Τailor-made διατροφή: Η νέα τάση στην εγκυμοσύνη

Οι δικές σου ανάγκες για το δικό σου μωρό είναι γραμμένες στο DNA σου! Ανακάλυψέ τες.

εγκυμοσύνη διατροφή κιλά Vasyl Dolmatov

Aπό τη Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη, BSc, MmedSc, μοριακή βιολόγο με εξειδίκευση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (www.healthgenomics.grwww.harroulabilali.gr).

Φολικό οξύ: Ναι. Αλλά πόσο; Σίδηρος: Ναι. Αλλά πόσο; Ω3 λιπαρά οξέα: Ναι. Αλλά πόσο; Ασβέστιο; Μαγνήσιο; Βιταμίνη D; Ιώδιο; Q10; Σελήνιο; B6; Μπορείς να γνωρίζεις τι και πόσο χρειάζεσαι για να προσφέρεις στο μωρό σου το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για τη ζωή του; Η διατροφή της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του βρέφους μέχρι την ενήλικη ζωή του.

Ο ρόλος της διατροφής σου στην υγεία του εμβρύου

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο βιώνει μια κρίσιμη περίοδο αλλαγών. Στη φάση αυτή μια διαδικασία, που ονομάζεται επιγενετική μεθυλίωση του DNA, παίζει σπουδαίο ρόλο θέτοντας τις βάσεις για την καλύτερη υγεία του μωρού σου. Η διατροφή

σου έχει τον πρώτο λόγο στη διαδικασία μεθυλίωσης του DNA, μέσα από τα μικροθρεπτικά συστατικά που λαμβάνεις, επηρεάζοντας θετικά τη διαδικασία, η οποία μπορεί να καθορίσει την υγεία του μωρού ακόμα και μέχρι την ενηλικίωσή του.

Οι εξατομικευμένες διατροφικές ανάγκες σου

Υπάρχει όμως τρόπος μια έγκυος να γνωρίζει εξατομικευμένα ποιες είναι οι πραγματικές διατροφικές ανάγκες της και να προσφέρει ό,τι καλύτερο στο μωράκι της; Πλέον, η επιστήμη είναι σε θέση να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα με τη διατροφογενωμική και τα νέα γονιδιακά τεστ που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διατροφογενωμική συνδυάζει την επιστήμη της γενετικής με αυτήν της διατροφολογίας για να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους οι διαφορετικοί οργανισμοί αντιδρούν διαφορετικά στην τροφή που καταναλώνουν σύμφωνα με τα γονίδιά τους. Γνωρίζουμε ήδη πως απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως το φολικό οξύ,

ο σίδηρος, το ασβέστιο και τα Ω3 λιπαρά οξέα, παίζουν σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε έγκυος όμως μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες για τα στοιχεία αυτά, ανάλογα με το DNA της.

Tailor-made διατροφή

Έτσι, η εξατομικευμένη διατροφή στην εγκυμοσύνη στηρίζεται πάνω στη στενή της σχέση με τα γονίδια της κάθε εγκύου. Αφενός τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνει επηρεάζουν τον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια, αφετέρου τα γονίδια καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός της θα χρησιμοποιήσει τα πολύτιμα αυτά συστατικά, προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της. Καθώς η επιστήμη εξελίσσεται, στόχος είναι να δημιουργηθούν εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα που να στηρίζονται πάνω στη μοναδικότητα του DNA μας για τη βέλτιστη υγεία της εγκύου και του μωρού της, σήμερα και στο μέλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i