Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Μini IVF)

Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από το φυσικό κύκλο.

εξωσωματική γονιμότητα PhonlamaiPhoto

Από το Δρ. Ηλία Γάτο, χειρουργό γυναικολόγο-μαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, Διευθυντή της μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής emBIO medical center (eliasgatos.gr, embio.com.gr, embio-med.gr)

Πολλές γυναίκες επιλέγουν την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, μία θεραπεία κατά την οποία δεν γίνεται καμία χρήση φαρμάκων, αλλά τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Επίσης η κλασική εξωσωματική έχει μειωμένα ποσοστά επιτυχίας σε γυναίκες άνω των 40 ετών ή και σε μικρότερης ηλικίας που έχουν φτωχή απάντηση στα φάρμακα (poor responders). Σε αυτές τις περιπτώσεις τη λύση δίνει ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Mini-IVF).

Τι είναι ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος

Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος (minimal stimulation in vitro fertilization ή Mini IVF) είναι μια νέα θεραπεία γονιμότητας που παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση πολύ λιγότερης φαρμακευτικής αγωγής. Η Mini IVF είναι μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής εξωσωματικής, περίπου όμοια με το φυσικό κύκλο, αλλά δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Αντί να χορηγούνται υψηλές δόσεις φαρμάκων, στις περιπτώσεις που αυτό δεν προσφέρει κανένα επιπλέον όφελος, χορηγείται μικρή ποσότητα φαρμάκων, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται 1-3 ωάρια. Πρόκειται για μια θεραπεία επαναλαμβανόμενων προσπαθειών όπου τα ωάρια που ανευρίσκονται, γονιμοποιούνται κάθε φορά με το σπέρμα του συντρόφου - συζύγου. Τα έμβρυα που δημιουργούνται, καταψύχονται στο στάδιο της βλαστοκύστης. Όταν συγκεντρωθούν 3-4 έμβρυα πολύ καλής ποιότητας, αποψύχονται και γίνεται μόνο μία εμβρυομεταφορά συνολικά με όλα τα έμβρυα.

Σε ποιες γυναίκες εφαρμόζεται

O τροποποιημένος φυσικός κύκλος ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν μικρή ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση σε προηγούμενες εξωσωματικές και έχουν χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία (AMH < 1 ng/ml). Επίσης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 42 ετών) ή ακόμη και μικρότερες που παρουσιάζουν διαταραγμένο ορμονικό προφίλ (FSH >12).

Επίσης εφαρμόζεται σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου, σε γυναίκες που παρουσίασαν προβλήματα κατά την ορμονική διέγερση και υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, αποτυχίες στην εμφύτευση μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος της κλασικής εξωσωματικής.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

• Μικρότερη δυσφορία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων διέγερσης

• Παραγωγή ωαρίων υψηλής ποιότητας που είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση.

• Επιλογή πιο ήπιας θεραπείας για τις γυναίκες που θέλουν να περιορίσουν την ποσότητα των φαρμάκων γονιμότητας

• Σημαντικά μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.

• Κατάλληλο για γυναίκες με υψηλή FSH (>10) και ιδιαίτερα χαμηλή AMH (<0.4 ng/ml).

• Αυξημένα ποσοστά επιτυχίας (έως 30-35% ανά εμβρυομεταφορά).

Μάθε περισσότερα στo: https://embio-med.gr/infertility/

Διάβασε επίσης: Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις

Διάβασε επίσης: 4 συμβουλές για να ενισχύσεις τη γονιμότητα όσο διαρκεί το κρύο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i