Γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος: Γιατί είναι τόσο σημαντικός

Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για τη γυναίκα, σε όλες τις φάσεις της ζωής της.

young-woman-in-seductive-pose-laughing-on-bed-picture-id516319086

Από τον δρα Ηλία Γάτο, χειρουργό γυναικολόγο-µαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωµατική γονιµοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, Διευθυντή Μ.Ι.Υ.Α. Embio Medical Center (eliasgatos.gr, embio.com.gr)

Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για τη γυναίκα, γιατί αφενός δίνει τη δυνατότητα στο γυναικολόγο να επιβεβαιώνει σε τακτική βάση την καλή κατάσταση της υγείας της και αφετέρου εντοπίζει νωρίς και προλαμβάνει πιθανά γυναικολογικά προβλήματα. Με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο ο γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει και άλλα μη γυναικολογικά προβλήματα και να καθοδηγήσει ανάλογα τη γυναίκα.

Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η πρόληψη

Αρχής γενομένης από την εφηβεία, με τον εμβολιασμό για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), κάθε υγιής γυναίκα πρέπει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να παρακολουθείται γυναικολογικά, τόσο για το ετήσιο τεστ Παπανικολάου όσο και για εκτενέστερη γυναικολογική εκτίμηση (κολπικός υπέρηχος και ψηλάφηση μαστών).

Τι περιλαμβάνει ο ετήσιος έλεγχος προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος

  • Ο ετήσιος έλεγχος πρέπει να ξεκινά περίπου 1 χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας. Γυναίκες με παθολογικό γυναικολογικό ιστορικό μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε επανεξέταση νωρίτερα από το χρόνο.
  • Η μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστών αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές εξετάσεις για κάθε γυναίκα, καθώς μπορεί να αποκαλύψουν αλλοιώσεις και αλλαγές στο γυναικείο στήθος πριν ακόμη γίνουν αντιληπτές από την ίδια τη γυναίκα ή το γυναικολόγο με ψηλάφηση. Με τη μαστογραφία και τον υπέρηχο μαστών μπορεί να διαγνωστούν έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού και άλλες παθήσεις.
  • Φθάνοντας μια γυναίκα στην αναπαραγωγική ηλικία, είναι απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος και σε ειδικές περιπτώσεις, αν συντρέχουν λόγοι που δεν επιτρέπουν την τεκνοποίηση, μπορεί να διαφυλάξει το γενετικό της υλικό (κρυοσυντήρηση ωαρίων).

Διάβασε επίσης: Τι είναι η γονόρροια, τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία Διάβασε επίσης: Η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ψυχική σου υγεία… Θετικά ή αρνητικά, είναι στο χέρι σου!

Τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση

Με την πάροδο της ηλικίας και την επερχόμενη εμμηνόπαυση είναι απαραίτητο να γίνεται ολοκληρωμένος έλεγχος που περιλαμβάνει μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, μέτρηση οστικής πυκνότητας (λόγω απώλειας οστικής μάζας), λιπιδαιμικό-μεταβολικό έλεγχο και εξειδικευμένο καρδιολογικό έλεγχο για τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν από το καρδιαγγειακό σύστημα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο γυναικολόγος θα εκτιμήσει κατά πόσο χρειάζεται να γίνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Hormone Replacement Therapy – HRT). Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση των γυναικών σε σχέση με τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο που εστιάζει σε γυναίκες κάθε ηλικίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i