Τα κονδυλώματα μας αφορούν όλες! - Ο ιός HPV και το εμβόλιο

Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας καθώς σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου.

HPV εμβόλιο ιός chrupka

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Μπαζαίος, μαιευτήρας-γυναικολόγος

Τα κονδυλώματα είναι συνέπεια της μόλυνσης με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)  ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και ορισμένα στελέχη του ιού συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου. Ωστόσο, δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους με πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Όπως εξηγεί ο κ. Ανδρέας Μπαζαίος, μαιευτήρας-γυναικολόγος, «υπολογίζεται ότι φορείς είναι έξι στις δέκα γυναίκες που απολαμβάνουν ολοκληρωμένη ερωτική ζωή.

Τα κονδυλώματα και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Πρόκειται για έναν από τους πιο ανθεκτικούς ιούς με διάφορα στελέχη (ο 16 και ο 18 οδηγούν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο και ο 6 και ο 11 σε κονδυλώματα), που μεταδίδεται με ταχύτητα φωτός με το σεξ (ακόμη και χωρίς διείσδυση!).

Γιατί εγκρίθηκε το εμβόλιο HPV σε γυναίκες 27-45 ετών στις ΗΠΑ; Αξίζει να το κάνεις;

Εάν έχω διαγνωσθεί με τον ιό HPV μία φορά στο παρελθόν, τον έχω ακόμα;

Ο μόνος τρόπος για να το καταλάβεις είναι το τεστ Παπ, που μπορεί να σε οδηγήσει σε μια ανάλυση PCR για ταυτοποίηση του ιού. Εάν είσαι φορέας και εμφανίζεις συμπτώματα, η μόνη λύση συνίσταται στο συνδυασμό καυτηριασμού με συστηματική φαρμακευτική αγωγή.

Το εμβόλιο για τον ιό HPV

Σήμερα κυκλοφορεί το τετραδύναμο και το εννιαδύναμο εμβόλιο που προστατεύει από τα κονδυλώματα. Το εμβόλιο συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για κορίτσια και γυναίκες έως 24 ετών.  Μπορείς να το κάνεις και σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς όμως το κόστος να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i