίσης: Αλλαγές στους μαστούς στην εφηβεία: Τι να περιμένετε και πότε πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο 

The Mamagers Update

Έρευνα | Το 1/3 των παιδιών στην Ελλάδα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα μέτρα κατά της πανδημίας

«Τα παιδιά με εντυπωσιάζουν κάθε μέρα. Η αγάπη τους ευτυχώς δεν μπήκε σε καραντίνα»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i