Έχω κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους, έχω κάποιο πρόβλημα;

Οι κηλίδες αίματος είναι ένα σύμπτωμα με πολλές πιθανές αιτίες. Δες τι λέει ο γυναικολόγος

κηλίδες αίματος iStock

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG - CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας (www.bilalisgynaikologos.gr).

Αν έχεις περάσει την εφηβεία, πιθανότατα η περίοδός σου είναι ομαλή και γνωρίζεις ποια είναι τα "φυσιολογικά" για σένα χαρακτηριστικά της. Οπότε, όταν γίνεται κάτι περίεργο, μπορεί να φοβάσαι ότι σημαίνει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην υγεία σου.

"Σε κάθε ηλικία, ο έμμηνος κύκλος μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία ή ακόμα και επειδή γέννησες" εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης.

"Έχω ξαφνικά κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους"

Οι κηλίδες αίματος είναι ένα σύμπτωμα με πολλές πιθανές αιτίες, σχεδόν όλες τους καλοήθεις. Μια πρώτη αιτία είναι η αλλαγή του μέσου αντισύλληψης. Τα χάπια χαμηλής δοσολογίας ή τα ενδομήτρια σπιράλ μπορεί να προκαλέσουν αίμα μεταξύ των περιόδων, μια "ανωμαλία" που συνήθως ρυθμίζεται χωρίς παρέμβαση μέσα σε 3 με 6 μήνες. Οι ορμονικές μεταπτώσεις από την περιεμμηνόπαυση ή από μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι επίσης πιθανές αιτίες.

Το ενδομήτριο δεν παίρνει ένα καθαρό μήνυμα αποβολής, οπότε το κάνει σε τυχαίες στιγμές. Ο γιατρός σου πιθανότατα θα σε εξετάσει επίσης για πολύποδα ή ινομυώματα. Η μόνη φορά που θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου χωρίς να περιμένεις ένα διάστημα για να δεις πώς θα εξελιχθεί είναι αν δεις κηλίδες αίματος μετά την ερωτική επαφή.

"Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μόλυνσης, φλεγμονής, προκαρκινικών αλλοιώσεων ή καρκίνου" προειδοποιεί ο ειδικός. Πιθανότατα ο γιατρός θα σου κάνει Παπ-τεστ και επιπλέον εξετάσεις για να αποκλειστεί η περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου.  

Συμπτώματα που μπορείς (συνήθως) να αγνοήσεις

1/ Αίμα πιο σκούρο από το συνηθισμένο Το σκούρο χρώμα μπορεί να σε τρομάζει, συνήθως όμως απλά σημαίνει πως το αίμα μπορεί να είναι πιο "παλιό" και να χρειάστηκε περισσότερο χρόνο απ’ όσο συνήθως για να αποβληθεί από τη μήτρα σου.

2/ Δυσκολία στην πέψη ή στομαχικές διαταραχές Οι προσταγλανδίνες, τα χημικά που προκαλούν τις κράμπες στη μήτρα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κράμπες στον πεπτικό σου σωλήνα και να οδηγήσουν σε διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

3/ Πηγμένο αίμα Εφόσον δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα και οι θρόμβοι δεν είναι μεγαλύτεροι από ένα κέρμα των 50 λεπτών, δεν υπάρχει θέμα. Συνήθως σχηματίζονται επειδή το ενδομήτριο αποβάλλεται πολύ γρήγορα και το σώμα σου δεν έχει το χρόνο για να διαλύσει τους ζελοειδείς αυτούς σβόλους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i