Τι είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και πώς βοηθούν τους γονείς

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών εξασφαλίζουν στους γονείς τον αναγκαίο χώρο εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών τους.

παιδιά έφηβοι πρώιμη εφηβεία master1305

Από τον Γιάννη Μπιτζούνη, υπεύθυνο σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι μια κοινωνική δομή που εξασφαλίζει στους γονείς τον αναγκαίο ασφαλή και προστατευμένο χώρο εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών τους. Παράλληλα προσφέρουν στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών μια ποικιλία δημιουργικών δραστηριοτήτων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου. Επίσης, η βέλτιστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας, είναι η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού. Κάθε χρόνο, όλο και λιγότερα παιδιά γεννιούνται. Μία μείωση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και χρόνο με τον χρόνο, μάλιστα, ίσως αυξηθούν και οι ρυθμοί μείωσης των γεννήσεων. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά και προφανείς. Αν κάνουμε μία έρευνα μεταξύ νέων ζευγαριών ή γενικότερα μεταξύ του πληθυσμού νέων, ηλικίας από 20 έως 40 ετών, και τους ρωτήσουμε αν σκοπεύουν να κάνουν παιδιά, αν θέλουν να κάνουν παιδιά, πόσα παιδιά θα ήθελαν να κάνουν και για ποιους λόγους θεωρούν ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια, οι απαντήσεις που θα παίρναμε θα ήταν όλες άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με οικονομικούς παράγοντες. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο μία κρατική δομή απασχόλησης του παιδιού μετά το σχολείο θα μπορούσε να είναι η λύση.

Διάβασε επίσης: Σοκολατένια cupcakes με παντζάρι: Έτσι θα τρώνε τα παιδιά σου περισσότερα λαχανικά

Διάβασε επίσης: 15 φρέσκες ιδέες για το απογευματινό σνακ των παιδιών

Εκτός από τα ΚΔΑΠ υπάρχουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), μονάδες όπου απασχολούνται παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, αυτισμό, αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω. Τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ δομήθηκαν με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, την κοινωνική τους ένταξη και τη στήριξη των οικογενειών τους ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.

Ενημερώσου από το Δήμο σου για το πώς και πότε μπορείς να κάνεις αίτηση για να συμμετέχει το παιδί σου σε ένα πρόγραμμα ΚΔΑΠ.

The Mamagers Update

Στοιχεία για την διατροφή των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

Η συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων στο μητρικό γάλα μετά το έτος δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνεται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i