Μήπως ο σκύλος μου έπαθε θερμοπληξία; Πώς μπορώ να τον προστατέψω;

Έπαθε ο σκύλος σου θερμοπληξία; Πώς θα του προσφέρεις τις πρώτες βοήθειες και πως θα τον προστατεύσεις από τη ζέστη; Τι λέει ο ειδικός.

shutterstock_672015481 By rommma

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Κοτάκο BCCSDip.DogBhv, επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων (www.livingwithdogs.gr)

Το καλοκαίρι έφτασε και ήρθε η στιγμή να απολαύσουμε με το σκύλο μας την καλοκαιρία, τη θάλασσα και τις εξωτερικές βόλτες. Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε για την προστασία των σκύλων από τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και την ηλιακή ακτινοβολία.

Το δέρμα του σκύλου μας είναι ευαίσθητο

Το δέρμα των σκύλων παρόλο που προστατεύεται από το τρίχωμα είναι αρκετά ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και κατά συνέπεια μπορεί να προκληθεί θερμικό έγκαυμα στο ζώο ύστερα από υπερβολική έκθεσή του σε αυτή.

Ιδιαιτέρως ευαίσθητοι θεωρούνται οι σκύλοι με πολύ κοντό και λεπτό τρίχωμα και οι σκύλοι με λευκό τρίχωμα. Επίσης περιοχές του σώματος που δεν καλύπτονται από τρίχωμα όπως η εσωτερική επιφάνεια των αυτιών, το ρύγχος και η κοιλιακή χώρα είναι πιο επιρρεπείς στα θερμικά εγκαύματα.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι προσβεβλημένες περιοχές είναι πόνος, ερύθημα, απολέπιση και εξέλκωση του δέρματος.

Επίσης, η επαναλαμβανόμενη και συχνή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου του δέρματος όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο. Γι' αυτούς τους λόγους θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα μεταξύ 10:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ. και οι σκύλοι που μένουν σε εξωτερικό χώρο να έχουν στη διάθεσή τους κάποιο σκιερό μέρος.

Ευπαθείς ομάδες σκύλων

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι το καλοκαίρι είναι η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Οι σκύλοι δεν αποβάλλουν τη θερμότητα με την εφίδρωση όπως οι άνθρωποι αλλά μέσω της αύξησης του αριθμού των αναπνοών τους που γίνεται συνήθως με ανοιχτό το στόμα ("λαχάνιασμα"). Το γεγονός αυτό τους καθιστά πιο ευαίσθητους στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ευπαθείς ομάδες θεωρούνται οι σκύλοι των βραχυκεφαλικών φυλών π.χ. pug, bulldog, τα παχύσαρκα ή μυώδη σκυλιά, τα ηλικιωμένα και τα νεαρά ζώα, καθώς και αυτά που πάσχουν από κάποια ασθένεια.

Η φυσιολογική θερμοκρασία ενός σκύλου κυμαίνεται από 38,3ᵒ C έως 39,4ᵒ C. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη, οι σκύλοι προσπαθούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με το λαχάνιασμα. Αν δεν καταφέρουν να αποβάλλουν τη θερμότητα αρκετά γρήγορα, η θερμοκρασία του σώματός θα αυξηθεί. Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 42,5 ᵒ C μπορεί να επιφέρει το θάνατο καθώς σημαντικά όργανα του οργανισμού όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το ήπαρ και οι νεφροί αρχίζουν να καταστρέφονται.

Συμπτώματα θερμοπληξίας

Η κλινική εκδήλωση αυτής της υπερθερμίας ονομάζεται θερμοπληξία και θεωρείται επείγουσα κατάσταση καθώς μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του ζώου.

Η αναγνώριση των αρχικών συμπτωμάτων της θερμοπληξίας είναι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία του ζώου.

Αρχικά παρατηρείται βαρύ λαχάνιασμα, γρήγορος καρδιακός παλμός, αστάθεια και αλλαγή στο χρώμα των ούλων (συχνά βαθύ κόκκινο ή ωχρό). Εμετός ή διάρροια μπορεί να παρατηρηθούν καθώς και σιελόρροια. Στη συνέχεια, παρατηρείται έλλειψη συντονισμού των κινήσεων, απροθυμία μετακίνησης, επιληπτικές κρίσεις, λήθαργος και αιμορραγίες.

Τα παραπάνω σημάδια μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας και να οδηγήσουν τελικά στο θάνατο του ζώου. Γι' αυτό , η θερμοπληξία είναι μία επείγουσα κατάσταση και πρέπει να δράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αρχικά μετακινήστε το σκύλο σε ένα σκιερό μέρος και καλέστε τον κτηνίατρο σας.

Πρώτες βοήθειες θερμοπληξία

Μέχρι να μεταφερθείτε στο κτηνιατρείο μπορείτε να ψεκάσετε το σκύλο με δροσερό αλλά όχι παγωμένο νερό, να του βάλετε κομπρέσες με νερό στις μασχάλες ή ανάμεσα στα πίσω πόδια, στην πλάτη και στον αυχένα. Ανοίξετε το κλιματιστικό ή χρησιμοποιείστε μία βεντάλια ώστε να απομακρύνεται ο ζεστός αέρας γύρω από το ζώο.

Είναι σημαντικό το νερό που χρησιμοποιείτε να μην είναι παγωμένο γιατί θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς προκαλεί αγγειοσύσπαση και άρα εμποδίζει την απομάκρυνση της θερμότητας από τον οργανισμό ή μπορεί να προκαλέσει υποθερμία και σοκ στον οργανισμό από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας με δυσάρεστες για το ζώο συνέπειες.

Στη συνέχεια ο κτηνίατρος θα αναλάβει την περαιτέρω φροντίδα και νοσηλεία του ζώου. Η έγκαιρη προσκόμιση στον κτηνίατρο αυξάνει τις πιθανότητες για την καλύτερη έκβαση του περιστατικού. Το πιο σημαντικό βήμα λοιπόν για την θερμοπληξία είναι η σωστή πρόληψη. Αποφεύγετε τις μεσημεριανές ώρες την έντονη σωματική άσκηση των ζώων σας, παρέχετε πάντα άφθονο δροσερό νερό και σκίαση και ποτέ μην αφήνετε τα κατοικίδια σας μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν έχετε ανοιχτά παράθυρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i