Οι πόνοι περιόδου έγιναν πολύ έντονοι, έχω κάτι; Να τι πρέπει να ελεγχθεί

Οι δύο πιθανές αιτίες όταν έχουμε πολύ έντονους πόνους περιόδου μπορεί να μας δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον

πόνοι περιόδου iStock

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG - CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας (www.bilalisgynaikologos.gr).

Αν έχεις περάσει την εφηβεία, πιθανότατα η περίοδός σου είναι ομαλή και γνωρίζεις ποια είναι τα "φυσιολογικά" για σένα χαρακτηριστικά της. Οπότε,όταν γίνεται κάτι περίεργο, μπορεί να φοβάσαι ότι σημαίνει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην υγεία σου. "Σε κάθε ηλικία, ο έμμηνος κύκλος μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία ή ακόμα και επειδή γέννησες" εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης.

To σύμπτωμα: "Οι πόνοι περιόδου είναι πολύ έντονοι"

Εάν ο πόνος στην περίοδο ήταν σε ένα επίπεδο 6 στην κλίμακα πόνου και τώρα φτάνει στο 10, θα μπορούσε αυτό να αποτελεί ένδειξη ενδομητρίωσης. Η κατάσταση αυτή, που αφορά έως και το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, προκαλείται όταν ιστός του ενδοµητρίου αναπτύσσεται σε άλλα μέρη της πυελικής κοιλότητας. Όταν η μήτρα σου κάθε μήνα αποβάλλει το εσωτερικό της περίβλημα, το ενδομήτριο, προσπαθεί να αποβληθεί και ο εκτός μήτρας παρόμοιος ιστός. Καθώς είναι παγιδευμένος, σου προκαλεί έντονο πόνο. Η ενδομητρίωση συνήθως δεν παρουσιάζεται ξαφνικά – τυπικά, θα παρατηρήσεις σταδιακά δυνατότερους πόνους κάθε μήνα. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από την εφηβεία ή από τη δεκαετία των 20.

Μπορεί όμως τα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους αν έχεις σταματήσει πρόσφατα τη λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών. "Το χάπι μπορεί να συγκαλύψει τον πόνο, έτσι πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται την έντασή του όταν σταματήσουν τα χάπια" επισημαίνει ο Δημήτρης Μπιλάλης. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται χειρουργικά, με λαπαροσκόπηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις o γιατρός σου μπορεί να υποψιαστεί ή να διαγνώσει την ενδομητρίωση βάσει ιστορικού, συμπτωμάτων και υπερήχου. Η θεραπεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ορμονικά φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και συρρικνώνουν τον ενδομήτριο ιστό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι σχέση έχει η περίοδος με το πόσο θα ζήσεις;

Άλλος ένας ένοχος για τους πόνους περιόδου: τα ινομυώματα της μήτρας. Αυτοί οι καλοήθεις όγκοι σχηματίζονται επάνω ή μέσα στα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας. Μπορεί να είναι σε μέγεθος φακής ή ενός γκρέιπφρουτ (ή μεγαλύτερα) και η διάγνωση γίνεται μέσω υπερηχογραφήματος. Περίπου το 30% των γυναικών στις δεκαετίες των 30 και των 40 παρουσιάζουν ινομυώματα.

Μερικές φορές τα ινομυώματα προκαλούν πόνους κατά την περίοδο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η γυναίκα έχει μια χρόνια ενόχληση όλο το μήνα. Τα καλά νέα είναι πως τα ινομυώματα είναι απίθανο να αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία σου, αν όμως πονάς, υπάρχουν φάρμακα και διαδικασίες που τα συρρικνώνουν. Επίσης, ο γιατρός σου μπορεί να συστήσει τη χειρουργική αφαίρεσή τους.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i