Τι σχέση έχει ένα ποδήλατο με την πολλαπλή σκλήρυνση;

Με αφορμή ένα διαφορετικό ποδήλατο ας ενημερωθούμε καλύτερα για την πολλαπλή σκλήρυνση.

γυναίκα ποδήλατο άνοιξη λουλούδια υγεία Tijana87

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νόσος που επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα καταστρέφοντας έτσι το περίβλημα μυελίνης – το προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τα νεύρα που μεταφέρουν σήματα από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά, με συμπτώματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από μούδιασμα στα άκρα ή απώλεια μνήμης έως και παράλυση ή απώλεια όρασης.

  • 10.000: περίπου τόσοι είναι οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση στην Ελλάδα
  • 2,3 εκατομμύρια: Τόσοι -τουλάχιστον- είναι οι ασθενείς με τη νόσο παγκοσμίως
  • 2 με 3 φορές αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στις γυναίκες
  • Η πολλαπλή σκλήρυνση αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας σε νεαρούς ενήλικες και άτομα μέσης ηλικίας.

Ένα μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής

Με αφορμή το ποδήλατο και κύριο εκπρόσωπο τον Κωστή Μαραβέγια, μπορούμε μέσα από τη νέα ενημερωτική καμπάνια για τη νόσο να πάρουμε μια εικόνα του πώς είναι η ζωή με πολλαπλή σκλήρυνση. Πώς είναι ένα ταξίδι με ένα ποδήλατο που έχει πολλαπλή σκλήρυνση; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει η Sanofi Ελλάδας μέσα από τη νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, με τίτλο "Ένα μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής". Η πρωτοβουλία αναδεικνύει με έναν διαφορετικό τρόπο κάποια από τα συμπτώματα και την επίδρασή τους στους ασθενείς που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση και έχει πρεσβευτή τον Κωστή Μαραβέγια.

Τι σχέση έχει ένα ποδήλατο με την πολλαπλή σκλήρυνση; - εικόνα 1

Για την κατασκευή του "Ποδηλάτου αγώνων ζωής" συνεργάστηκαν ασθενείς, νευρολόγοι, φυσικοθεραπευτές και μηχανικοί: αφαιρέθηκαν κομμάτια από τον δίσκο, δυσκολεύοντας τη χρήση των ταχυτήτων, τροποποιήθηκε η σέλα ώστε να προκαλεί αίσθηση μουδιάσματος, προστέθηκαν στο τιμόνι μεταλλικά σφαιρίδια που προεξέχουν, κάνοντας τις λαβές δυσλειτουργικές και την οδήγηση δύσκολη. Αυτό το ποδήλατο έχει πολλαπλή σκλήρυνση.

Η καμπάνια που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου, υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛ.Α.ΝΑ, www.helani.gr). "Η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας υποστηρίζει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση, η ολιστική αντιμετώπιση και η συμμόρφωση στη θεραπεία συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Όσο καλύτερα είναι ενημερωμένοι οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, τόσο καλύτερα μπορούν να διαχειριστούν τη νόσο και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΛ.Α.ΝΑ, Ιωάννης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Νευρολογίας ΔΠΘ.

Παράλληλα, θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός "Ένα μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής" για το ευρύ κοινό, με δώρο 4 ποδήλατα. H κλήρωση θα γίνει στις 30 Μαΐου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Τα ονόματα των νικητών θα δημοσιευτούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Sanofi Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια και για να συμμετέχετε στον διαγωνισμό, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sanofi.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i