Σε τι διαφέρει το νέο εμβόλιο κατά του ιού HPV από το παλιό;

H χειρουργός, μαιευτήρας-γυναικολόγος Μαριλία Νικολαΐδου μας εξηγεί τη διαφορά στο νέο εμβόλιο κατά του HPV.

κορίτσια έφηβες υγεία χαρά AleksandarGeorgiev

Τι αλλάζει με το 9δύναμο εμβόλιο κατά του HPV και ποιοι πρέπει να το κάνουν;

Η μόλυνση από τον ιό HPV (ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων) έχει πλέον αποδειχτεί πως ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το νέο εννιαδύναμο εμβόλιο κατά του HPV μπορεί να προστατέψει εσένα ή την κόρη σου  αποτελεσματικά από τη νόσο.

Ο ιός HPV

Από μελέτες γνωρίζουμε ότι στο 99% των καρκινωμάτων του τραχήλου ανιχνεύεται ο ιός  HPV. Πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και παρότι η χρήση προφυλακτικού μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης, δεν τις μηδενίζει. Μέχρι

σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 200 στελέχη (τύποι) του συγκεκριμένου ιού και ο αριθμός συνεχίζει να μεγαλώνει. Τα στελέχη αυτά, ανάλογα με την ικανότητά τους να προσβάλουν τα κύτταρα του τραχήλου, χωρίζονται σε στελέχη υψηλού κινδύνου (16, 18, 31, 33, 45, 51, 52, 56, 58 κ.ά.) και χαμηλού κινδύνου (6, 11 κ.ά.).

Ποια είναι η διαφορά από το προηγούμενο (τετραδύναμο) εμβόλιο;

Το εννιαδύναμο προστατεύει από ακόμα 5 υψηλού κινδύνου τύπους του ιού. Συγκεκριμένα, παρέχει ανοσία για τα στελέχη 6 και 11 (χαμηλού κινδύνου) και από τα 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 (υψηλού κινδύνου), ενώ προκαλεί ενισχυμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού κατά των τύπων του ιού που υπήρχαν στο τετραδύναμο.

10 +1 ερωτήσεις για τα εμβόλια: Μπορεί να αρρωστήσει το παιδί; Είναι πιο βαριά τα πολυδύναμα; Προσφέρουν 100% προστασία;

Οι φόβοι στον έρωτα: Πότε να κάνουμε σεξ; Είναι σωστός για μένα; Κάθε απορία έχει απάντηση ΕΔΩ

Μπορεί να μολυνθώ με τον ιό αν κάνω το εμβόλιο;

Όχι, γιατί οι πρωτεΐνες που περιέχει το εμβόλιο είναι βιοτεχνολογικά παρασκευασμένες και το εμβόλιο δεν εμπεριέχει ζώντες ιούς ή τμήματά τους.

Ποια είναι η σύσταση για τον εμβολιασμό;

Το εννιαδύναμο εμβόλιο γίνεται σε κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών. Μέχρι τα 14 έτη μπορεί να χορηγηθεί σε δύο δόσεις, με απόσταση 6 μηνών. Από τα 15 και μετά γίνεται σε τρεις δόσεις: η δεύτερη δόση 2 μήνες μετά την πρώτη και η τρίτη 4 μήνες μετά τη δεύτερη.

Αν είμαι μεγαλύτερη, μπορώ να εμβολιαστώ;

Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο λόγος που συστήνεται στην εφηβεία είναι γιατί τότε είναι καλύτερη η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού και

προλαβαίνουμε την επαφή με τον ιό.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του εμβολιασμού;

Εκτός από μια τοπική ερυθρότητα και μια ήπια αίσθηση κόπωσης, όπως σε κάθε άλλο εμβόλιο, δεν έχουν παρατηρηθεί άλλες παρενέργειες.

Ευχαριστούμε τη Μαριλία Νικολαΐδου, χειρουργό, μαιευτήρα-γυναικολόγο Ιατρικής Σχολής

Πανεπιστημίου Αθηνών, υπ. διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχο International Interuniversity Diploma of Operative Endoscopy in Gynecology του Κέντρου Ενδοσκοπικής

Χειρουργικής CICE και μεταπτυχιακού τιτλου (MSc) στην «Έρευνα στην Γυναικεία

Αναπαραγωγή», συνεργάτιδα Μαιευτηρίου ΡΕΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i