Εάν έχω διαγνωσθεί με τον ιό HPV μία φορά στο παρελθόν, τον έχω ακόμα;

Κινδυνεύω, ακόμα, για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

shutterstock_593195273 By ZephyrMedia

Αν έχεις κάνει σεξ, πιθανόν να έχεις εκτεθεί στον ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς το 80% περίπου των σεξουαλικά ενεργών ατόμων έχει εκτεθεί σε τουλάχιστον ένα από τα 30 γνωστά στελέχη του ιού HPV.

Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις (90%) η μόλυνση έχει περάσει από μόνη της.

Το πιο πιθανό είναι να μη συνειδητοποιήσεις καν ότι το είχες. Οι περισσότεροι ιοί HPV έρχονται και φεύγουν χωρίς να το καταλάβεις, αλλά περίπου 10 στελέχη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αν είσαι κάτω των 26 ετών, σκέψου το εμβόλιο κατά του HPV, που προστατεύει από τα τέσσερα κύρια στελέχη του ιού HPV που ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου (αυτό ισχύει και για τους άνδρες).

Επίσης, προστάτεψε τον εαυτό σου με τα ετήσια τεστ Παπανικολάου, που ελέγχουν για αλλαγές στον τράχηλο που θα μπορούσαν, τελικά, να εξελιχθούν σε καρκίνο. «Δεν ξέρουμε γιατί μερικές γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες όχι» λέει ο Thomas Herzog, M.D., διευθυντής του Τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχουν, όμως, εκατομμύρια γυναικών με HPV και περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, οπότε αν κάνεις τακτικούς ελέγχους, είναι πολύ απίθανο ότι θα αναπτύξεις καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Και αν συμβεί, θα διαγνωστεί πολύ νωρίς και είναι πολύ πιθανό να θεραπευτεί εντελώς».

Κολπίτιδα, μυκητίαση, ουρολοίμωξη, HPV: Τι να κάνεις βήμα βήμα σε κάθε γυναικολογικό πρόβλημα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i