Κυστίτιδα: Οι «ένοχοι» και 6+1 τρόποι για να προστατευτείς

Kυστίτιδα: Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου και 6+1 απλοί κανόνες που μπορούν να σε βοηθήσουν να την κρατήσεις μακριά σου. 

εσώρουχα γυναίκα Yuri_Arcurs

Τι είναι η κυστίτιδα και πώς θα αποφύγεις αυτή την ενοχλητική κατάσταση; Αρκεί να ακολουθήσεις κάποιους απλούς κανόνες. Bonus: Οι ίδιοι αυτοί κανόνες ισχύουν επίσης για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος;

Τι είναι η κυστίτιδα

Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί κάποιες φορές να οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, κάποιες πάλι όχι. Περίπου το 20-40% των γυναικών αναμένεται να βιώσουν αυτή την ενοχλητική φλεγμονή στη διάρκεια της ζωής τους. Τις περισσότερες φορές, η κυστίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Escherichia coli το οποίο εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας και πολλαπλασιάζεται εκεί.

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Συχνή και/ή επώδυνη ούρηση ή μία αίσθηση καψίματος στη διάρκεια της
 • Κνησμό
 • Αίσθηση ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης
 • Θολά ή σκούρα ούρα με έντονη οσμή ή άλλοτε άοσμα
 • Πόνο χαμηλά στην κοιλιά
 • Περιστασιακό αίμα στα ούρα

Πώς αντιμετωπίζεται

Η κυστίτιδα που προκαλείται από μικροβιακή λοίμωξη αντιμετωπίζεται με χορήγηση συγκεκριμένης αντιβίωσης, ανάλογα με το αντιβιόγραμμα στην καλλιέργεια ούρων. Αν όμως είναι μη μολυσματική από τη φύση της, η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια κυστίτιδας. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας στα πρώτα ύποπτα συμπτώματα για για μία γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Παράγοντες κινδύνου για κυστίτιδα

Η κυστίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες λόγω της ανατομίας τους. Η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρότερη σε μήκος, γεγονός που διευκολύνει την όποια μόλυνση να φτάσει και να επιμολύνει την ουροδόχο κύστη ευκολότερα.

Οι παράγοντες κινδύνου για κυστίτιδα περιλαμβάνουν:

 • Συχνό και έντονο σεξ
 • Καθυστέρηση της ούρησης ή της ανάγκης για αυτή
 • Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτές
 • Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, γονόρροια, κ.λπ.)
 • Κατάχρηση ή λανθασμένη χρήση προϊόντων που χρησιμοποιούνται για προσωπική υγιεινή ή ακόμα και θεραπευτικά, και αποδυναμώνουν τους φυσικούς προστατευτικούς μηχανισμούς του ουρογεννητικού συστήματος.

6 + 1 απλοί τρόποι για πρόληψη της κυστίτιδας

Η κυστίτιδα και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία στη γυναίκα, επηρεάζοντας ακόμα και την ομαλή καθημερινότητα της αν η φλεγμονή επιμένει. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τη φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος, ή να επιταχύνουμε την διαδικασία της ανάρρωσης:

1. Πίνουμε περισσότερο νερό. Η κατανάλωση πολλών υγρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κυστίτιδας, επειδή προκαλεί πιο συχνή ανάγκη για ούρηση που βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.

2. Πηγαίνουμε πιο συχνά στην τουαλέτα. Πηγαίνουμε στην τουαλέτα κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη (κατά προτίμηση μία φορά κάθε 2 ώρες) και προσπαθούμε να αδειάζουμε πλήρως την κύστη.

3. Αδειάζουμε την κύστη μετά τη σεξουαλική επαφή, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής του ουροποιητικού.

4. Προσέχουμε την καθαρότητα του νερού σε πισίνες αλλά και τη θάλασσα, ιδιαίτερα αν έχουμε ευαισθησία, και σε κάθε περίπτωση πλενόμαστε και βάζουμε καθαρό, στεγνό μαγιό μετά το μπάνιο.

5. Σκουπιζόμαστε σωστά. Πάντα από μπροστά προς τα πίσω, δηλαδή από την ουρήθρα στον πρωκτό, για να αποφύγετε τη όποια μόλυνση. Το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κυστίτιδας ή ουρολοίμωξης.

6. Δεν χρησιμοποιούμε σκληρά σαπούνια για προσωπική υγιεινή, ειδικά αυτά που περιέχουν αρωματικά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και να μειώσουν τις φυσικές μας άμυνες. Συμβουλέψου το γιατρό σου για το ποιο φαρμακευτικό προϊόν είναι το πλέον κατάλληλο για εσένα , σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

+1 Ενισχύουμε τη διατροφή μας με βιταμίνη C και cranberries. Σύμφωνα με ορισμένα επιστημονικά δεδομένα, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ουρολοίμωξεων καθιστώντας τα ούρα πιο όξινα, εξαλείφοντας έτσι τα βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Μερικές μελέτες επίσης δείχνουν ότι συστατικά στα Cranberry, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος εμποδίζοντας την προσκόλληση βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Το Resilovit Pill, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ενισχύει φυσικά τις άμυνες του ουρογεννητικού συστήματος αλλά και του οργανισμού στο σύνολο του. Με την πλούσια σε αντιοξειδωτικά ορθομοριακή φόρμουλα του, αποτελεί την ιδανική επιλογή κάθε σύγχρονης γυναίκας που θέλει να ενισχύσει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού της με ασφάλεια. Περιέχει μεταξύ άλλων βιταμίνη C υψηλής καθαρότητας και βιοδιαθεσιμότητας καθώς και το superfood Cranberry, για ακόμα μεγαλύτερη προστασία του ουρογεννητικού συστήματος.

Η κυστίτιδα είναι, φυσικά, δυσάρεστη. Αλλά δεν είναι αδύνατο να αποφευχθεί αν ακολουθήσουμε τους παραπάνω κανόνες. Και δεν ξεχνάμε: Εάν αντιληφθούμε πως... κάτι συμβαίνει και νιώθουμε δυσφορία, πρέπει άμεσα να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

Ευχαριστούµε για τις πληροφορίες τη Χαρούλα Μαθιοπούλου – Μπιλάλη, BSc, MmedSci, µοριακή βιολόγο µε εξειδίκευση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εξωσωµατική Γονιµοποίηση, ιδρυτικό µέλος της Bilalis Women Wellness Medical Practice (www.harroulabilali.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i