Άγχος αποχωρισμού στα παιδιά: Πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Άγχος αποχωρισμού ονομάζεται το άγχος που βιώνουν τα παιδιά όταν καλούνται να αποχωριστούν τους γονείς τους ή κάποιο άλλο πρόσωπο που τα φροντίζει.

παιδί νήπιο κλάμα άγχος αποχωρισμού Nadezhda1906

Από τη Βεατρίκη Γλυνού, ψυχολόγος -Μs Ειδικής Αγωγής

Άγχος αποχωρισμού είναι η κατάσταση που βιώνουν πολλά μικρά παιδιά όταν χρειάζεται να αποχωριστούν τη μαμά τους! Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που μπορεί να πρωτοεμφανιστεί στον πρώτο χρόνο ζωής και να διαρκέσει μέχρι τα 4 χρόνια του παιδιού ή να διακοπεί και να επανεμφανιστεί γύρω στον 4ο χρόνο ζωής. Η ένταση και η διάρκεια διαφέρει αρκετά ανάμεσα σε διαφορετικά παιδιά.

Το άγχος αποχωρισμού είναι φυσιολογικό και με κατάλληλες τακτικές μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όταν όμως διαρκεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε, είναι πιο έντονο από το αναμενόμενο ή αντιμετωπίζετε με λάθος τακτικές από τη μεριά των γονιών, μπορεί να εξελιχθεί σε διαταραχή άγχους αποχωρισμού.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος του αποχωρισμού στα παιδιά

  • Κλάμα
  • Ξεσπάσματα θυμού
  • Προσκόλληση
  • Κάποια ανησυχία όταν καλείται να αποχωριστεί τους γονείς

Πώς μπορείς να διαχειριστείς το άγχος του αποχωρισμού

  • Προσπάθησε να παραμείνεις υπομονετική και υποστηρικτική, αφού το παιδί πραγματικά δυσκολεύεται.
  • Απόφυγε τα αρνητικά σχόλια. Από την άλλη, παράμεινε σταθερή στις πρακτικές σου, θέτοντας τα κατάλληλα όρια καθώς είναι ο μόνος τρόπος το παιδί να γίνει πιο ανεξάρτητο.
  • Εξασκηθείτε στον αποχωρισμό. Αρχικά άφησε το παιδί μόνο με κάποιο άτομο εμπιστοσύνης για μικρά χρονικά διαστήματα και σταδιακά για μεγαλύτερα.
  • Τα μικρά και σταδιακά διαλείμματα από το βασικό πρόσωπο φροντίδας μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί πιο ομαλά.

Άγχος αποχωρισμού και ύπνος

Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να εμφανιστεί και όταν το παιδί καλείται να κοιμηθεί μόνο του. Συχνά τα παιδιά αντιδρούν όταν οι γονείς προσπαθούν να τα μάθουν να κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο. Η ανεξαρτητοποίηση στο θέμα του ύπνου είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού και σε άλλες καταστάσεις.

Τι μπορείς να κάνεις: Εξασκηθείτε στην ανεξαρτητοποίηση από το σπίτι. Τα παιδιά με άγχος αποχωρισμού τείνουν να ακολουθούν το γονέα μέσα στο σπίτι από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Ενθάρρυνε το παιδί να παίξει μόνο του ή να κάτσει μόνο του στο δωμάτιο του ενώ εσύ θα κάνεις κάτι άλλο και επιβράβευσε την επιτυχία του. Αρχικά μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά χρονικά διαστήματα τα οποία σταδιακά θα αυξάνεις.

Βοηθητικές φράσεις

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού κάποιες φράσεις επιβεβαίωσης μπορούν να καταπραΰνουν το άγχος:

Στο παιδί 1-3 χρονών μπορείς να επαναλαμβάνεις στο παιδί τη φράση “Η μαμά θα γυρίσει μετά τη δουλειά. Όλα θα πάνε καλά”.

Στο παιδί 3-5 χρονών βοήθησέ το να βρει μια φράση που θα λέει στον εαυτό του και θα το βοηθάει όταν του λείπεις πολύ π.χ. “Μπορώ να τα καταφέρω” ή “Η μαμά θα γυρίσει να με πάρει σε λίγο”.

Στα παιδιά 6 + χρονών ενθάρρυνε μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση όπως “Πόσο πιθανό είναι να με ξέχασε η μαμά;”, “Έχει ξεχάσει ποτέ να με πάρει από το σχολείο για να με ξεχάσει τώρα;”.

Προσπαθήστε να μην ενδώσεις

Αν το παιδί αρχίσει να κλαίει και εσύ γυρίσεις πίσω ή το πάρεις μαζί σου, δεν το βοηθάς να μάθει να σε αποχωρίζεται. Βεβαίωσέ το με ένα χαμόγελο και μια γλυκιά κουβέντα ότι όλα θα πάνε καλά, πες του πότε θα επιστρέψεις και αποχωρίστε. Θέτοντας κατάλληλα, σταθερά όρια θα βοηθήσεις την προσαρμογή του μακριά από εσένα.

Εάν η ένταση του άγχους αποχωρισμού είναι μεγάλη για το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού και αν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 1 μήνα, παρά τις προσπάθειες και τους κατάλληλους χειρισμούς σου, θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσεις τη συμβουλή ψυχολόγου.

Διάβασε επίσης: Ώρα για παιδικό σταθμό – η ομαλή ένταξη και η μετάβαση από την οικογένεια στο σχολικό περιβάλλον

Διάβασε επίσης: Μήπως μεγαλώνεις (κι εσύ) ένα δύσκολο παιδί;

The Mamagers Update

Βάλε το παιδί στο πάτωμα!

Κικίλιας: Υποχρεωτικά εμβόλια σε παιδιά έως 4 ετών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i