«Επιστρέφει» ο φυσιολογικός τοκετός; Η προετοιμασία και οι προϋποθέσεις

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο δρόμος της φύσης για να γεννηθεί ένα μωρό. Ποια είναι η προετοιμασία και οι προϋποθέσεις;

υπογονιμότητα μωρό εγκυμοσύνη OcusFocus

Από τη Μαριλία Νικολαΐδου, χειρουργό, µαιευτήρα-γυναικολόγο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών, MD, MSc, Κάτοχος International Interuniversity Diploma of Operative Endoscopy in Gynecology του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής CICE, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή»

Είτε είσαι έγκυος είτε όχι, έχει ενδιαφέρον να μάθεις κάποια επιπλέον δεδομένα για τον φυσιολογικό τοκετό.

Φυσιολογικός τοκετός vs καισαρική τομή

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας για τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά καισαρικής τομής, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, ξεπερνούν το 50%. Οι περισσότερες γυναίκες ωστόσο επιθυμούν να κάνουν φυσιολογικό τοκετό ακόμα και μετά από μία καισαρική τομή (Vaginal Birth After Ceasarean Section - VBAC). Ο τοκετός αποτελεί μια αλυσίδα φυσιολογικών διαδικασιών που σηματοδοτούν το τέλος της ενδομήτριας ζωής και την έξοδο του εμβρύου από τη μήτρα. Όταν αυτός διεκπεραιώνεται κολπικά, ονομάζεται φυσιολογικός.

Τι σημαίνει «φυσιολογικός» τοκετός;

Ο όρος «φυσιολογικός» δεν είναι τυχαίος. Μετά από αυτόν η μητέρα κινητοποιείται άμεσα και μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, η παραμονή στο μαιευτήριο είναι συντομότερη, ενώ υπάρχει μικρότερη απώλεια αίματος σε σχέση με την καισαρική. Τα οφέλη του είναι πολλά και για το νεογνό, το οποίο μέσω της διέλευσής του από τον κόλπο προσαρμόζεται καλύτερα στο νέο του περιβάλλον και το αναπνευστικό του σύστημα λειτουργεί ομαλότερα. Επιπλέον, η χλωρίδα του κόλπου βοηθά στο φυσιολογικό αποικισμό του πεπτικού του σωλήνα και στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το hypnobirthing και πώς μπορεί να σε βοηθήσει για ανώδυνο τοκετό;

Διάβασε επίσης: Επισκληρίδιος αναισθησία: Πότε μπορείς και πότε ΔΕΝ μπορείς να την κάνεις στον τοκετό

Μια φυσιολογική διαδικασία που θέλει το... χρόνο της

Η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού είναι χρονοβόρα και απαιτεί υπομονή και ηρεμία τόσο από το μαιευτήρα όσο και από τη γυναίκα. Στις πρωτοτόκες ο μέσος χρόνος είναι 16-18 ώρες, ενώ στις πολυτόκες γύρω στις 12. Η εφαρμογή της επισκληρίδιου αναισθησίας έχει διευκολύνει ιδιαίτερα τα πράγματα, καθώς η γυναίκα δεν πονάει. Απαιτείται ωστόσο η συνεργασία της και η τήρηση των οδηγιών που της δίνει ο γιατρός της, ειδικά στη φάση της εξώθησης, στο στάδιο δηλαδή που το νεογνό εξέρχεται από τον κόλπο.

Η προετοιμασία και οι προϋποθέσεις για το φυσιολογικό τοκετό

Είναι σημαντικό ο γυναικολόγος να ενθαρρύνει το φυσιολογικό τοκετό και να φροντίζει τη σωματική και ψυχολογική προετοιμασία της γυναίκας συζητώντας και λύνοντας όλες τις απορίες της. Βασική προϋπόθεση είναι η ασφάλεια της μητέρας και του νεογνού, οπότε θα πρέπει ιατρικά να είναι εφικτή η πραγματοποίηση φυσιολογικού τοκετού. Ο τοκετός πρέπει να πραγματοποιείται πάντα σε οργανωμένα μαιευτήρια από μαιευτήρες, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή αντιμετώπιση απρόοπτων επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i