Μάθε σε 1': «Μπορώ να πίνω καφέ ενώ υποβάλλομαι σε εξωσωματική γονιμοποίηση;»

Καφές στην εξωσωματική γονιμοποίηση: Είναι βλαβερός ή όχι;

coffee-in-bed-picture-id963241202

Πολλές γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση αναρωτιούνται εάν χρειάζεται να αλλάξουν ορισμένες συνήθειές τους. Ανάμεσα στις πιο συχνές απορίες είναι το θέμα «καφές στην εξωσωματική». Επιτρέπεται ή μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της προσπάθειας.

Καφές στην εξωσωματική: Τα επιστημονικά δεδομένα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό για τη γονιμότητα Fertility & Sterility, η απάντηση στο αν επιτρέπεται ο καφές στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι «ναι». Βέβαια, όπως όλα στη ζωή, τα πάντα είναι θέμα μέτρου.

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση καφέ από τις γυναίκες δεν μπορεί να αποβεί επιζήμια για την επιτυχία μιας θεραπείας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σπερματέγχυσης ή εξωσωματικής γονιμοποίησης, υποστηρίζει ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh MMedSc CCST FRCOG, διευθυντής της Women’s Health Clinic, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και λαπαροσκοπική χειρουργική. «Η μέτρια κατανάλωση καφέ, τα “δοκιμασμένα” 200 με 250 mg την ημέρα, αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή για εσένα που αγαπάς τον καφέ». Θυμήσου μόνο το εξής: Καλής ποιότητας καφές, ιδανικά χωρίς ζάχαρη και, αν βάζεις γάλα, με χαμηλά λιπαρά και βιολογικό.

Διάβασε επίσης: Είμαι έγκυος ή όχι; Κάνε το τεστ του Shape για να μάθεις!

Διάβασε επίσης: Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Πώς αντιμετωπίζονται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i