Ο 1ος μου χρόνος ως μαμά δύο παιδιών (με μικρή διαφορά μεταξύ τους): Τι με περίμενε και τι να περιμένεις (Ο απολογισμός!)

Τι με περίμενε και τι σε περιμένει τον πρώτο χρόνο που από μαμά ενός, γίνεσαι μαμά δύο παιδιών. Οι δυσκολίες, οι καλύτερες στιγμές και τα sos. Special βιωματικό αφιέρωμα από την Shape mama Κατερίνα Πατούλια.

shutterstock_671243569 By Malchev

Το άρθρο διαβάζεται ακούγοντας το Slow Down

Η μεγάλη μου κόρη ήταν δύο ετών (και ενός μήνα) μόλις όταν στο σπίτι έκανε την εμφάνισή της, η μικρή μου κόρη! Τι συνέβη τον πρώτο χρόνο αυτό με δύο παιδιά στο σπίτι; Τι να περιμένεις;

Ποια είναι τα σημεία κλειδιά και ποιες οι δυσκολίες και ποιες οι στιγμές που θα θυμάσαι για πάντα!

Υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν γνωστοί που χρησιμοποιούν την φράση «ένα ίσον κανένα» και αναφέρονται σε παιδιά. Κακώς! Ένα παιδί είναι πάντοτε ένα παιδί, με τις δυσκολίες και τον αγώνα που απαιτείται για να μεγαλώσει και να ανατραφεί σωστά.

Κι ενώ ένα παιδί, έχει τον δικό του αγώνα ανατροφής, όταν έρχονται τα δύο παιδιά, θα αναφέρω απλά πως αλλάζεις πίστα στο παιχνίδι που λέγεται «ζωή»!

Ήδη από τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης μου είχα καταλάβει ό,τι κάτι μου έλειπε σε σχέση με την πρώτη: Χρόνος! Χρόνος να ξεκουραστώ, χρόνος να διαβάσω αν το μωρό είναι σήμερα στο μέγεθος αβοκάντο, χρόνο να προετοιμάσω τη βαλίτσα για το μαιευτήριο.

Εκεί, κάπου στον ένατο, που ήθελα πώς και πώς να γνωρίσω το μικρό μου μωρό- κι ας το παραδεχτούμε πως δεν χωρούσε άλλο στην κοιλιά μου και δεν περνούσε ούτε εκείνη καλά, ούτε κι εγώ- η Μυρτώ, η διευθύντριά μας στο SHAPE, μου έλεγε όλο νόημα «Καλά είναι  εκεί, απόλαυσέ το όσο μπορείς»! Ανυπόμονη όπως πάντα, εγώ δεν άκουγα!

Λίγο αργότερα ήρθε η ώρα του μαιευτηρίου, που κι εκεί η σοφή Μυρτώ μου είπε: «Ξεκουράσου και κοιμήσου, γιατί σε περιμένουν πολλά στο σπίτι»!

Και η αλήθεια είναι πως αυτές τις 365 ημέρες με δύο μωρά (γιατί ένα νήπιο δύο ετών, είναι μωρό) είχε απ’ όλα:

Επιχείρηση Θηλασμός

Όταν απέκτησα την πρώτη μου κόρη τα έπαθα όλα: μαστίτιδα με πυρετό στις 8 ημέρες, σχισμένες θηλές και μπόλικος πόνος. Αυτή τη φορά, υπήρξα προετοιμασμένη, με τα κοχύλια μου (συλλογής γάλακτος), με τις κρέμες μου, με το κατάλληλο μασάζ για να μην πάθω μαστίτιδα πάλι.

Κι ενώ στο μαιευτήριο απόλαυσα το θηλασμό, ο ερχομός στο σπίτι αποδείχτηκε δυσκολότερος. Γιατί έχεις δύο χέρια, που κρατούν το νεογέννητο και πρέπει να βρεις κάποια ακόμα, σαν τη θεά Κάλι, για να βοηθήσεις και το μεγάλο σου παιδί, που μπορεί να θέλει να πάει στο μπάνιο, να θέλει να παίξει, να πρέπει να φάει, να θέλει παρηγοριά ή απλά μια αγκαλιά για να κοιμηθεί.

Αν θέλεις να θηλάσεις και έχεις αντοχή, μην τα παρατήσεις. Με πολύ κόπο, έχω καταφέρει να θηλάζω τη μικρή μου κόρη αποκλειστικά, τον δύσκολο αυτό πρώτο χρόνο κι έχουμε βρεθεί να τη θηλάζω παντού, ακόμα κι ενώ μαθαίνω στη μεγάλη πώς να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.

Σε στιγμές τις πιο δύσκολες, το να βγάλεις γάλα με το θήλαστρο, θα σε σώσει και θα παρέχει και στα δύο παιδιά σου, αυτό που χρειάζονται ακριβώς, εσένα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 9 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις μετά από την καισαρική τομή

Επιχείρηση ύπνος

Υπάρχουν άνθρωποι, τυχεροί προφανώς, με μωρά που κοιμούνται από τον πρώτο μήνα ανενόχλητα οκτώ και πλέον ώρες. Μην ψάχνεις στο άρθρο αυτό να βρεις ύπνο (Τα έχουμε πει κι εδώ, αυτά που δεν πρέπει να λες σε μάνα άυπνη, τρία χρόνια τώρα)! Κι αν με ένα παιδί στο σπίτι κοιμόσουν λίγο, φαντάσου τι γίνεται με ένα μωρό στο σπίτι κι ένα νήπιο!

Θυμάμαι πόσο ωραία κοιμόμουν μετά την πρώτη γέννα, όσο κοιμόταν και το μωρό! Στη δεύτερη, είναι μαθηματικά μελετημένο, πως τη στιγμή που το μωρό θα κοιμηθεί, το μεγάλο σου παιδί θα κλάψει γοερά, θα θέλει να παίξει non stop, θα ξυπνήσει και γενικά εσύ θα μείνεις άυπνη, σωστό ζόμπι για πολλές μέρες, ακόμα και ώρες! Κάποιες στιγμές, εκεί στο silver lining, θα συντονιστούν και τα δύο παιδιά κι εσύ, θα απολαύσεις τον πιο γλυκό ύπνο.

Οπλίσου με υπομονή τον πρώτο μήνα ειδικά, εκεί που το νεογέννητο δεν ξεχωρίζει τη νύχτα από τη μέρα και το μεγάλο σου παιδί δεν ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα…

Επιχείρηση Μένουμε υγιείς

Ο νόμος του Μέρφι λέει, πως αν το πρώτο παιδί σου δεν έχει αρρωστήσει (σημαντικά) ούτε μία φορά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του, θα αρρωστήσει σίγουρα με το που φέρεις το νεογέννητο σπίτι. Κάπως έτσι, περάσαμε μια χρονιά, με χιόνια, με διακοπές ρεύματος και με ένα ανεμοστρόβιλο ιώσεων, που όπως ήταν φυσικό, έπεφταν με μαθηματική ακρίβεια και στο μωρό.

Κι αν ένα μωρό άρρωστο στο σπίτι σου φαίνεται δύσκολο, τα δύο παιδιά ταυτόχρονα άρρωστα στο σπίτι, αποτελεί άθλο ολυμπιακών διαστάσεων. Οπλίσου με υπομονή, επιμονή και μην ξεχνάς, ζόρι είναι θα περάσει. Το σημαντικό είναι να παραμείνεις εσύ υγιής, για να μπορείς να κουράρεις τα άρρωστα παιδιά σου.

Επιχείρηση «βγαίνω βόλτα μόνη με τα δυο παιδιά»

Θυμάσαι που ξεκινούσες με το πρώτο σου μωράκι να βγεις κι έπαιρνες μια τσάντα τεραστίων διαστάσεων μαζί; Ε, εδώ, υπολόγισε μαζί κι ένα καρότσι κι ένα μεγαλύτερο παιδί, που πιθανότατα δε θα θέλει να παραμείνει δεμένο από το χέρι σου καθ΄όλη τη διάρκεια της βόλτας. Αν προσθέσεις πως στο χρόνο αυτό, η μεγάλη μου κόρη έκοψε την πάνα (Μάθε όλα τα μυστικά εδώ), προστίθενται αντικείμενα, όπως η δεύτερη αλλαξιά ρούχα της μεγάλης, το έξυπνο καθισματάκι για την τουαλέτα για το μεγάλο παιδί και σνακ και για τις δύο!

Επιχείρηση ζήλεια μου!

Η ζήλεια ένα φυσικό συναίσθημα που αναπτύσσουν τα παιδιά, στη θέα ενός μωρού στο σπίτι. Πόσο μάλλον όταν το μωρό αυτό δεν ήρθε επίσκεψη αλλά για να μείνει. Ακόμα κι αν το ίδιο το πρωτότοκο παιδί σου δεν εμφανίσει ακραίες μορφές ζήλειας, πάντα θα τσεκάρεις πως νιώθει, πως αντιδρά όταν εσύ αγκαλιάζεις και φιλάς το μωρό, το θηλάζεις, το ταΐζεις ή απλά του αλλάζεις πάνα.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάς να αφιερώνεις χρόνο σε καθένα παιδί ξεχωριστά. Προσπάθησε να διατηρείς μια δραστηριότητα μόνο για εσένα και το μεγάλο σου παιδί (ακόμα και το να βγείτε μια βόλτα μαζί μέχρι το φαρμακείο ή να απολαύσετε ένα μπάνιο μαζί) και το ίδιο να κάνεις και με το μικρότερο.

Επιχείρηση ταξίδι/ διακοπές

Λατρεύουμε τις οικογενειακές διακοπές, αυτές που είμαστε μόνο εμείς οι τρεις (μέχρι πριν ένα χρόνο) και τις τελευταίες 365 ημέρες τις αποδράσεις με εμάς τους τέσσερις πια.

Βέβαια, το να ταξιδεύεις με ένα νήπιο και ένα μωρό, προϋποθέτει πολλές στάσεις, πιθανότατα κάποιους εμετούς, κάποια κλάματα και με σιγουριά, ότι θα βρείτε κίνηση στο δρόμο, την πρώτη φορά που θα αποφασίσετε να ταξιδέψετε οι τέσσερίς σας, κάπου μακρύτερα από την βόλτα ως τον παιδίατρο!

Πέραν αυτού, ο νόμος (είπαμε αυτός του Μέρφι) θα σας βρει στις διακοπές σε έξαλλη κατάσταση, με το μωρό να  βγάζει δοντάκια και μην θέλει να φάει τίποτα και το μεγαλύτερο μωρό να θέλει να μπει οπωσδήποτε στη θάλασσα μόνο του για να πιάσει όλα τα ψαράκια του βυθού! Κατά τα άλλα, τα ταξίδια αυτό το χρόνο θα κάνουν καλό και στους τέσσερις σας και σίγουρα οι εμπειρίες, καλές ή πιο δύσκολες θα σας μείνουν αξέχαστες!

Επιχείρηση «βρίσκω χρόνο για μένα/μας»

Αν σου φαινόταν δύσκολο εγχείρημα να πεταχτείς ως το κομμωτήριο έχοντας ένα παιδί, στην περίπτωση του έχω δύο παιδιά, ο χρόνος που είχες για το κομμωτήριο, χάνεται. Στην ίδια λογική, τον πρώτο αυτό χρόνο, θα δυσκολευτείς να βρεις χρόνο και κόσμο να κρατήσει και τα δύο παιδιά για να πας έστω για ένα καφέ ΑΛΛΑ οφείλεις και πρέπει να το τολμήσεις γιατί πρέπει να ξεσκάσεις κι εσύ.

Πρόσεξε μόνο, αυτόν τον λιγοστό χρόνο για εσένα να τον ξοδεύεις σοφά, σε πράγματα που σε γεμίζουν!

Τα ωραία:

 • Οι αγκαλιές ανάμεσα στα δυο σου παιδιά, που σε κάνουν να δακρύζεις κάθε φορά.
 • Τα οικογενειακά φιλιά και τα γέλια γιατί σου δείχνουν πόσο ωραίο είναι να κουρνιάζουν έτσι δεμένα τέσσερις άνθρωποι μαζί.
 • Οι δύο – τρεις καλοί φίλοι που θα σε στηρίξουν τη χρονιά αυτή περισσότερο από ποτέ, με ένα μήνυμά τους ή απλά επειδή καταλάβαιναν πόσο κουρασμένη είσαι όταν σε επισκέπτονταν κι έφευγαν από το σπίτι διακριτικά και χωρίς να τους το ζητήσεις.
 • Όταν ο μπαμπάς των παιδιών καταλαβαίνει πόσο κουρασμένη είσαι και σε αφήνει να κοιμηθείς λίγο παραπάνω το πρωί ενώ φροντίζει τα δύο παιδιά.
 • Η στιγμή που βρίσκεις επιτέλους 35 λεπτά για να κάνεις Pilates και ξεκινάς για το γυμναστήριο και τα καταφέρνεις και βγάζεις και το πρόγραμμα (Κι ας έχει γεμίσει το στήθος σου γάλα)!

Τα not so cool:

 • Να έχουν πυρετό 39 και τα δύο παιδιά σου και να μην ξέρεις πώς να τα χωρέσεις στην αγκαλιά σου.
 • Η άλλη κορυφαία στιγμή: εκείνη που η Χι γνωστή σου λέει πόσο εύκολο είναι να μεγαλώνεις δύο παιδιά και να πηγαίνεις και από πάρτι σε πάρτι και να είσαι και ωραία και (γιατί χελόου, έχει ολόκληρη ομάδα πίσω να μεγαλώνει τα παιδιά αυτά)… Εσύ πάλι αμέριμνη κοιτάζεις το ρολόι και σκέφτεσαι τις πιτζαμούλες σου και τι ώρα πήγε για να πέσεις για ύπνο επιτέλους-στις 9 περίπου.

Θα ήθελα:

 • Να έχω περισσότερη αντοχή, ειδικά τις πρώτες 100 δύσκολες ημέρες.
 • Να έχω λιγότερα νεύρα και γκρίνια αλλά εδώ φταίνε και οι ορμόνες, δεν φταίω εγώ.
 • Να έχω παραπάνω γάλα και λιγότερο άγχος για το πότε θα κατέβει το γάλα, το πρώτο 40ήμερο.
 • Να πω «ευχαριστώ» στον παππού και τη γιαγιά, που βοήθησαν τα μάλα τη χρονιά αυτή.
 • Να έχω τους έτερους παππούδες, τους γονείς μου κοντά ή πιο κοντά και την αδερφή μου κοντύτερα γιατί είναι η καλύτερη babysitter που υπάρχει!

Κράτα και μια συμβουλή

Φτιάξε ημερολόγιο και κράτησε για πάντα ανεξίτηλες τις αναμνήσεις αυτής της πρώτης χρονιάς με δύο παιδιά. Αν δεν σου αρέσει το γράψιμο, απλά τράβηξε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορείς! Επειδή, είναι πιθανό τις περισσότερες ημέρες να είσαι ένα κινούμενο ζόμπι, λίγα χρόνια αργότερα, οι φωτογραφίες αυτές θα σου θυμίζουν πόσα πέρασες τη χρονιά αυτή και θα σε κάνουν να χαμογελάς.

ΥΓ: Το εν λόγω κείμενο είναι αφιερωμένο στις μαμάδες που έχουν ένα, δύο και περισσότερα παιδιά και που τα μεγαλώνουν μόνες, χωρίς βοήθεια, χωρίς παππούδες και γιαγιάδες, χωρίς νταντάδες, χωρίς γυναίκα για τις δουλειές του σπιτιού, χωρίς ένα χέρι βοήθειας να φροντίζει τις ίδιες. Γι’ αυτές, τρέφω άπειρο και απόλυτο σεβασμό. Και φυσικά, είναι αφιερωμένο στους μπαμπάδες, που χωρίς αυτούς, ο πρώτος χρόνος με δύο παιδιά θα ήταν ακόμα πιο δύσκολος…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i