Baby Led Weaning: Η μέθοδος που θέλει το μωρό να τρώει κανονικά φαγητό χωρίς άλεση

Ο όρος baby-led weaning, εμπνευσμένος από το ομόνυμο βιβλίο της Gill Rapley, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.

baby-boy-eating-yoghurt-baby-led-weaning-picture-id891343894 sanjeri

Ευχαριστούμε την ολιστική διαιτολόγο Ιωάννα Μανδηλάρη

Ουσιαστικά περιγράφει μια –όχι και τόσο νέα- μέθοδο εισαγωγής στερεών τροφών, που δεν περιλαμβάνει πολτοποίηση, επιτρέποντας στο μωρό να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη σίτισή του.

Τον τελευταίο αιώνα η συνήθης πρακτική είναι να εισάγονται πολτοποιημένες τροφές στο διαιτολόγιο του βρέφους στην ηλικία των 5-7 μηνών συμπληρωματικά με το γάλα που αποτελεί την κύρια τροφή του. Στην Ελλάδα μάλιστα, η σίτιση με αλεσμένα μπορεί να πάρει παράταση ακόμη και μέχρι το τέλος της προσχολικής ηλικίας.

Τι κινδύνους ελοχεύει η παρατεταμένη σίτιση με αλεσμένα;

1. Η παιδική παχυσαρκία φαίνεται να συνδέεται με την παραδοσιακή μέθοδο ταίσματος με το κουτάλι, όπως προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου του Nottingham, που συνέκρινε δύο ομάδες παιδιών, στα οποία είχε εφαρμοστεί μια εκ διαμέτρου αντίθετη μέθοδος σίτισης.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που έτρωγαν με δική τους πρωτοβουλία είχαν περισσότερες πιθανότητες να προτιμούν τους σύνθετους υδατάνθρακες, έναντι των απλών σακχάρων, σε σχέση με τα παιδιά που ταίζονταν με αλεσμένα. Επιπλέον, τα παιδιά της δεύτερης ομάδας, είχαν αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας.

2. Η στέρηση του ενεργού ρόλου του βρέφους κατά τη σίτιση, εχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την μάσηση, την γλωσσική ανάπτυξη,την λεπτή κινητικότητα καθώς και το συντονισμό χεριού-ματιού.

3. Η αρνητική εμπειρία που συχνά προκύπτει απο την πίεση για κατανάλωση συγκεκριμένων αλεσμένων τροφίμων, μπορεί να συνοδεύει την σχέση του με το φαγητό ακόμη και μετά την ενηλικίωση.

The Mamagers Update

6 σημάδια ότι έχετε μεγαλώσει με τοξικούς γονείς

Aldo Naouri – «Τα σημερινά «προβληματικά» και «δύσκολα» παιδιά είναι κακοαναθρεμμένα»

Και εδώ ερχεται η καθοδηγούμενη από το μωρό σίτιση, ή αλλιώς Baby Led Weaning

Τα μωρά είναι από τη φύση τους περίεργα και με διάθεση να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Όταν αρχίζουν να δείχνουν την επιθυμία τους να ανακαλύψουν τον κόσμο των στερεών τροφών, πρέπει να ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τις διαφορετικές υφές και γεύσεις δίνοντας έμφαση κυρίως στο παιχνίδι, και όχι στο τάισμα αυτό καθ’αυτό. Με τον τρόπο αυτό, η σίτιση γίνεται μια εμπειρία διαδραστική που συστείνει το φαγητό με τρόπο πιο θελκτικό και δημιουργεί μια πιο θετική σχέση με τις τροφές μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Baby feeding trends: Πόσο αθώες είναι οι τάσεις στη βρεφική διατροφή;

Έχοντας έναν πιο ενεργό ρόλο,το παιδί μαθαίνει να ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής ανάλογα με τα σημάδια πείνας-κορεσμού, κάτι που ένα παιδί που θηλάζει η τρέφεται κατά απαίτηση έχει ήδη αναπτύξει, και είναι εξαιρετικής σημασίας για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους στο μέλλον.

Πώς αρχίζουμε;

  • Αρχίζουμε προσφέροντας στο μωρό μαλακά κομμάτια τροφής, ενθαρρύνοντας το να τα πιάσει με το χέρι και να αρχίσει να τα επεξεργάζεται.
  • Καθόμαστε μαζί του στο τραπέζι, ώστε βλέποντας μας να τρώμε, να προσπαθήσει να μας μιμηθεί.
  • Οι τροφές που θα δοθούν θα είναι μέσα στις ομάδες τροφίμων που μας έχει συστήσει ο παιδίατρος, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού.
  • Για αρχή, μια καλή ιδέα είναι μαλακά φρούτα, όπως η μπανάνα, το αχλάδι και το αβοκάντο και μαγειρεμένα λαχανικά, όπως το καρότο και το μπρόκολο.
  • Σταδιακά προσπαθούμε να εισάγουμε ζωικές τροφές όπως το αυγό ή το μπιφτέκι, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες του σε σίδηρο, ψευδάργυρο και B12, συστατικά στα οποία, εξαιτίας της μικρότερης ποσότητας τροφής που θα καταναλώσει ένα μωρό που δεν τρέφεται με αλεσμένα, μπορεί να παρουσιαστούν ελλείψεις.

Πόσο ασφαλές είναι;

Τόσο οι γονείς όσο και οι επιστήμονες υγείας, μπορεί να είναι σκεπτικοί όσον αφορά τον αυξημένο ή όχι κίνδυνο πνιγμονής από τα ολόκληρα κομμάτια τροφής σε σχέση με τα αλεσμένα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθως έχει αποδειχθεί ότι και με τις δυο μεθόδους οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ίδιες.

Ένα βρέφος που σιτίζεται από νωρίς μόνο του, μαθαίνει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη του τι βάζει στο στόμα του, και πως το διαχειρίζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά δεν είναι ικανά να μετακινήσουν εκ προθέσεως φαγητό στο πίσω μέρος του λαιμού τους, αν δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα να μασάνε. Η σίτιση με κουτάλι, αντίθετα, ενθαρρύνει τα μωρά να πιπιλίζουν κατευθείαν την τροφή στο πίσω μέρος του στόματος, καθιστώντας δυνητικά πιο πιθανή την πνιγμονή.

Εάν το βρέφος- ακόμη και αυτό που σιτίζεται με το κουτάλι- δεν αφεθεί να πειραματιστεί με σχηματισμένη τροφή μέχρι τους εννέα μήνες, οι δεξιότητες της μάσησης και της αποβολής ένος ξένου σώματος που πιθανόν να προκαλούσε πνιγμονή, δεν αναπτύσσονται επαρκώς. Όταν προσφερθούν λοιπόν ολόκληρα κομμάτια τροφής στην ηλικία των 2-3 ετών είναι πιθανό το παιδί να αδυνατεί να τα επεξεργαστεί σωστα, οπότε να αυξηθεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος.slid

Οι κανόνες ασφαλείας του Baby Led Weaning

1. Προσφέρουμε φαγητό στο βρέφος ΜΟΝΟ όταν είναι έτοιμο να καθήσει και να παραμείνει σε όρθια θέση, υποστηριζόμενο, κατά τη διάρκεια του γεύματος,

2. Δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό να τρώει χωρίς επίβλεψη.

3. Το αφήνουμε να κατευθύνει μόνο του το ρυθμό και δεν το πιέζουμε.

4. Σε περίπτωση απόρριψης μιας τροφής, δεν επιμένουμε, αλλά επιχειρούμε να την δώσουμε πάλι μετά από μερικές ημέρες.

5. Αποφεύγουμε τρόφιμα που ενέχουν τον κίνδυνο πνιγμονής όπως τα φυστίκια.

Και τελικά ποια μέθοδο να επιλέξουμε;

  • Το αν θα επιλέξουμε να αρχίσουμε δίνοντας πολτοποιημένες τροφές, είτε προσφέροντάς του σχηματισμένες τροφές, εξαρτάται από το ίδιο το παιδί και το τι ανταποκρίνεται καλύτερα στον δικό μας τρόπο ζωής. Καμία μέθοδος δεν είναι καλύτερη από την άλλη, και τόσο κάθε μια από αυτές, όσο και ο συνδυασμός τους μπορεί να αποτελούν εξίσου υγιεινές επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση, το φαγητό πρέπει να αποτελεί μια θετική εμπειρία για το μωρό, και ευκαιρία εξερεύνησης χρωμάτων, υφών και γεύσεων. Ακόμη και σε παιδιά που προσφέρονται αλεσμένα, πρέπει να υπάρχει ενθάρρυνση για τον έγκαιρο πειραματισμό με ολόκληρα κομμάτια τροφής.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο χρόνος που θα γλιτώσουμε στην παρασκευή του φαγητού, ίσως να πάει στο καθάρισμα μετά το γεύμα. Προετοιμάσου κατάλληλα –ψυχολογικά πρωταρχικά- για το μακαρόνι που μπορεί να προσγειωθεί στο χαλί. Γιατί, όλα στη ζωή έχουν ένα «τίμημα»!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i