Τι είναι η γονόρροια, τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Η περίοδος μετά τις διακοπές είναι ίσως η πιο καλή στιγμή για να κάνεις τον ετήσιο γυναικολογικό σου έλεγχο. Shape tip: Συζήτησε με τον γιατρό σου εάν θα ήταν χρήσιμη μια εξέταση για γονόρροια. 

passionate couple have fun on the bed Credit:franckreporter

Δεν μας αρέσει να συζητάμε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι η γονόρροια. Ωστόσο -ειδικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- είναι καλό όχι μόνο να τα συζητήσουμε, αλλά και ίσως να κάνουμε εξετάσεις.

Τι είναι η γονόρροια

Πρόκειται για το δεύτερο πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Προκαλείται από το βακτήριο N. gonorrhoeae και έχει όπως επισημαίνουν οι ειδικοί σοβαρές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. H N. gonorrhoeae προσβάλει το βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων, όπως ο τράχηλος, η μήτρα και οι σάλπιγγες στις γυναίκες και η ουρήθρα στις γυναίκες και στους άνδρες.

Πόσο συχνή είναι η γονόρροια;

Η γονόρροια είναι συχνή λοίμωξη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) ο αριθμός των νέων περιστατικών ανέρχεται περίπου στις 820.000 ετησίως εκ των οποίων το 50% δηλώνεται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, το 2016 δηλώθηκαν 468.514 επιβεβαιωμένα περιστατικά στις ΗΠΑ και 75.349 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Πώς μεταδίδεται;

Η γονόρροια μεταδίδεται σεξουαλικώς μέσω των γεννητικών οργάνων (πέος και κόλπος), του στόματος και του πρωκτού. Να θυμάσαι ότι για να μεταδοθεί η μόλυνση από τον έναν στον άλλο δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του σπέρματος. Επιπλέον μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του τοκετού από μολυσμένη μητέρα στο νεογνό.

Τα συμπτώματα

Στους άντρες, η λοίμωξη εκδηλώνεται με συμπτώματα ουρηθρίτιδας όπως η δυσουρία και εκκρίσεις και σε σοβαρές περιπτώσεις με συμπτώματα επιδιδυμίτιδας. Στις γυναίκες η λοίμωξη των γεννητικών οργάνων είναι συχνά ασυμπτωματική. Σε συμπτωματικές γυναίκες τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσουρία, κολπικές εκκρίσεις, κοιλιακό πόνο και εμμηνόρροια.

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα χλαμύδια, τα συμπτώματα, πώς μεταδίδονται και η θεραπεία

Διάβασε επίσης: Κολπίτιδα, μυκητίαση, ουρολοίμωξη, HPV: Τι να κάνεις βήμα βήμα σε κάθε γυναικολογικό πρόβλημα

Τι συμβαίνει αν δεν διαγνωστεί η λοίμωξη

Εάν έχεις κολλήσει γονόρροια και δεν λάβεις θεραπεία μπορεί να έχεις σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, αποβολές στο πρώτο τρίμηνο, εξωμήτρια εγκυμοσύνη και στειρότητα. Ένας ακόμη λόγος να εξεταστείς είναι πως η λοίμωξη από N. gonorrhoeae διευκολύνει τη μετάδοση της λοίμωξης από HIV.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Μπορεί να γίνει με δύο βασικούς τρόπους: Με εξέταση ούρων και με εξέταση εκκρίματος από την περιοχή όπου εντοπίζονται τα συμπτώματα. Συνήθως, εάν υπάρχει ανησυχία για γονόρροια ο γιατρός συστήνει εκτός από τη συγκεκριμένη εξέταση να γίνει ένας γενικός έλεγχος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πώς προλαμβάνεται η γονόρροια;

Η χρήση προφυλακτικού σε κάθε ερωτική επαφή -αλλά και στα προκαταρκτικά παιχνίδια- είναι απαραίτητη. Επίσης, σε προστατεύει όχι μόνο από τη συγκεκριμένη λοίμωξη αλλά και από πολλά άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της γονόρροιας;

Εάν κατά τον έλεγχο βρεθεί το βακτήριο, ο ειδικός θα κάνει καλλιέργεια για να βρει το αντιβιοτικό που είναι πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμησή του. Θα πρέπει επίσης να λάβει θεραπεία ο ερωτικός σου σύντροφος, ενώ συστήνεται η συστηματική χρήση προφυλακτικού ως μέτρο προφύλαξης της μετάδοσης. Καλό είναι επίσης να ενημερωθούν για τη λοίμωξη οι ερωτικοί σου σύντροφοι έως και 60 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i