Θα πρέπει να κάνεις γενετικό έλεγχο για το γονίδιο του καρκίνου του μαστού;

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία σηματοδοτούν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

shutterstock_720038818 By Freedom_Studio

Εάν αρκετά άτομα από το ίδιο μέρος της οικογένειάς σου παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού ή άλλες μορφές καρκίνου (όπως καρκίνο των ωοθηκών ή στο πάγκρεας), ή σπάνιες μορφές καρκίνου(όπως ο καρκίνος και στα δύο στήθη ή ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες), ή παρουσιάζουν καρκίνο σε νεαρή ηλικία, μπορεί να έχεις κάποιες αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του μαστού ή άλλες μορφές καρκίνου.

«Εάν αποφασίσεις να κάνεις κάποιες εξετάσεις, πρόκειται για ένα απλό τεστ με δείγμα απόι το αίμα ή το σάλιο σου», εξηγεί η Megan Frone, πιστοποιημένη γενετική σύμβουλος του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, στη Βηθεσδά του Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία σηματοδοτούν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή κάποιου άλλου καρκίνου, όπως των ωοθηκών, αλλά υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από άλλα γονίδια που θα μπορούσαν να σημαίνουν τα ίδιο πράγμα.

Καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα γονίδια όλη την ώρα, τα αποτελέσματα-και τι θα πρέπει να κάνεις με τις πληροφορίες αυτές-δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα όπως συμβαίνει με τα BRCA γονίδια, για τα οποία υπάρχουν χρόνιες έρευνες σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: «1 στις 8 γυναίκες έχουν καρκίνο στο στήθος. Σήμερα είμαι και εγώ μία..»

(Σε αυτή την περίπτωση, η διαχείριση των πληροφοριών μπορεί να περιλαμβάνει ετήσιες μαγνητικές στήθους ή χειρουργεία που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως η διμερής μαστεκτομή).

Ένας σύμβουλος γενετικής θα γνωρίζει τα τελευταία νέα σχετικά με το σε ποια γονίδια θα πρέπει να εξεταστείς, βασιζόμενος στο ιστορικό της οικογένειάς σου. Ακόμα, θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει στο πώς θα πρέπει να μεταφράσεις τα δυσάρεστα κάποιες φορές αποτελέσματα.

Και προτού καν ακόμα κάνεις το τεστ, ο σύμβουλος γενετικής μπορεί να σε συμβουλεύσει σωστά και να απαντήσει σε όλες τις απορίες σου. Με αυτόν τον τρόπο θα λάβεις μία ενημερωμένη απόφαση, όταν έρθει η ώρα να το κάνεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i