Τι είναι τα χλαμύδια, τα συμπτώματα, πώς μεταδίδονται και η θεραπεία

Έξαρση στη μόλυνση με χλαμύδια, ένα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αναφέρουν οι ειδικοί. Μάθε εδώ πώς θα προστατευτείς. 

couple-having-wine-on-floorboard-picture-id596568499 Credit:Morsa Images

Η χλαμυδιακή λοίμωξη, όπως ονομάζονται ιατρικά τα χλαμύδια, είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται με την ερωτική επαφή. Υπεύθυνο για τη λοίμωξη είναι το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα χλαμύδια είναι μια λοίμωξη που επηρεάζει περισσότερο τους νέους ανθρώπους.

Πώς θα αποφύγεις να κολλήσεις χλαμύδια

  • Να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό, σε κάθε επαφή. Να θυμάσαι όμως πως παρότι μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες, το προφυλακτικό δεν αποκλείει τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Προσπάθησε να μην έχεις μεγάλο αριθμό ερωτικών συντρόφων. Οι πολλοί ερωτικοί σύντροφοι αυξάνουν τις πιθανότητες να κολλήσεις χλαμύδια ή άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Μην αμελείς το τσεκ απ στο γυναικολόγο. Αν είσαι σεξουαλικά δραστήρια, ειδικά αν δεν έχεις σταθερή σχέση, συζήτησε με το γιατρό σου κάθε πότε πρέπει να κάνεις εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Μην κάνεις κολπικές πλύσεις. Έχει πλέον αποδειχτεί πως καταστρέφουν ένα μέρος των καλών βακτηρίων στον κόλπο αφήνοντάς τον πιο ευάλωτο σε βακτήρια και μικρόβια.

Διάβασε επίσης: Τι είναι οι τριχομονάδες, τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία

Διάβασε επίσης: Nα ανησυχώ για μόλυνση από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV);

Τι συμπτώματα έχουν τα χλαμύδια;

Δυστυχώς τα χλαμύδια είναι μία «ύπουλη» λοίμωξη, αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και αντρών δεν προκαλούν συμπτώματα ή αυτά είναι τόσο ήπια που δεν τους δίνουμε σημασία. Κάποια πιθανά συμπτώματα από τα χλαμύδια είναι τα παρακάτω:

  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή/και κατά την ούρηση.
  • Τραχηλίτιδα - δηλαδή φλεγμονή στον τράχηλο.
  • Επώδυνη σεξουαλική επαφή.
  • Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους και κατά την ερωτική επαφή.

Θεραπεία για τα χλαμύδια

Αφού γίνει διάγνωση με τη λήψη κολπικού επιχρίσματος, ο γιατρός θα σου συστήσει την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή που θα πρέπει να πάρεις και εσύ και ο σύντροφός σου. Εάν τα χλαμύδια παραμείνουν αδιάγνωστα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές με κυριότερες τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και την προσβολή των σαλπίγγων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα στις γυναίκες. Επιπλέον, η απόφραξη των σαλπίγγων ως αποτέλεσμα χλαμυδιακών λοιμώξεων είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έκτοπη κύηση (εξωμήτριο).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i