Πώς θα μάθει το παιδί να ζητά συγνώμη; Οι συμβουλές της ειδικού θα σε βοηθήσουν

Το ξέρεις ότι είναι απαραίτητο να μάθει το παιδί να ζητά συγνώμη. Πόσο εύκολο είναι όμως;

hiding-with-flower-picture-id498050886 (1) red_pepper82

Συνεργάστηκε η Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικός

Ποιος γονιός δε θέλει να έχει το παιδί του καλούς τρόπους και συμπεριφορά; Το να ζητάει το παιδί συγγνώμη από τους γονείς, τα αδέρφια, τους φίλους φαίνεται πολλές φορές μάταιος αγώνας. Και ακόμη και όταν το κάνουν, δείχνουν να μην το εννοούν πραγματικά. Πώς μπορείς να το αλλάξεις αυτό;

Πώς θα μάθει το παιδί να ζητά συγνώμη

Μια ειλικρινής όμως συγγνώμη, είτε προέρχεται από έναν ενήλικα, είτε από ένα παιδί, πρέπει να ταυτίζεται με την αναγνώριση του λάθους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σημαντικότερο είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και να διδάξουμε τα παιδιά να καταλαβαίνουν το λάθος τους, ώστε να μην το επαναλάβουν. Κανένας όμως δεν αισθάνεται καλά όταν έρχεται η ώρα να απολογηθεί.

Και ίσως το συγγνώμη να έχει χάσει κάπως την αξία του στην σύγχρονη κοινωνία. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει να ζητάει συγγνώμη καταλαβαίνοντας το λάθος του;

Ένα «σωστό» συγγνώμη ξεκινά με την καθοδήγησή σου

Κάνε εσύ το πρώτο βήμα και γίνε το σωστό παράδειγμα για το παιδί σου. Με το να του ζητάς συγγνώμη δεν χάνεις τίποτα από τον ρόλο σου. Ο στόχος δεν είναι οι γονείς να κυριαρχούν απέναντι στα παιδιά τους , αλλά να τα καθοδηγούν και να τους δείχνουν πώς να λειτουργούν στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Επομένως, για να διδάξουμε στα παιδιά την σημασία της συγγνώμης, καλό θα ήταν να κάνουμε κι εμείς πίσω όταν χρειάζεται. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πείσουμε τα παιδιά πως το να αναγνωρίζουμε ότι κάναμε λάθος δεν είναι κάτι κακό και πως η αποδοχή της ευθύνης είναι πιο σημαντική από το ίδιο το λάθος. Το να ζητάς συγχώρεση είναι σημάδι δύναμης και θάρρους.

Οι συμβουλές της ειδικού

Άφησε το να ηρεμήσει

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει το παιδί είναι να δικαιολογηθεί και να υποστηρίξει τον εαυτό του. Δεν θα σε ακούσει, ούτε θα είναι σε θέση να συζητήσει. Περίμενε μέχρι να ηρεμήσει, ώστε να μπορέσετε να κάνετε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να ακούσετε ο ένας τον άλλον.

Διάβασε επίσης: Παραμύθια για παιδιά: 3 ιδέες για ένα βροχερό Σαββατοκύριακο

Διάβασε επίσης: 6 επιστημονικά δεδομένα για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τον Απρίλη

Μιλάμε για συναισθήματα

Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάμε το παιδί να αντιληφθεί τα συναισθήματά του. Προσπάθησε να δείξεις κατανόηση και φροντίδα για το πως νιώθει. Ρώτησε το πως ένιωσε όταν έκανε την «σκανταλιά» του και πώς αισθάνεται τώρα. Ίσως να ζήλεψε το παιχνίδι του φίλου του ή να ήταν πολύ κουρασμένο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πράξη και δώσουμε λέξεις στα συναισθήματα.

The Mamagers Update

«Σταματήστε να λέτε ότι ο θηλασμός είναι ιδιωτική στιγμή»

Ινδία | Παιδάκι πάτησε κατά λάθος ένα μικρό κοτόπουλο και το πήγε στο νοσοκομείο

Αποδεχόμαστε τις ευθύνες μας

Είναι απαραίτητο το παιδί να μάθει να μην αποποιείται τις ευθύνες του. Μάθε του, λοιπόν, να αποδέχεται την συμμετοχή του στο πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το «εγώ» και περιγράφοντας τι έκανε λάθος. Αν το παιδί ξεκινήσει να απολογείται, αλλά δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις για να το περιγράψει, βοήθησέ το εσύ.

Μόλις συνειδητοποιήσει περισσότερα για τα συναισθήματα και την συμπεριφορά του, τότε είναι σε θέση να συζητήσετε και για το πως μπορεί να ένιωσε ο άλλος. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά πώς να βλέπουν τον κόσμο από την θέση του άλλου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί συσχετίζοντας το συμβάν με κάποιο άλλο παράδειγμα, φέρνοντας το παιδί μας στη θέση του άλλου, για να μπορέσει να καταλάβει τα συναισθήματα που μπορεί να προκάλεσε στο άλλο παιδί. Στο τέλος, μπορείς να το ρωτήσεις το τι θα έκανε διαφορετικά αν μπορούσε να αλλάξει κάτι.

Βοήθησέ το να εκφραστεί

Σχολικοί ψυχολόγοι συνιστούν να δίνουμε στα παιδιά τροφή για σκέψη, βάζοντας τα να ζωγραφίσουν ή να γράψουν αυτό που νιώθουν ή ακόμη και τις διάφορες πιθανές αντιδράσεις τους στο συμβάν. Είναι σκόπιμο, τα παιδιά να δουν ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες να μάθουν να διορθώνουν καταστάσεις και να έχουν το θάρρος να παραδέχονται πως έχουν άδικο.

Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά πώς να βλέπουν τον κόσμο από την θέση του άλλου.

Προτείνουμε ιδέες

Είναι ωραίο να ζητά κανείς συγνώμη, αλλά το να δείχνει ότι ειλικρινά λυπάται είναι ακόμα πιο σημαντικό. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι οι πράξεις τους έχουν επιπτώσεις και ότι στις επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνεται και το να διορθώνουν μια κατάσταση.

Σκόπιμο είναι να συνειδητοποιήσει το παιδί πως όταν θα είναι πραγματικά έτοιμο να ζητήσει από το άτομο που αδίκησε συγγνώμη και να μιλήσει για το πως νιώθει, ο άλλος θα το εκτιμήσει. Πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί να εξωτερικεύσει την μεταμέλεια του, χαρίζοντας στον άλλο μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα παιχνίδι, ακόμη και την παρέα του σε μια δραστηριότητα.

Όλοι μας κάνουμε λάθη και είναι στο χέρι μας να μάθουν τα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν τα λάθη τους με ευγένεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i