Τι είναι οι τριχομονάδες, τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία

Οι τριχομονάδες ανήκουν στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και δυστυχώς μπορεί να έχεις μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζεις. 

γυναίκα υγιής υγεία Ridofranz

Οι τριχομονάδες είναι ένα από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: Τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη.

Τι είναι οι τριχομονάδες

Η τριχομονάδωση είναι μόλυνση από παράσιτο, το Trichomonas vaginalis, το οποίο προσβάλει γυναίκες και άντρες. Η λοίμωξη αυτή συναντάνται συνήθως σε γυναίκες άνω των 30 και σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό τριχομονάδωσης είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των λοιμώξεων με γονόρροια και χλαμύδια.

Η μετάδοση

Οι τριχομονάδες επιβιώνουν για 45 λεπτά εκτός του ανθρώπινου σώματος! Επίσης, μεταδίδονται και από υγρές πετσέτες ή από το κάθισμα τουαλέτας.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα πολλών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων: Φαγούρα, πόνος χαμηλά στην κοιλιά και κιτρινοπράσινες εκκρίσεις με έντονη οσμή. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα σε «προειδοποιήσουν» αφού δεν εμφανίζονται πάντα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα σε ποσοστό περίπου 30-40% και οι άντρες συνήθως είναι ασυμπτωματικοί.

Κολπίτιδα, μυκητίαση και κολπικές λοιμώξεις: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση που συστήνει ο γυναικολόγος

9 γυναικολογικά προβλήματα και οι πιθανές αιτίες

Η διάγνωση

Η διάγνωση για τις τριχομονάδες γίνεται με καλλιέργεια κολπικού υγρού και τεστ Παπ. Καθώς οι τριχομονάδες συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσεις με το γιατρό σου κατά πόσο μπορεί να έχεις εκτεθεί και εάν χρειάζεται να κάνεις εξετάσεις.

Το παράσιτο που προκαλεί την τριχομονάδωση προκαλεί φλεγμονή στον κόλπο. Αυτό σε κάνει πιο ευπαθή σε άλλα βακτήρια και ιούς και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές εάν έχεις μολυνθεί και είσαι ή μείνεις έγκυος. Ανάμεσά τους πρόωρο τοκετό και ρήξη των μεμβρανών καθώς και πιθανή  μετάδοση του παρασίτου στο νεογέννητο κατά τον φυσιολογικό τοκετό.

Η θεραπεία

Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση, οι τριχομονάδες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με θεραπεία με αντιβιοτικά. Η θεραπεία μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, είναι σημαντικό να την ακολουθήσουν και οι δύο σύντροφοι ώστε να μην υπάρχει επαναμόλυνση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i